Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Δανάη Στράτου: H σύζυγος του Υπουργού Γιάννη Βαρουφάκη με ρίζες καταγωγής από την Κωνωπίνα Ξηρομέρου

-Η Δανάη Στράτου είχε παππού τον Σταμούλη Θ. Στράτο, ο οποίος γεννήθηκε το 1891 στην Κωνωπίνα Ξηρομέρου και ίδρυσε την Πειραϊκή Πατραϊκή. 
-Ανιψιά του Χριστόφορου Στράτου ο οποίος διετέλεσε βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Υπουργός για πολλά Χρόνια. 
-Πατέρας της είναι ο Φαίδων Στράτος, το όνομα του οποίου είναι συνυφασμένο με την ιστορική Πειραϊκή Πατραϊκή.

      Ο νέος υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο πρώτος των πρώτων, με τους περισσότερους σταυρούς βουλευτής, που αναλαμβάνει το πιο κρίσιμο υπουργείο της νέας κυβέρνησης, είναι σίγουρα το πρόσωπο των ημερών.           Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η σύζυγός του Δανάη Στράτου και γνωστή εικαστικός, είναι μέλος της οικογένειας Στράτου, της Πειραϊκής Πατραϊκής.
      Είναι Ξηρομερίτικης καταγωγής με βαθιές ρίζες καταγωγής από την Κωνωπίνα Ξηρομέρου. Ο Παππούς της Σταμούλης Θ. Στράτος ξεκίνησε από την Κωνωπίνα και την Κατούνα και μαζί με τον Χριστόφορο Κατσάμπα δημιούργησαν  την Πειραϊκή Πατραϊκή........

 
    Οι γονείς της είναι οι Φαίδων Στράτος και η Ελένη Πόταγα - Στράτου, μια από τις σημαντικότερες ελληνίδες εικαστικούς, από την οποία έχει κληρονομήσει το καλλιτεχνικό γονίδιο.
      Η Δανάη Στράτου, εκτός από διάσημη καλλιτέχνις, είναι και μέλος της γνωστής οικογένειας Στράτου, που ίδρυσε την Πειραϊκή Πατραϊκή.

Οικογένεια Στράτου της Πειραϊκής Πατραϊκής
Πατέρας της είναι ο Φαίδων Στράτος, το όνομα του οποίου είναι συνυφασμένο με την ιστορική Πειραϊκή Πατραϊκή, τη βιομηχανία βάμβακος που είχε ιδρύσει ο πατέρας του Σταμούλης Στράτος (1891-1963) με τον Χριστόφορο Κατσάμπα (1893-1984). Βέβαια, σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», το 2013, ως πρόεδρος της Ενωσης Φίλων Ακροπόλεως και του ΙΕΠΑΣ (Ινστιτούτου Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας), είχε διευκρινίσει πως ο ίδιος ασχολήθηκε με θυγατρικές εταιρείες και ότι ο αδελφός του είχε αναλάβει τη διεύθυνση της ιστορικής εταιρείας.

Εικαστικός και η μητέρα της
          Μητέρα της Δανάης Στράτου είναι η γνωστή γλύπτρια και εικαστικός Ελένη Πόταγα-Στράτου και παρά τις λίγες σχετικά εκθέσεις της, θεωρείται ένας αληθινός θρύλος της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Συγκαταλέγεται μεταξύ των αγαπημένων καλλιτέχνιδων πολύ σημαντικών συλλεκτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με εκθέσεις-ορόσημα: δύο ατομικές σε γκαλερί (Αστρα και Ζουμπουλάκη), μία στην Ελληνοαμερικανική Ενωση και κυρίως υπαίθριες, όπως στην Πνύκα, στους Κήπους της Οπερας του Καϊρου, στους κήπους Σελαλάτ της Αλεξάνδρειας και στο αίθριο του Πανεπιστημίου της Βόννης. Ο «Εσταυρωμένος» (1957) βρίσκεται στους κήπους του μοναστηριού Σεν Κλερ στο Νιουκάστλ, ενώ επίσης φιλοτέχνησε τη «Μούσα» (2004) του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η οποία κοσμεί το Αίθριο του Μεγάρου.

Το έργο της Δανάης Στράτου
      Τη Δανάη Στράτου το ελληνικό κοινό την έχει γνωρίσει μέσω διάφορων εκθέσεων. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τα εγκαίνια της έκθεσής της τον Μάιο του 2012 στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη, με τίτλο «It’s time to open the black boxes!». Σε εκείνη την περίοδο των πολλαπλών κρίσεων, στόχος του έργου ήταν να ενεργοποιήσει έναν διάλογο που θα μας παρακινήσει να αντιδράσουμε συλλογικά στην ακινησία που μας «παγώνει».
      Ανοίγοντας τα «Μαύρα κουτιά» ρίχνουμε συμβολικό φως στις λέξεις που αντανακλούν αυτό που σήμερα κινδυνεύουμε να χάσουμε και θέλουμε να διασώσουμε ή εκείνο που μας απειλεί.
     Μέσα από την έκθεση δινόταν η δυνατότητα στον θεατή να συμμετέχει ενεργά, ενώ κίνηση συντονισμένης, συλλογικής και συμβολικής προσφοράς από την ευαισθητοποιημένη δημιουργό ήταν να δοθεί το 10% από τα έσοδα του έργου της υπέρ των ευάλωτων ομάδων πολιτών της Αθήνας. Στόχος επίσης ήταν η ενημέρωση γύρω από την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.


Βοηθήματα: 
http://www.iefimerida.gr/
http://www.paronetol.gr/

3 σχόλια:

  1. την Μπουδοβίν(ι)τσα ξέρει που είναι ; θα σας έβγαζα το καπέλο να ασχοληθείτε με την προσφορά της - η οποία είναι μεγάλη - γύρω από τα εικαστικά και , πριν γίνει σύζυγος υπουργού. τώρα δεν έχει νόημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αρα το ξηρομερο θα φαει καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΕΦΤΙΑΧΝΑΝ ΣΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο