Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Αποθήκες Παπαστράτου: Δέκα χρόνια μετά την παραχώρηση

epi-kapnapothikes-papastratou
Μελέτη υπάρχει αλλά δεν αξιοποιήθηκε λόγω έλλειψης πόρων
Ήταν Νοέμβριος του 2004, όταν ο τότε δήμαρχος Αγρινίου Θύμιος Σώκος , υπέγραφε με τον πρόεδρο της  Α.Ε. «Αξιοποίησης Ακινήτων «Αφοί Παπαστράτου Α.Ε.» κ. Δημήτρη Γκέρτσο τα συμβόλαια της δωρεάς του πολυώροφου κτιρίου των καπνοθηκών Παπαστράτου στον δήμο του Αγρινίου......

Ανατρέχοντας στο αρχείο του «Γ»  ο τότε δήμαρχος έκανε λόγο για «μια δωρεά με την οποία ανοίγονται καινούργιες προοπτικές για τους κατοίκους του Αγρινίου», μια δωρεά που γνωστοποιήθηκε και η αποδοχή της έγινε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Αγρινίου το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου.
Από εκείνη τη περίοδο πέρασαν πάνω από δέκα χρόνια και η αξιοποίηση των καπναποθηκών Παπαστράτου,  της οικογένειας που , μέσω των απογόνων της, συνέχισε να προσφέρει στην κοινωνία του Αγρινίου, εξακολουθεί να παραμένει «στα αζήτητα». 
Η προσπάθεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αυτής του Παύλου Μοσχολιού,  για αξιοποίηση καταρχήν του πολυώροφου κτηρίου έπεσαν ουσιαστικά το κενό αφού δεν λήφθηκε απόφαση για την δανειοδότηση, ανακατασκευή και στέγαση τελικά δημοτικών υπηρεσιών στο κτίριο αυτό.
Ήταν Νοέμβριος του 2007 όταν μετά από έντονες αντιπαραθέσεις δεν εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Αγρινίου (σ.σ. απαιτούνταν αυξημένη πλειοψηφία)  η πρόταση για την σύναψη δανείου ύψους 4 εκατομ.  ευρώ, ώστε να προωθηθούν διαδικασίες ανακατασκευές κλπ παρεμβάσεις και το κτήριο να μπορέσει να φιλοξενήσει υπηρεσίες του δήμου. Η τότε αντιπολίτευση με επικεφαλής τον γιατρό Νίκο Ρούσση έθεσε σοβαρές ενστάσεις, σχετικά με την αναγκαιότητα σύναψης του δανείου, αλλά και σε σχέση με άλλα ζητήματα τεχνικής φύσης κλπ. Εκείνη την περίοδο ο δήμος Αγρινίου πλήρωνε για ενοίκια σε άλλα κτήρια που ανήκαν σε ιδιώτες περίπου 200 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και ο Παύλος Μοσχολιός προσπάθησε να αναδείξει την αναγκαιότητα αξιοποίησης του κτηρίου, χωρίς όμως κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Από τότε μέχρι σήμερα, το θέμα ατόνησε, ενώ να θυμίσουμε πως πριν από δυο χρόνια περίπου στο «Ίδρυμα Παπαστράτος» στο οποίο προεδρεύει μέχρι και σήμερα ο κ. Μοσχολιός ενώ συμμετέχουν στο Δ.Σ.  και  άλλες προσωπικότητες της περιοχής, παραχωρήθηκαν από την μητρική εταιρεία (Phillip Morris) και τα άλλα δυο κτήρια με τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που ανήκουν στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα. Σύμφωνα με πληροφορίες
Σήμερα στους ισογείους μόνο χώρους του παραχωρημένου πολυώροφου κτιρίου στεγάζονται όλες οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την καθημερινότητα (ηλεκτροφωτισμός, πράσινο, αυτεπιστασία κλπ) καθώς και η ΚΕΠΑ. Όλοι οι άλλοι όροφοι είναι εγκαταλειμμένοι.
Να σημειωθεί πως υπάρχει πάντως έτοιμη και πλήρης μελέτη (με αδειοδοτήσεις, εγκρίσεις κλπ) που έχει εκπονηθεί από τον δήμο και το έργο είναι έτοιμο προς δημοπράτηση, έχει δε προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ αλλά φυσικά, λείπουν οι πόροι. Το προηγούμενο ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτούσε τέτοιες δράσεις (κτίρια δηλαδή για την στέγαση υπηρεσιών) κι έτσι η μελέτη δεν αξιοποιήθηκε, ενώ είναι άγνωστο εάν τέτοιες δράσεις χρηματοδοτούνται από το νέο ΕΣΠΑ και ακόμη περισσότερο εάν είναι τελικά στη βούληση της νέας δημοτικής αρχής να το πράξει. Αυτό τουλάχιστον προεκλογικά δεν φάνηκε και ο νέος δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου διαφωνούσε εξαρχής με την στέγαση σε αυτό το κτήριο δημοτικών υπηρεσιών.
Το «Γ» επικοινώνησε με τον δήμαρχο Αγρίνιο, που επικαλούμενος φόρτο εργασίας δεν μπόρεσε να απαντήσει αναλυτικά για το θέμα. Σε τελευταία του παρέμβαση πάντως, σε εκδήλωση που είχε γίνει λίγο μετά τις εκλογές από την ΓΕΑ και τον αείμνηστο καθηγητή Αθ. Παλιούρα, είχε πει ξεκάθαρα πως είναι ενάντια στη δημιουργία ενός «νέου δημαρχείου» στις πρώην καπναποθήκες.
Π.Η.Τ.
agriniopress
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο