Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΒΟΝΙΤΣΑ: Σαν απόψε, πριν από 6 χρόνια…

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Σαν απόψε, πριν από 6 χρόνια….
Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008.....



«Η λέξη πρόοδος, στο στόμα της μητέρας μου, ηχούσε φάλτσα» 
του Ματέι Βισνιέκ

Θεατρική παράσταση στο κλειστό γυμναστήριο της Βόνιτσας, από την Θεατρική ομάδα του Δήμου Μαραθώνα, με δωρεάν είσοδο.
   Ανταλλαγή αναμνηστικών, μετά το τέλος της θεατρικής παράστασης.
     Στη φωτογραφία ο εκπρόσωπος του Δήμου Μαραθώνα παραδίδει αναμνηστική πλακέτα στον Πρόεδρο της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων, τον Φίλιππο Ντόβα

Η Υπόθεση του θεατρικού έργου:
      Η υπόθεση εξελίσσεται στην διαμελισμένη Γιουγκοσλαβία.  Δύο ηλικιωμένοι γονείς γυρίζουν στο σπίτι τους μετά τη λήξη του πολέμου. Η περιοχή που πρίν ζούσαν  δεν ανήκει  πλέον στη δική τους εθνότητα και το σπίτι είναι μισογκρεμισμένο. Πρέπει όμως να κατοικήσουν εκεί, γιατί όχι μόνο δεν έχουν που να πάνε, αλλά σκοπός της ζωής τους είναι να βρούν τον ομαδικό τάφο στον οποίο είναι θαμμένος ο γιός τους, θύμα του πολέμου.
     Οι ηλικιωμένοι γονείς  φτάνουν στο μισογκρεμισμένο σπίτι, όπου εκεί τους περιμένει η «σκιά» του σκοτωμένου γιού. Η μάνα αντιλαμβάνεται το πνεύμα του γιού της, αλλά δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του, για να πάρει την απάντηση που είναι ο μαζικός τάφος.

SCENE 2 Marathon Theatre representation

       Σκοπός του ζευγαριού είναι να ανακαλύψουν τον μαζικό τάφο και να θάψουν, σύμφωνα με τη θρησκεία τους, τον αδικοχαμένο γιό τους. Οι συζητήσεις του ζευγαριού είναι συγκλονιστικές, σε τοποθετούν μέσα στο αδιέξοδο που ζούν αλλά και την ελπίδα που συνέχεια αναζωπυρώνει η μάνα, που νοιώθει την ύπαρξη της «σκιάς» του γιού της.


SCENE 1 Marathon Theatre representation

     Το βαρύ κλίμα που υπάρχει στο σπίτι του ζευγαριού, έρχονται να απαλύνουν επεισόδια από την ζωή της ξενιτεμένης κόρης τους.

SCENE 9 Marathon Theatre representation

     Εκεί το μαύρο χιούμορ, αναμοχλεύει την στενάχωρη κατάσταση και δίνει την ευχέρεια για μια ανάσα, πρίν το ηλικιωμένο ζευγάρι προχωρήσει σε δυναμικές λύσεις στο να βρεί τον μαζικό τάφο.
     Ορισμένοι που γνωρίζουν την  τοποθεσία του ομαδικού τάφου, πιέζουν τους γονείς να δώσουν  χρήματα  για να τους πούν το σημείο του τάφου.  Οι γονείς δεν έχουν τόσο μεγάλο ποσό και εκεί το Black χιούμορ εμφανίζεται σε όλη τη μεγαλοπρέπεια.  Οι γονείς ακούν από αυτούς την ακραία φράση «κάποιοι δίνουν δύο χιλιάδες δολάρια για να υιοθετήσουν ένα ξένο παιδί και σείς δεν τα δίνεται για να πάρετε τα κόκκαλα του παιδιού σας, τι γονείς είστε;»

 SCENE 16 Marathon Theatre representation.

        Αν θέλετε να παρακολουθήσετε  ορισμένα αποσπάσματα από την θεατρική παράσταση, μπορείτε μέσα από το youtube.com  να καλέσετε  το λεκτικό «SCENE  χχ Marathon Theatre representation» αλλάζοντας το –χχ-  με τους αριθμούς από το 1 μέχρι και το 16. 

Την περίοδο εκείνη, το θέατρο του Δήμου Μαραθώνα, είχε αποσπάσει τις καλλίτερες κριτικές και τα περισσότερα βραβεία, αφού οι ηθοποιοί του ήταν ερασιτέχνες. Για το θεατρικό τμήμα του Μαραθώνα, αυτή η παράσταση έχει μείνει στην ιστορία, όχι μόνο για τις ηθοποιίες σε ένα δύσκολο θέμα, αλλά εκείνη την βραδιά για πρώτη φορά,  η παράσταση μεταδίδονταν online στο διαδίκτυο, με συνεργασία του τμήματος πληροφορικής του Δήμου Μαραθώνα και των Εκπαιδευτηρίων Πληροφορικής Βόνιτσας.

     Σήμερα, πολλοί Δήμοι έχουν θεατρικά τμήματα και υπάρχει η επιθυμία να ταξιδεύσουν και να έρθουν στη περιοχή μας για παραστάσεις. Τα μόνα έξοδά τους  είναι η διαμονή και η διατροφή.  Ελάχιστα  ποσά για την αναγκαία πολιτιστική ανάταξη. Πρέπει να αναφερθεί ότι η τότε δημοτική αρχή του Δήμου Ανακτορίου, συμμετείχε με 1600 ευρώ στο κόστος της διαμονής και διατροφής.  Τα υπόλοιπα έξοδα καλύφτηκαν από την Αμφικτιονία, ενώ η εθελοντική εργασία περιόρισε αρκετά τα απαιτούμενα έξοδα. 


          Από το πρωί του Σαββάτου, οι Αμφικτίονες έστρωσαν με χοντρό χαρτόνι το παρκέ του γηπέδου και σε συνεργασία με τους ηθοποιούς έστησαν τα σκηνικά. Στη φώτο, το μεσημεριανό της ομάδας για τα σκηνικά. Άλλες ομάδες ασχολήθηκαν με τις μεταφορές των ηχητικών συστημάτων, προβολέων κλπ, ενώ άλλοι καθάριζαν τις κερκίδες και τα καθίσματα. 
     Το αποτέλεσμα της προσπάθειας, το γευτήκαμε το ίδιο βράδυ, ενώ πολλοί φίλοι δικοί μας αλλά και μετανάστες με καταγωγή από τον Μαραθώνα, παρακολούθησαν μέσω του διαδικτύου την παράσταση. 
       Σε διάφορες άλλες θεατρικές σκηνές, το έργο του Ματέι Βισνιέκ, παρουσιάζεται με επαγγελματίες πλέον ηθοποιούς. Μην χάσετε την παράσταση. Αξίζει.

Αξίζει όμως μέσω των 16 στιγμιότυπων στο youtube, να παρακολουθήσετε υπέροχες ηθοποιίες από τους δημότες του Δήμου Μαραθώνα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο