Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Πως μπορεί να ήταν ο νεκρός της Αμφίπολης

         Ένα εντυπωσιακό σκίτσο του Δημήτρη Αγγελούση με τη μορφή του νεκρού που ήταν θαμμένος στον τάφο της Αμφίπολης παρουσιάζουν σήμερα τα "Νέα".
      Ένας άνθρωπος με ύψος περίπου 1.65 μ., είναι ένα από τα επικρατέστερα σενάρια, σύμφωνα με τον καθηγητή της οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Παπαγρηγοράκη.
    Σαφώς και η μελέτη του σκελετού, που βρέθηκε στον τύμβο της Αμφίπολης, κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου σε βάθος 1,60 μ., θα δώσει περισσότερες απαντήσεις.
     Το πιο πιθανό σενάριο για τα χαρακτηριστικά της όψης του κάνει λόγο για άνθρωπο ύψους περίπου 1,65 μ., με λευκό δέρμα και χρώμα μαλλιών καστανό, ή καστανοκόκκινο, αν είχε καταγωγή από τη Θράκη.
       «Μελετώντας τα οστά και ανάλογα με το πόσο πλήρης είναι η διατήρηση του σκελετού, μπορεί κανείς να προσδιορίσει πολλά στοιχεία για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του όσο ήταν εν ζωή, όπως και για τη διατροφή του», εξηγεί στην εφημερίδα η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Τούμπινγκεν, παλαιοανθρωπολόγος, Κατερίνα Χαρβάτη......



   «Χάρη στη μαρτυρία από τους ασύλητους μακεδονικούς τάφους στη Βεργίνα και ειδικότερα τον ασύλητο μακεδονικό τάφο ΙΙ, μπορούμε να υποθέσουμε- λαμβάνοντας υπόψη και το μέγεθος και το κοινωνικό status του νεκρού της Αμφίπολης- πως αν υπήρχαν κτερίσματα θα ήταν οπλισμός (ασπίδα, σπαθί, θώρακας, περικεφαλαία, κνημίδες κλπ.), σκεύη συμποσίου από ασήμι ή χαλκό, στεφάνια και ενδεχομένως πήλινα αγγεία», εξηγεί η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ και διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα, Χρυσούλα Παλιαδέλη.
       Αναφορικά με την ταφή, η κ. Παλιαδέλη αναφέρει πως «τα ταφικά έθιμα των καθημερινών αρχαίων Μακεδόνων θα πρέπει να ήταν όμοια με εκείνα των άλλων Ελλήνων σε ό,τι αφορά τη φροντίδα για τον νεκρό: την πρόθεση και τον θρήνο, τη μεταφορά του στον τόπο ταφής, την κατασκευή του τάφου. Στις περιπτώσεις, ωστόσο, νεκρών κύρους στη Μακεδονία εφαρμοζόταν η καύση, μια δαπανηρή διαδικασία που παραπέμπει στα ομηρικά έθιμα. Τα οστά συλλέγονταν, πλένονταν, τυλίγονταν σε πολύτιμο ύφασμα, τοποθετούνταν σε μετάλλινο (χρυσό, ασημένιο ή χάλκινο) οστεοδόχο σκεύος (λάρνακα, αγγείο κ.λπ.) και συνοδεύονταν από στεφάνι». 

Κέρδος online   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο