Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: Το Μεσολόγγι στο… προσκήνιο των εξελίξεων!!!

Γράφει ο Καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος

     Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή μας και η λέξη η οποία «κυριαρχεί» στα χείλη κυβερνώντων και μη είναι μια: «Θαλάσσιο μέτωπο», όπως θέλουν να το λένε, και κάποιοι Ειδικοί Επιστήμονες – Μελετητές.
    Μια φράση που ήταν άγνωστη, έχει καταστεί κυρίαρχη, κάθε φορά για την ανάπτυξη του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής μας. «Ανάπτυξη Θαλασσίου Μετώπου». 
   Όμως τώρα είναι η κρίσιμη ώρα των αποφάσεων σχεδιασμού της 5ετίας, 2014 – 20120, μέσα σ΄ ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου κάποιοι Δήμοι και Περιφέρειες προχωρούν δεσμεύοντας πόρους και προγράμματα κ.α. Μόνο που για να γίνει αυτό, θα πρέπει να προηγηθούν χωροταξικές βελτιώσεις που έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια και να μην είναι «καθηλωμένες» από το 1864!!! Κανείς όμως Δήμαρχος  δεν τόλμησε να προχωρήσει, το γιατί, αυτοί  μόνο ξέρουν…
      Εμείς που αγαπάμε τον τόπο μας,  δεν λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος, στο κάτω – κάτω δεν μας ενδιαφέρει, γράφουμε και προτείνουμε στις Δημοτικές Αρχές, τους προβληματισμούς μας και αυτοί με τις ομάδες τους αποφασίζουν. Σε κάποιες όμως των περιπτώσεων λοιδορούμαστε!!! Και όμως επιμένουμε… Στη σημερινή Δημοτική Αρχή του Μεσολογγίου, υπάρχουν νέοι άνθρωποι με όρεξη για δουλειά, για προσφορά, σ΄ αυτούς λέμε δυνατά, δύναμη και κουράγιο και κάθε επιτυχία στο έργο τους…...



     Στο πρόσφατο παρελθόν δημοσιεύτηκε από τον υπογράφοντα, μια πρωτότυπη ιδέα και δόθηκαν κάποιες σκέψεις το πώς μπορεί να προχωρήσει η λεγόμενη Γαλάζια Ανάπτυξη ή όπως σήμερα την αποκαλούν, «θαλάσσιο μέτωπο», ξεκινώντας πάντα από τη θαλάσσια περιοχή, το λιμάνι της Πόλης. Άλλος συμπολίτης μας λίγο μετά, με τεκμηριωμένη σκέψη - πρόταση, αναφέρθηκε για τα ανατολικά τμήματα της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου που μπορούν να αξιοποιηθούν επενδυτικά προς όφελος όλων μας. 
      Πρόσφατα, εδώ στο Μεσολόγγι συνεδρίασε για άλλη μια φορά το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) Αιτωλοακαρνανίας. Στη σύνθεσή του, όλοι γνωρίζουμε  ότι είναι μέλος Πολεοδόμος Μηχανικός με μεγάλη γνώση πολεοδομικών προβλημάτων σε Δήμους του Νομού μας και μάλιστα της θαλάσσιας περιοχής πέριξ του λιμανιού, είναι δε και λάτρης της Πόλης μας και όμως, βλέπουμε να συζητούνται θέματα άλλων Δήμων όπως της  Αμφιλοχίας, του Αγρινίου, του Θέρμου και να μην υπάρχει «φάκελος» για την Πολεοδομική αξιοποίηση στην περιοχή του Δήμου Μεσολογγίου. 
       Στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η Πόλη του Μεσολογγίου και η ευρύτερη περιοχή, λόγο της οικονομικής κρίσης, και με δεδομένο ότι «αποψιλώθηκαν» υπηρεσίες και άλλες δομές που έφερναν οικονομικά οφέλη στον τόπο, θα πρέπει να στραφούμε σε νέους «δρόμους» και να αναζητήσουμε καινούργιες προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή, που κάποτε φάνταζαν όνειρο… 
      Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και όλα τα δυτικά παράλια της  περιοχής μέχρι το  Λούρο, προσφέρονται για θαλάσσια ξενοδοχειακά συγκροτήματα  για την εξυπηρέτηση οικοτουριστικής ανάπτυξης με πολλές δραστηριότητες, με κανόνες, όρους και προϋποθέσεις σύμφωνα με Διεθνείς Συνθήκες και Κανονισμούς. 
     Μεγάλοι επενδυτές, Εμίρηδες και Σεΐχηδες αναζητούν να επενδύσουν σε περιοχές ανά την Ελλάδα αγοράζοντας ακόμα και νησιά για τις απολαύσεις των.  Σήμερα που όλοι δέχονται ως «ώριμο» προϊόν τον τουρισμό, θα μπορούσαμε να προβάλουμε παράλληλα με την Ιστορία μας και τον Πολιτισμό μας,  τα όμορφα τοπία για ξενοδοχειακές επενδύσεις έτσι όπως εμείς θα τις θέλαμε.  Ένα «νησιωτικό σύμπλεγμα» από πελάδες, όπως φαίνεται στην εικόνα, θα ήταν μια ιδανική περίπτωση ανάπτυξης για τις Δυτικές περιοχές του Νομού μας. 
Ένα έργο, όνειρο,  Γαλάζιας Ανάπτυξης για όλη την Δυτική πλευρά του Νομού μας

    Οι πελάδες, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, ήταν τα καταλύματα που προστάτευαν τους ψαράδες κατά τη διάρκεια της αλιευτικής τους βάρδιας, είναι το σύμβολο της λιμνοθάλασσάς μας.   Σήμερα που η τεχνολογία προχώρησε, μπορούμε να «γεμίσουμε» μεγάλα τμήματα της λιμνοθάλασσας με τα όμορφα αυτά κομψοτεχνήματα με μοντέρνα μηχανική και αρχιτεκτονική, με λειτουργικές ανέσεις για χειμώνα και καλοκαίρι. Να αναπτύξουμε την περιοχή της Αγίας Τριάδος και του Ανατολικού μετώπου της λιμνοθάλασσας για λασπόλουτρα και άλλες δραστηριότητες. Να συμπεριλάβουμε θαλάσσιες και χερσαίες διαδρομές, διάφορα παρατηρητήρια, Θρησκευτικών, Ιστορικών και  Αρχαιολογικών χώρων, με ανάλογες ξεναγήσεις. 
     Έχοντας μπροστά μας  τα Ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα, 2014 – 2020, στην σκέψη  μας αυτή  θα μπορούσε ο Δήμος να προχώρηση με μια επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση, να γίνει αποδεκτή, να στηριχθεί και να προβληθεί από κοινού, με φορείς της περιοχής, τη Λιμενική Επιτροπή, Πολιτιστικούς Φορείς, το Τ.Ε.Ε. παράρτημα Αιτωλοακαρνανίας, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού, να ενισχυθεί τηλεοπτικά από τα τοπικά μας δίκτυα, να γίνει ανάρτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Διαδίκτυο. 
       Με  όλες αυτές τις δραστηριότητες η περιοχή της Δυτικής Αιτωλοακαρνανίας και μαζί με την Ιόνια οδό θα αλλάξει εντελώς θέση και θα ξεφύγει από την «μιζέρια» θα πάρει το δρόμο της ανάπτυξης, θα ενταχθεί στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας και του Εξωτερικού, όπως τόσες άλλες γειτονικές περιοχές, Λευκάδα, Ζάκυνθος κ.τ.λ. που όλες τις ημέρες του χρόνου δέχονται τουρίστες. 
       Όλα αυτά όμως για να γίνουν χρειάζονται Δημοτικές Αρχές που να νοιάζονται και να αγαπούν τον τόπο τους να έχουν όραμα και να προλαβαίνουν τα γεγονότα και όχι να τους προλαβαίνουν αυτά. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο