Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Σαν σήμερα εκτελέστηκε ο «πρωθυπουργός των έξι ημερών» Νικόλαος Στράτος από το Λουτρό

     Καταδικασμένος για εσχάτη προδοσία μετά την Μικρασιατική καταστροφή ο καταγόμενος από την Αιτωλοακαρνανία πολιτικός εκτελέστηκε μαζί με άλλες σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες της εποχής του σαν σήμερα το 1922 στο Γουδή.
      Συγκεκριμένα ήταν 15 Νοεμβρίου του 1922 όταν το έκτακτο στρατοδικείο που δίκαζε τους πρωταιτίους της μικρασιατικής καταστροφής, εκδίδει την ετυμηγορία του στις 6:30 το πρωί. Στις 11:30 π.μ. οι «6» εκτελούνται. 
      Πρόκειται για τους Δημήτριο Γούναρη (59 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη (68 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαο Στράτο (50 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαο Θεοτόκη (44 ετών, Υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη), Γεώργιο Μπαλτατζή (56 ετών, Υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη) και Γεώργιο Χατζανέστη (59 ετών, Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης).
      Ο Νικόλαος Στράτος, καταγόταν από το Λουτρό της Αμφιλοχίας  και σπούδασε νομικά. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1902. Στην κυβέρνηση Ράλλη ανέλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών ενώ μετά την επανάσταση του 1909 χρημάτισε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη και το 1910 υπουργός Ναυτικών στην κυβέρνηση Βενιζέλου.......



    Το 1910 προσχώρησε στο κόμμα των Φιλελευθέρων. Το 1911 εξελέγη πρόεδρος της Β” διπλής Αναθεωρητικής Βουλής. Δύο χρόνια αργότερα εντάχθηκε στους αντιβενιζελικούς. Το 1915 διορίστηκε υπουργός Ναυτικών στην κυβέρνηση Γούναρη.
    Το 1916 ίδρυσε το Εθνικό Συντηρητικόν Κόμμα και υποστήριξε πολιτική ουδετερότητας στον Α” Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1922 διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη. Τον Μάιο του 1922 σχημάτισε κυβέρνηση (Κυβέρνηση Νικολάου Στράτου 1922) αλλά παραιτήθηκε λίγες μέρες αργότερα.
      Τέλος συνελήφθη από τους κινηματίες στρατιωτικούς της Μικρασιατικής εκστρατείας και προσήχθη σε δίκη, γνωστή και ως δίκη των έξι. Το στρατοδικείο τον έκρινε ένοχο για έσχατη προδοσία και τον καταδίκασε σε θάνατο. 
    Τουφεκίστηκε στο Γουδή. Το 2010, μετά από αίτηση του Μιχάλη Πρωτοπαπαδάκη που είχε υποβάλει από το 2008, εγγονού του πρώην πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, παύθηκε οριστικά από τον Άρειο Πάγο η δίωξη των έξι (ανάμεσά τους και του Νικόλαου Στράτου) λόγω παραγραφής.
       Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Κορομηλά, κόρη του συγγραφέα Δημητρίου Κορομηλά, και είχε δύο παιδιά, την φημισμένη για την προσφορά της στη λαική παράδοση Δόρα, τιμημένη με το «παγκόσμιο βραβείο Θεάτρου» και τον Ανδρέα, βουλευτή.

Πηγές wikipedia, sansimera.gr
http://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο