Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή το πρόβλημα του Κέντρου Υγείας Μύτικα

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας του Μύτικα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος και Μαρία Τριανταφύλλου, καταθέτοντας ως αναφορά σχετικό υπόμνημα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων Κέντρου Υγείας Μύτικα Δήμου Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας.......
Στο υπόμνημα περιγράφεται αναλυτικά η σταδιακή απογύμνωση του Κέντρου Υγείας από ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, από εξοπλισμό και μέσα, με αποτέλεσμα σήμερα, παρ’ ότι βρίσκεται στο στάδιο αποπεράτωσης σύγχρονο κτήριο για τη στέγασή του, το Κέντρο να λειτουργεί μόνο δύο πρωινά την εβδομάδα με έναν γιατρό ήδη αποσπασμένο σε άλλη πόλη.
Οι δύο βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και να ενημερώσει σχετικά τη Βουλή.
Το πλήρες κείμενο του υπομνήματος έχει ως εξής:
ΠΡΟΣ: Αξιότιμο κ. Υπουργό Υγείας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Βουλευτές Νομού Αιτ/νίας
κ. Διοικητή Νοσοκομείου Μεσολογγίου
κ. Διοικητή 6ης ΥΠΕ
κ. Δήμαρχο Δήμου Ξηρομέρου
ΑΠΟ: Σύλλογο Φίλων Κέντρου Υγείας Μύτικα Δήμου Δήμου Ξηρομέρου Αιτ/νίας
Θέμα: «Εύρυθμη λειτουργία Κ.Υ. Μύτικα Δήμου Ξηρομέρου Αιτ/νίας»
Ημερομηνία: 18/12/2014
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ.
Εδώ και πάρα πολύ καιρό (τα τρία τελευταία χρόνια) οι κάτοικοι της περιοχής βλέπουν το Κ.Υ. Μύτικα Δήμου Ξηρομέρου Αιτ/νίας να υποβαθμίζεται και να απογυμνώνεται συνεχώς.
Μηχανήματα πάρθηκαν μέσα από το Κ.Υ., οδηγοί έφυγαν, ασθενοφόρο και βοηθητικό αυτοκίνητο (δωρεές συμπολιτών μας αποκλειστικά για το Κ.Υ. Μύτικα) πήγαν στο Κ.Υ. Αστακού (εδώ υφίσταται λόγος ανάκλησης των δωρεών μιας και οι συμπολίτες μας τις δωρεές της έκαναν για το Κ.Υ. Μύτικα) και το τελειωτικό χτύπημα δόθηκε τον περασμένο Αύγουστο, μέσα στο κατακαλόκαιρο, που ουσιαστικά το Κ.Υ. Μύτικα ανέστειλε την λειτουργία του, μιας και ο ένας -ναι, σωστά διαβάζετε: ο ένας) γιατρός που είχαμε, ο Δ/ντης του Κ.Υ. Μύτικα κ. Ιωάννης Χρόνης, μετακινήθηκε και αυτός στο Κ.Υ. Αστακού με αποτέλεσμα οι μόνιμοι κάτοικοι μιας περιοχής πέντε κοινοτήτων και οι επισκέπτες, ντόπιοι και αλλοδαποί, που παραθερίζουν στον Μύτικα, μαζί με αυτούς των κοντινών νησιών Καλάμου και Καστού Λευκάδας, να μείνουν χωρίς γιατρό και χωρίς ιατρική κάλυψη για οποιοδήποτε περιστατικό.
Ήταν πραγματικά καθαρή τύχη που δεν θρηνήσαμε θύματα.
Αυτήν την στιγμή, τα πράγματα έχουν ως εξής: Δύο ημέρες της εβδομάδας ο κ. Ιωάννης Χρόνης έρχεται τα πρωινά στο Κ.Υ. Μύτικα για εξέταση των περιστατικών που υπάρχουν και για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων και αυτό είναι.
Γιατροί με οργανικές θέσεις διορισμένοι στο Κ.Υ. Μύτικα δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ (24 θεσμοθετημένες θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού έχει το Κ.Υ. Μύτικα), αγροτικοί ιατροί κανένας αυτήν την στιγμή στα τρία Περιφερειακά Ιατρεία. Άνθρωποι μεγάλη σε ηλικία αδυνατούν να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα τους και αναγκάζονται να κάνουν διαδρομές των 100 και πλέον χιλιομέτρων για να το καταφέρουν. Μία δραματική κατάσταση…
Κύριε Υπουργέ.
Αυτή η προβληματική κατάσταση πρέπει να τελειώσει. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία των κατοίκων της Δ.Ε. Αλυζίας. Πρέπει άμεσα το Κ.Υ. Μύτικα να επανδρωθεί με γιατρούς, ώστε να λειτουργεί καθημερινά, όλα τα πρωινά, και να εκτελούνται κανονικά οι εφημερίες, όπως συνέβαινε και πριν.
Πρέπει να έρθουν αγροτικοί ιατροί και εν ανάγκη να χρησιμοποιηθεί η λύση των επίκουρων γιατρών για να αντιμετωπίσουμε τουλάχιστον αυτή την στιγμή το πρόβλημα.
Σκέψεις για κατάργηση ή συγχώνευση του Κ.Υ. Μύτικα, δηλώνουμε απερίφραστα ότι ο λαός της περιοχής μας δεν θα επιτρέψει ΠΟΤΕ.
Θυμίζουμε ότι στον Μύτικα, με απόφαση της πολιτείας μας, κατασκευάζεται σύγχρονο κτίριο για την στέγαση του Κ.Υ. Μύτικα, το οποίο είναι και στο στάδιο της αποπεράτωσης και σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί (οι πιστώσεις είναι εξασφαλισμένες). Η τοπική κοινωνία διεκδικεί σύγχρονο Κ.Υ. στο Μύτικα που θα εξυπηρετεί όλη την Δ.Ε. Αλυζίας και τα απομονωμένα νησιά μας Κάλαμο και Καστό Λευκάδας. Δεν ζητάμε χάρη.
Με πραγματικά, αντικειμενικά και προσμετρήσιμα κριτήρια (πληθυσμιακά, χιλιομετρικές αποστάσεις από κεντρικά νοσοκομεία, εξυπηρέτηση απομονωμένων νησιών, σύγχρονο κτίριο) η περιοχή μας επιβάλλεται να έχει Κέντρο Υγείας.
Πώς θα πάει μπροστά ο τόπος μας, πώς θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη αν εκλείψει από την περιοχή μας το μείζον αγαθό της Υγείας;
Κύριε Υπουργέ.
Προσβλέπουμε σε εσάς να πράξετε όλες εκείνες τις ενέργειες, προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να επανδρωθεί το Κ.Υ. Μύτικα το συντομότερο δυνατόν με γιατρούς. Οι κάτοικοι αναμένουν…
Για το Δ.Σ.
Ευστάθιος Τσαμπιέρης, Πρόεδρος.
Αφροδίτη Χάνδρα, Αντιπρόεδρος.
Βασίλειος Σούλας, Γενικός Γραμματέας.
Κωνσταντίνος Τζάλας, Ειδικός Γραμματέας.

Δημήτριος Φάρρος, Ταμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο