Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Καταγγέλλουν παράνομη κατάσχεση οικογενειακού επιδόματος στο Αγρίνιο

epi-katasxesi-xrimata
Πήραν 735 ευρώ από λογαριασμό άνεργου τρίτεκνου – Γ. Λεχουρίτης: «Οι εισαγγελείς της χώρας ας βγουν απ’ το καβούκι τους» Τράπεζα κατέσχεσε το πολυτεκνικό επίδομα τρίτεκνης οικογένειας ποσού 735 ευρώ από το λογαριασμό άνεργου δανειολήπτη στο Αγρίνιο, για υπολειπόμενο χρέος 2.200 ευρώ!...

Στα τέλη Σεπτεμβρίου όπως είχε ξαναγράψει η «Σ», η τράπεζα είχε κατασχέσει ξανά το πολυτεκνικό επίδομα από το λογαριασμού του ίδιου δανειολήπτη, βασιζόμενη σε πάγια εντολή του.
Αυτό ήταν και το μοναδικό βοήθημα που θα μπορούσε να λάβει η οικογένεια για να ζήσει, πράγμα που αναστάτωσε ιδιαίτερα τον δανειολήπτη που έκανε αίτηση προς την τράπεζα για άρση της πάγιας εντολής, έτσι ώστε να μη ξανά κατασχεθεί το επίδομα. Παρά την αίτησή του όμως η τράπεζα κατέσχεσε ξανά το επίδομα το μήνα Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα η οικογένεια να απευθυνθεί στο Ινστιτούτο Καταναλωτή  για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει νόμου δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτό μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.500 ευρώ. Στις περιπτώσεις που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση του ενός τετάρτου, αλλά το εναπομείναν ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.500 ευρώ.
Με αφορμή αυτό το γεγονός ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης μίλησε στη «Σ»: «Αυτό που λέγεται από τις τράπεζες πως μετά την απελευθέρωση των πλειστηριασμών από 1/1/2015 δεν πρόκειται να κατασχεθούν σπίτια είναι εμπαιγμός. Εδώ κατάσχουν οικογενειακά επιδόματα της τάξεως των 700, των 500, των 400 ευρώ και δεν θα κατάσχουν την ακίνητη περιουσία των οφειλετών;
Τα επιδόματα έχουν το ακατάσχετο, γι’ αυτό επικαλούνται οι τράπεζες πως δεν εφαρμόζουν την κατάσχεση των επιδομάτων, αλλά τις πάγιες εντολές των δανειοληπτών. Θεωρώ ότι η κατάσχεση οικογενειακών επιδομάτων έπειτα από αίτηση άρσης της πάγιας εντολής από δανειολήπτη αφορά της εισαγγελικές αρχές. Οι εισαγγελείς της χώρας ας βγουν απ’ το καβούκι τους και ας πράξουν αυτό για το οποίο πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη!
Σε μία κοινωνία που βιώνει αυτή την οικονομική κρίση, εκείνος που χρειάζεται υποστήριξη είναι ο άνεργος, ο ανήμπορος και ο άνθρωπος που λαμβάνει τέτοιου είδους επιδόματα για να καλύψει τις βιοτικές του ανάγκες».
Παρέμβαση για το θέμα ζητήθηκε από το ΙΝΚΑ και από τον Τραπεζικό Μεσολαβητή, ο οποίος όμως δεν μπορεί να παρέμβει σε περιπτώσεις τραπεζών που βρίσκονται υπό εκκαθάριση. Αυτό γιατί δεν ανήκουν στο δίκτυο για το οποίο υπάρχει ως Τραπεζικός Μεσολαβητής (στη συγκεκριμένη περίπτωση η πρώην Αγροτική Τράπεζα) εκτός αν η απόφαση είχε βγει από την Τράπεζα Πειραιώς (ως ενεργή τράπεζα) που ανήκει στο δίκτυο και στην οποία μεταβιβάστηκε η Αγροτική (από την οποία είχε παρθεί και το δάνειο πριν από κάποια χρόνια).
Τελικά έπειτα από την παρέμβαση του ΙΝΚΑ και βάσει της αίτησης που είχε κάνει ο δανειολήπτης για την άρση της πάγιας εντολής, η τράπεζα δεσμεύθηκε πως θα επιστρέψει τα χρήματα στο λογαριασμό του. Όπως τόνισε ο κ. Λεχουρίτης στην «Σ», σε περιπτώσεις ανάλογων κατασχέσεων χρηματικών ποσών από τράπεζες, ο καταθέτης θα πρέπει να κάνει αίτηση στην τράπεζα για επανακατάθεση του ποσού του επιδόματος στο λογαριασμό του.
Μπάμπης Τσιρώνης – εφημερίδα «Συνείδηση»

agriniopress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο