Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

OIKONOMIKH KΡΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΡΡΟΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ

Γράφει ο: ΝΙΚΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ-ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ
πρώην ΓΕΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

    Στους  δύσκολους καιρούς που ζούμε σαν χώρα, σαν οικονομία και σαν Λαός ο καταρροικός πυρετός μας έλειπε.
    Φέτος ο καταρροικός πυρετός χτύπησε την  Ελπίδα της κτηνοτροφίας μας και συγκεκριμένα την προβατοτροφία στην οποία στηρίζεται το  βασικό εξαγώγιμο προιόν μας η φέτα. Ο  καταρροικός πυρετός είναι μία ιογενής αρρώστια των προβάτων κυρίως που προκαλείται από το τσίμπημα στα ζώα ενός εντόμου του γένους  Colicoides. Πρόκειται για ένα είδος σκνίπας που αυξάνεται όταν οι κλιματικές συνθήκες το ευνοούν, δηλαδή έχουμε αυξημένες τιμές υγρασίας και  θερμοκρασίες 20- 30 βαθμούς Κελσίου.
     Η ασθένεια αυτή γίνεται πιο επικίνδυνη  όταν οι συνθήκες σταυλισμού  και υγιεινής των ζώων είναι πλημμελής και γενικά είναι ανεπαρκής η διατροφή και η προστασία των κτηνοτροφικών μονάδων από ασθένειες....



      Η καθυστέρηση και η ανεπάρκεια  στον εκσυγχρονισμό των σταυλικών εγκαταστάσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κρίση που βιώνει εδώ και έξη χρόνια η  Οικονομία, στην ελλιπή ενημέρωση και καθοδήγηση των κτηνοτρόφων μας, που ούτε επενδύσεις βελτίωσης των σταυλικών εγκαταστάσεων μπορούν να κάνουν ούτε την αναγκαία ενημέρωση και υποστήριξη από τις αρμόδιες κτηνιατρικές και ζωοτεχνικές Υπηρεσίες να έχουν.
      Μπορούμε να πούμε ότι η οικονομική κρίση και η απρογραμμάτιστη—χωρίς μελέτη των πραγματικών αναγκών—μείωση του προσωπικού της Δημόσιας  Διοίκησης που κατάντησε τελικά να οδηγεί  στη διάλυση των Υπηρεσιών και στην αδυναμία τους να  ανταποκριθούν στο έργο τους, έχουν την κύρια ευθύνη για το πλήγμα που υπέστη  εφέτος η προβατοτροφία από τον καταρροικό πυρετό.
       Η οικονομική κρίση, που για την αντιμετώπιση της το Κράτος και οι επικυρίαρχοι δανειστές (Τρόικα) έθεσαν σαν βασικό τους στόχο την μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων  θυσιάζοντας στο βωμό αυτής της προσπάθειας και την ανάπτυξη και την εφαρμογή ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, είχαν σαν αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται στην τύχη τους παραγωγικοί τομείς της Οικονομίας οι οποίοι θα μπορούσαν να αυξήσουν  το Εθνικό προιόν και κατά συνέπεια να βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην ανάκαμψη της Οικονομίας.

   Θύμα αυτής της πολιτικής και αυτής της λογικής ήταν φέτος  η Προβατοτροφία που είχε την ατυχία να πληγεί από τον καταρροικό πυρετό, την Νόσο bluetongue  των προβάτων.
  Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υποτίμησε από την αρχή την σημασία και το  μέγεθος αυτού του προβλήματος, που η έλλειψη Σχεδίου και στοχευμένων πολιτικών αντιμετώπισης του, είχε για την προβατοτροφία καταστρεπτικά αποτελέσματα.
        Στην Αιτωλοακαρνανία σε ένα ζωικό πληθυσμό 1200.000 ζώων, σύμφωνα με εκτίμηση της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας από τις αρχές Οκτωβρίου η ζημίες υπολογίσθησαν στο 7% του ζωικού κεφαλαίου. Όμως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου-- παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και όλων των κτηνιάτρων-- που οι εστίες μόλυνσης αυξήθηκαν αλματωδώς και  οι λαγκαδιές  έχουν γεμίσει με ψόφια ζώα, το ποσοστό αυτό είναι σίγουρα 10% και παραπάνω. Τούτο σημαίνει ότι έχει χαθεί η έχει υποβαθμισθεί παραγωγικά  ένας ζωικός πληθυσμός  της τάξης των 100.000 ζώων.
      Oι επιπτώσεις για τον παραγωγό-κτηνοτρόφο και την Εθνική Οικονομία πέραν από  άμεσες (απώλεια παραγωγικών ζώων) είναι και έμμεσες  με την  μείωση και διακοπή της γαλακτοπαραγωγής  και την απώλεια ζώων αντικατάστασης  λόγω  θανάτου των παραγωγικών ζώων και  των αποβολών στα εγκυμονούντα ζώα. Αυτά σε συνδιασμό με την  πλημμελή και  ελλιπή διατροφή των  ζώων λόγω οικονομικής στενότητας και αδυναμίας των κτηνοτρόφων να προμηθευθούν ζωοτροφές οδηγούν σε μείωση της παραγωγής γάλακτος και κρέατος από ένα παραγωγικό κλάδο που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
        Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ακόμα δεν  είδαμε από το ΥΠΑΑΤ  να ανακοινώνετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος.
     Από τον Ιούνιο με την ΚΥΑ 1731/78262/17-6-2014 ανακοίνωσε την θανάτωση των νοσούντων ζώων και την αποζημίωση των κτηνοτρόφων. Τίποτε από αυτά δεν έγινε.
      Στίς άλλες Ευρωπαικές χώρες με ανεπτυγμένη κτηνοτροφία (Ισπανία- Πορτογαλία) και με ανάλογες με την χώρα μας κλιματικές συνθήκες εφαρμόζονται προγράμματα εμβολιασμού των προβάτων. Εδώ το ΥΠΑΑΤ συζητάει ακόμη για την σκοπιμότητα του εμβολιασμού των προβάτων.
      Στη χώρα μας ο κτηνοτρόφος πληρώνει στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της Ζωικής παραγωγής μεγάλα χρηματικά ποσά κάθε χρόνο π.χ για 200 πρόβατα πληρώνει κάθε χρόνο πάνω από 200 Ευρώ. Όμως ο ΕΛΓΑ  δεν αποζημιώνει επιζωοτίες σαν τον καταρροικό πυρετό, ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός στο ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε  ότι θα καλυφθούν οι δαπάνες για την προμήθεια εντομοαπωθητικών φαρμάκων δηλαδή δαπάνες που αντιστοιχούν σε 50 έως 200 Ευρώ.
   Είναι συνεπώς απολύτως αναγκαίο να παρθούν άμεσα μέτρα γιά να μην  αντιμετωπίσωμε υποτροπή των φαινομένων που ζήσαμε φέτος με τον καταρροικό πυρετό, δηλαδη:

1)-Άμεσα να  στελεχωθούν και να αποκτήσουν αποτελεσματική Υπηρεσιακή  διάρθρωση και μέσα οι κτηνιατρικές και ζωοτεχνικές Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ για να τρέξουν τα προγράμματα, μελιταίου, καταρροικού, ευλογιάς με αποτελεσματικό τρόπο για την προστασία και την βελτίωση της κτηνοτροφίας. Ακόμη και ο συζητούμενος Κτηνίατρος Εκτροφής, αν δεν αποκτήσει συγκεκριμένα καθήκοντα και υποχρεώσεις, η θεσμοθέτηση του θα λειτουργήσει σαν άλλοθι για να συνεχισθεί η διάλυση των υπηρεσιών υγείας στο ΥΠΑΑΤ και η καταστροφική πορεία για την προβατοτροφία και την κτηνοτροφία γενικότερα.
2)-Άμεσα να  ληφθούν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων προβατοτροφικών  εκτροφών με αποζημιώσεις που δεν θα υπολείπονται των 100 Ευρώ ανα ζώο. που χάθηκε από τον καταρροικό πυρετό.
3)-Να εφαρμοσθούν προγράμματα εμβολιασμού των προβάτων κατά του καταρροικού πυρετού,όπως γίνεται και σε άλλες Ευρωπαικές χώρες.
4)-Με το συντονισμό του ΥΠΑΑΤ να κινητοποιηθούν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων Δημόσιας Υγείας αλλά και επιβίωσης του ιού του καταρροικού πυρετού από την άναρχη έκθεση των θανόντων ζώων στην ύπαιθρο αντί της ταφής η της καύσης όπως προβλέπει ο  Κανονισμός 1069/2009 του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής.
5)-Να δανειοδοτηθούν χαμηλότοκα οι κτηνοτρόφοι για την κάλυψη των αναγκών της εκτροφής σε ζωοτροφές εν όψει του χειμώνα για να ανακάμψουν οι κτηνοτροφικές μονάδες που ταλαιπωρήθηκαν από τον καταρροικό πυρετό.
6)-Να τροποποιηθεί ο Κανονισμός  λειτουργίας του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει επιζωοτίες που  οφείλονται σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και αιτίες που δεν είναι ευθύνη του κτηνοτρόφου.
7)-Να εντάσσονται οι κτηνοτροφικές μονάδες κατά προτεραιότητα σε επενδυτικά προγράμματα και να υποστηρίζεται η υλοποίηση τους από τις τράπεζες χωρίς τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια που σήμερα καθιστούν αδύνατη τη χρηματοδότηση τους από την Τράπεζα Πειραιώς.

ΑΓΡΙΝΙΟ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

ΝΙΚΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ 
ΓΕΩΠΟΝΟΣ-ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ 
πρώην ΓΕΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο