Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Ζωντανά μνημεία της φύσης και απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, τα πλατάνια στη πλατεία της Κωνωπίνας !

Τα πλατάνια, είναι πανέμορφα !  Είναι εμβληματικές μορφές πλέον, στη σύγχρονη ιστορία της Κωνωπίνας !
Στέκουν αγέρωχα όλες τις εποχές του χρόνου, στη πλατεία, κάνοντάς την ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ  και μοναδική, με την αναγεννημένη φρεσκάδα τους την άνοιξη, την υπέροχη σκιά τους το καλοκαίρι,την νοσταλγική τους εικόνα το φθινόπωρο και την μελαγχολική μοναξιά τους το χειμώνα, δίνουν ξεχωριστό στίγμα !.....


Έχουν σκεπάσει με τους τεράστιους κλώνους τους, σχεδόν όλο το χώρο της πλατείας, δημιουργώντας εξαιρετικό τοπίο και ίσως, μοναδική εικόνα πανελληνίως.
Οι πετρόκτιστες βρύσες  αρμονικά δεμένες με τον περιβάλλοντα χώρο δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα ομορφιάς στο χώρο,  αλλά παράλληλα, με το νεράκι τους, σβήνουν τη δίψα τους στα γιγαντιαία, δασιά πλατάνια μας, τις θερμές μέρες του καλοκαιριού.
Τα τελευταία χρόνια, πολύριζες από τα θεριεμένα πλατάνια, δημιούργησαν πρόβλημα στις σωληνώσεις και στη παροχέτευση νερού, με αποτέλεσμα το νεράκι, να μην ποτίζει επαρκώς τα πλατάνια, με ότι αυτό συνεπάγεται  και να τρέχει ανεξέλεγκτα παίρνοντας τη κατηφόρα προς του  Σπύρου Ράππου το καφενείο.
Πολλές φορές, το καλοκαίρι, πλανόδιοι μεταπράτες αλλά και ρομά, επωφελούμενοι το νερό αλλά και τον ιδανικό ίσκιο από τα πλατάνια, έβρισκαν την ευκαιρία, έκαναν το μπάνιο τους, έπλεναν τον ρουχισμό τους  και τα διάφορα σαμπουάν – απορρυπαντικά που χρησιμοποιούσαν, λίμναζαν στο χώρο με ότι αυτό συνεπάγεται για τους περιοίκους χωριανούς μας αλλά  μοιραία απορροφούνταν και  από τα πλατάνια.
Συνέπεια αυτού του φαινομένου, οι χωριανοί μας αναγκαστικά έκλειναν τις βρύσες κατά διαστήματα και προσπαθούσαν με εναλλακτικές λύσεις, μη επαρκείς όμως, να ποτίζουν τα πλατάνια.
Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, αποκατέστησε την ορθή διαχείριση του νερού στο χώρο, βάζοντας ασφαλής βάνες και αυτόματο προγραμματιστή ποτίσματος, που θα κατανέμει ορθολογικά το νεράκι για να ποτίζονται ικανοποιητικά τα πλατάνια μας αλλά και να ανακουφιστούν οι χωριανοί μας,  από τις παρενέργειες της ασύδοτης χρήσης του νερού από πλανόδιους πραματευτάδες.






Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της Κωνωπίνας, φύλλο (76)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο