Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Το μάζεμα της ελιάς στην Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου


ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Τζένη Παπαδημητρίου  

     Οι καρποί της ελιάς μαζεύονται συνήθως το Νοέμβριο από τους ελαιώνες στα "λιοστάσια". Είναι μια πολύ κουραστική και απαιτητική και χρονοβόρα δραστηριότητα που χρειάζεται να συνεργαστούν πολλοί άνθρωποι για να βγει σε πέρας. 
       Τα κλαδιά της ελιάς χτενίζονται με μια τσουγκράνα για να πέσει ο καρπός. 
    Ένας άλλος τρόπος για να ρίξουμε τον καρπό είναι το ράβδισμα με μεγάλα ξύλινα ραβδιά. Φυσικά υπάρχουν και σύγχρονοι μηχανικοί τρόποι όπως πριόνια και ειδικές μηχανές που αποσπούν τον καρπό από τα κλαριά.......

 
Κάτω από της ελιές στρώνονται τεράστια πανιά τα "λιόπανα" για να συγκεντρώνεται εκεί ο πολύτιμος καρπός. Κατόπιν συσκευάζονται σε σακιά και οδηγούνται στο ελαιοτριβείο όπου λιωνονται και έτσι παίρνουμε το ευλογημενο λάδι. Στο χωριό μου την Χρυσοβίτσα φέτος έχουν μεγάλη παραγωγή λαδολιάς ενώ χοντροελιές ή καλαμών ελάχιστες. 
     Οι ελιές Καλαμών ή Χοντροελιές που πωλούνται στους εμπόρους έχουν ένα μηχάνημα που λέγεται ΔΙΑΛΟΓΕΑΣ και πριν πωληθούν περνάνε της ελιές από αυτό και ανάλογα με το μέγεθος τους πληρώνονται. Εγώ πρώτη φορά ασχολήθηκα με το μαζεμα της ελιάς. Έχει ενδιαφέρον και πολύ περισσότερο όταν βγάλεις το δικό σου λάδι είσαι χαρούμενος και γνωρίζεις και το λάδι που τρως. 
   ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΗ ΣΟΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο