Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Ο Παλαιστής Γιώργος Τρομάρας σε σχολεία του Αγρινίου

    Επισκέψεις σε δημόσια σχολεία με μηνύματα υπέρ του αθλητισμού από τον συντοπίτη μας Γιώργο Τρομάρα 

     Εδώ και πάνω από μισό αιώνα ο αυθεντικός λαϊκός ήρωας εντυπωσιάζει με την θηριώδη δύναμή του αλλά και την απίστευτη δύναμη της καρδιάς του.
     Είναι πανελλήνιος και πανευρωπαϊκός πρωταθλητής στην πάλη, έχει παίξει σε ταινίες με διάσημους Έλληνες και ξένους ηθοποιούς, έχουν γράψει τραγούδια γι’ αυτόν και σε κάθε του εμφάνιση δημιουργεί ρίγος με τα υπερφυσικά κατορθώματά του. 
     Παρά όμως το «τρομακτικό όνομά και παρουσιαστικό του, είναι ένας ευγενέστατος και γλυκύτατος άνθρωπος που δεν χρειάζεται την ανεπανάληπτη δύναμή του για να σε κερδίσει αφού τα καταφέρνει ακόμη καλύτερα με την μεγάλη του καρδιά. Ο «τελευταίος Ηρακλής», όπως πολλοί τον αποκαλούν, και συντοπίτης μας Γιώργος Τρομάρας, επισκέφθηκε τα γραφεία της «Σ» και παραχώρησε συνέντευξη ενόψει των επισκέψεων που για πρώτη φορά θα πραγματοποιήσει σε σχολεία του Αγρινίου, προωθώντας πρότυπα υγιούς αθλητισμού, άσκησης και διατροφής στους μικρούς μαθητές της πόλης μας......



    Ο Γιώργος Τρομάρας γεννήθηκε το 1947 σε ένα μικρό χωριό με θέα την Λίμνη Τριχωνίδα, την Αγία Σοφία. Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 όμως η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα «αναζητώντας καλύτερες μέρες».             Έτσι, το 1960 και μόλις 13 χρονών, ο Γιώργος Τρομάρας ξεκίνησε να ασχολείται με την ελληνορωμαϊκή πάλη έχοντας ως πρότυπό του τον Αντρέα Λαμπράκη. Το άθλημα μεσουρανούσε εκείνη την εποχή και ο ίδιος πέρασε σύντομα από το ερασιτεχνικό επίπεδο στο επαγγελματικό, ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε και με την ελευθέρα ιαπωνική πάλη και το κατς. Οι διακρίσεις και η χρυσή ζώνη δεν άργησαν να έρθουν αφού κατέκτησε τρεις φορές το πρωτάθλημα Ελλάδας στην Πάλη ενώ το 1979 ανακηρύχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης.
          Ανοίγοντας ένα από τα πρώτα γυμναστήρια στην Αθήνα και δίχως να σταματήσει ποτέ τις προπονήσεις, είχε άλλωστε πολλούς διάσημους μαθητές, ξεκίνησε τις περιοδείες σε όλο τον κόσμο
      «Έχω παλέψει με ανθρώπους από όλες τις φυλές του πλανήτη», λέει ο ίδιος, αφού τις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ’90 βρέθηκε σε περισσότερες από 35 διαφορετικές χώρες σε όλη την Γη. 
     Από το μακρινό Τόκιο της Ιαπωνίας έως την Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστρία και από σχεδόν όλες τις αραβικές χώρες έως την υποσαχάρια Αφρική, την Νιγηρία, την Κένυα, την Ουγκάντα και την Ζάμπια, ο Γιώργος Τρομάρας δεν σταματούσε να καταπλήσσει όλο τον πλανήτη με την δύναμή του και τα κατορθώματά του.
       Ρωτώντας τον ποιες εμπειρίες από όλες όσες έχει ζήσει του έχουν μείνει χαραγμένες στην μνήμη, του έρχεται αυθόρμητα το 1991 που ενώ βρισκόταν στο Κουβέιτ, ξέσπασε ο πρώτος πόλεμος στον Κόλπο και παραλίγο να βρεθεί αποκλεισμένος σε εμπόλεμη ζώνη, αλλά και η επίσκεψή του στους διάσημους καταρράκτες της Βικτώριας στην Αφρική, «δώρο» του δικτάτορα της Ουγκάντας Ιντί Αμίν Νταντά Ουμέ προς τους παλαιστές που είχαν επισκεφθεί την χώρα του. Πολλές φορές άλλωστε ήταν προσκεκλημένος υψηλών προσωπικοτήτων, αφού έχει παλέψει ακόμη και στο παλάτι του Βασιλιά Χουσεΐν στο Κουβέιτ αλλά κι έξω από το Κοινοβούλιο της Ζάμπια.
       Πέρα όμως από τις ικανότητές του στην πάλη, ο Γιώργος Τρομάρα διαθέτει και υπερφυσική σωματική δύναμη, δύναμη που έχει γίνει ακόμη και αντικείμενο τραγουδιών. 
     Τα κατορθώματά του πολλά, αφού όχι μόνο σήκωνε βάρη που άλλοι δεν μπορούσαν ούτε να κουνήσουν, έσπαγε αλυσίδες με τα χέρια και τσιμεντένιες πλάκες στο κεφάλι του, αλλά  τραβούσε ακόμη και αυτοκίνητα με τα δόντια του
    Ο ίδιος άλλωστε δεν δίσταζε ακόμη και να αφήσει να περάσουν ολόκληρα φορτηγά πάνω από το στήθος του! 
     Και όταν «βαρέθηκε» με τα αυτοκίνητα, δεν δίστασε να σύρει με τα δόντια μια ολόκληρη νταλίκα 35 τόνων, σε επίδειξή του στο Κουβέιτ. Τι ήταν άλλωστε αυτό μπροστά στα βαγόνια τρένου που τραβούσε επίσης με τα δόντια, όπως το 2000 που έδεσε και τράβηξε δύο βαγόνια στον Πύργο Ηλείας ή την άλλη φορά, το 1980, που δεν δίστασε να τραβήξει τέσσερα;

       Παράλληλα όμως με την καριέρα του στην πάλη και τα σόου που παρουσίαζε σε Ελλάδα και εξωτερικό, υπήρξε ηθοποιός και κασκαντέρ του κινηματογράφου, παίζοντας τόσο σε ελληνικές όσο και ξένες παραγωγές. «Ποιόν να πρωτοθυμηθώ», λέει ο ίδιος, «από τον Βέγγο και τον Κούρκουλο, την Έλενα Ναθαναήλ και τον Ξανθόπουλο, μέχρι την Κλαούντια Καρντινάλε και τον Ρότζερ Μουρ», αφού έπαιξε ακόμη και σε ταινία James Bond μαζί με τον περίφημο «σαγόνια» Ρίτσαρντ Κέιλ. Με τον τελευταίο μάλιστα, επίσης σωστό «τέρας» αφού είχε ύψος σχεδόν 2 μέτρα και 20 εκατοστά, είχε παλέψει στο Κουβέιτ και τον είχε νικήσει!

       Ο Γιώργος Τρομάρας σταμάτησε την πάλη το 1996, ενώ ήταν ήδη σχεδόν 50 ετών. Παρά τις πολλές προτάσεις που του έγιναν να μείνει στο εξωτερικό και να γίνει προπονητής, δεν μπόρεσε ποτέ να ζήσει μακριά από τον τόπο του. 
       «Αγαπούσα τον τόπο μου και δεν μπορούσα να μείνω ποτέ πάνω από ένα μήνα μακριά από την Ελλάδα»!, λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά, ο οποίος αποφάσισε να συνεχίσει τις περιοδείες του στην Ελλάδα. «Κάποιοι μου πρότειναν να γίνω σωματοφύλακας και συνοδός διασήμων. Δεν το δέχτηκα ποτέ, ο αθλητής πρέπει να μένει πιστός στο άθλημά του και σε τίποτα άλλο», συνεχίζει ο ίδιος.

     Τις τελευταίες δεκαετίες, ο Έλληνας «Μασίστας» έχει «οργώσει» όλη την Ελλάδα. «Από το Ορμένιο του Έβρου ως το Ζαγκρό της Κρήτης, έχω γυρίσει την Ελλάδα πάνω από δέκα φορές», λέει ο Γιώργος Τρομάρας. 
        Με ένα «δυναμικό πρόγραμμα» όπως το αποκαλεί ο ίδιος, συνεχίζοντας να τραβά αμάξια με τα δόντια, να σηκώνει απίθανα βάρη, να κόβει αλυσίδες με τα χέρια και να λυγίζει σίδερα, εξακολουθεί να εντυπωσιάζει και να ξεσηκώνει όσους έχουν την τύχη να απολαύσουν από κοντά τον γνήσιο λαϊκό ήρωα.

         Στα περισσότερα από μισό αιώνα χρόνια της διαδρομής του, δεν έλειψαν και οι δύσκολες στιγμές. «Έχω φτάσει στην πόρτα του χάρου 15 φορές. Μια φορά, πριν τέσσερα χρόνια, παραλίγο να μείνω παράλυτος όταν ένα φορτηγό που περνούσε από πάνω μου το έσβησε ο οδηγός επειδή φοβήθηκε και με άφησε πλακωμένο». Δεν πέρασε πολύς καιρός όμως που ξαναβρέθηκε στην «αρένα» του, αποδίδοντας την θεραπεία του σε «θαύμα μιας ανώτερης δύναμης», κόντρα σε ό,τι του έλεγαν οι γιατροί.

      Πέρα όμως από θέαμα και εντυπωσιασμό, ο Γιώργος Τρομάρας θέλει να αποτελεί και ένα υγιές πρότυπο αθλητή, ειδικά για τις νεότερες γενεές. Έχοντας ειδική άδεια από το υπουργείο Παιδείας πραγματοποιεί επισκέψεις σε δημόσια σχολεία όπου παρουσιάζει το «παιδικό του πρόγραμμα» αλλά και δίνει συμβουλές στους μικρούς μαθητές. 
     «Σκίζω τηλεφωνικούς καταλόγους, σπάω αλυσίδες και τραβάω αμάξια με τα δόντια. Αλλά πιο πολύ με ενδιαφέρει να μάθω κάποια σημαντικά πράγματα στα παιδιά: να αθλούνται σωστά, μακριά από επικίνδυνα φάρμακα και αναβολικά, να κάνουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, εννοείται να είναι μακριά από καταχρήσεις και βλαβερές ουσίες, και να τρώνε το σπιτικό φαγητό». Όπως άλλωστε συνεχίζει ο ίδιος «εγώ έγινα αυτό που είμαι με φασόλια, φακές, και καμιά φορά λίγο γιουβέτσι»!

       Τις επόμενες εβδομάδες και για πρώτη φορά στο Αγρίνιο, την περιοχή που τόσο πολύ αγαπάει ο ίδιος, ο Γιώργος Τρομάρας θα πραγματοποιεί επισκέψεις σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της πόλης. Τα 68 του χρόνια δύσκολα μπορούν να βαρύνουν τους δυνατούς ώμους του και συνεχίζει να μεταδίδει ακούραστα τα δικά του μηνύματα και συμβουλές. Επιμένοντας να συνεχίζει τον δικό του αγώνα, μας λέει «όσο περπατάω κι αντέχω, θα συνεχίζω». Και ποια καλύτερη συμβουλή από αυτή για όλους μας;

Κώστας Καρακώστας

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ 
http://sinidisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο