Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΝΙΚΗ ΦΟΥΝΤΑ: Συνέχιση της αρχαιολογικής ανασκαφής στο Δρυμό και αποκατάσταση της Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγούλα) στη Βόνιτσα


Η προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου μέλημα όλων μας

         Τις αρχαιολογικές ανασκαφές του Δρυμού (Δήμου Ακτίου Βόνιτσας) επισκέφθηκε η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, όπου και ενημερώθηκε εκτενώς από τον Υπεύθυνο της ανασκαφής κ. Γ. Χουλιαρά για την πορεία των ερευνών, αλλά και για τα σημαντικότατα ευρήματα που ήρθαν στο φως. 
     Η -κατά πάσα πιθανότητα επισκοπική- μεγάλη χριστιανική βυζαντινή βασιλική με τους εντυπωσιακούς κίονες χρονολογείται στα μέσα του 5ου αιώνα μ.Χ., έχει ψηφιδωτά επιφάνειας 300 περίπου τμ. -ως τώρα-, παράπλευρα κτίσματα, ενώ εικάζεται πως υπάρχει και επισκοπικό μέγαρο σε διπλανή έκταση.....


   
   Τα πρώτα στοιχεία καταδεικνύουν πως πρόκειται για μεγάλης σημασίας αρχαιολογικά ευρήματα που συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση της ιστορίας της Αιτωλ/νίας. Η περιοχή της ανασκαφής, που φέρεται να συνδεόταν τόσο με την αρχαία πόλη του Θυρρείου όσο και την Νικόπολη, αποτελεί πλέον εργαλείο γνώσης και σημαντικότατη προσθήκη στον αρχαιολογικό πλούτο της χώρας μας.

       Τον επιστημονικό ενθουσιασμό της ανασκαφής ήρθε δυστυχώς να ανακόψει η πρόσφατη απόφαση για συγχώνευση των Εφορειών Βυζαντινών, Προϊστορικών και Κλασσικών  Αρχαιοτήτων, αφού με βάση το νέο οργανόγραμμα δεν θα υπάρχει πλέον Προϊστάμενος του Τομέα Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο οποίος και θα συντόνιζε τις έρευνες και θα φρόντιζε για την ανάδειξη του μνημείου. 
     Ήδη με κοινοβουλευτική της παρέμβαση η κ. Φούντα θίγει το σημαντικό αυτό ζήτημα στα αρμόδια Υπουργεία και ζητά να δημιουργηθεί άμεσα το απαραίτητο πλαίσιο που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη συνέχιση της αρχαιολογικής ανασκαφής και έρευνας. 

Ζητούμενο η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως (Παναγούλα) στη Βόνιτσα 


      Νωρίτερα, η Βουλευτής συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ακτίου - Βόνιτσας Γ. Αποστολάκη, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά και τον Προϊστάμενο Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας Γ. Χουλιαρά, ώστε από κοινού να βρεθεί επιτέλους μία λύση και να προχωρήσουν οι εργασίες διάσωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης της Ιερού Ναού Παναγούλα Bόνιτσας.
 Σε παλαιότερη σχετική παρέμβαση της κ. Φούντα στις 27/6/2013, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε παραδεχθεί ότι υπάρχουν σοβαρά δομικά προβλήματα στο μνημείο. Εκτός από τις δεδομένες φθορές του χρόνου, ο Ιερός Ναός είχε επιβαρυνθεί σημαντικά στο σεισμό του 1948, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ρωγμές στα στατικά μέρη του με κίνδυνο ακόμα και κατάρρευσής του, ενώ οι σημαντικές τοιχογραφίες του απειλούνται με ολική καταστροφή. Στην τότε απάντησή του το αρμόδιο Υπουργείο είχε τονίσει την ανάγκη επικαιροποίησης της μελέτης αποκατάστασης. Ένας χρόνος έχει περάσει από τότε και η κατάσταση δυστυχώς παραμένει απογοητευτική. 
   Πλέον όμως, οι δικαιολογίες τελείωσαν και τώρα απαιτούνται πράξεις. Η  αρχιτεκτονική και στατική μελέτη αποκατάστασης της εκκλησίας και των παρακείμενων κελιών είναι έτοιμη κι εγκεκριμένη από καιρό και το επόμενο άμεσο βήμα που αποφασίστηκε είναι η ολοκλήρωση της γεωλογικής μελέτης που θα θωρακίσει τον περιβάλλοντα χώρο από τυχόν κατολισθήσεις, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν επιτέλους οι εργασίες συντήρησης στο εσωτερικό αλλά και εξωτερικό του κτιρίου. 
      Κατά την διάρκεια της συνάντησης, διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων και όλοι οι εμπλεκόμενοι δεσμεύθηκαν πως θα προχωρήσουν σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, θέτοντας αυστηρά χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να διασωθεί το σημαντικότατο αυτό πολιτιστικό, αρχιτεκτονικό και θρησκευτικό μνημείο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο