Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Προς την Ναύπακτο οδεύουν και πάλι τα σκουπίδια για λίγο καιρό

   Σε νόμιμο ΧΥΤΑ – πιθανότατα σε αυτόν της Ναυπάκτου που έχει κατ΄ αρχήν συναινέσει- θα μεταφερθούν αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες για την μεταφορά των απορριμμάτων,  τα σκουπίδια του Πύργου που έχουν κατακλύσει την πόλη, τις γειτονιές και τα χωριά και αποτελούν πλέον ορατό κίνδυνο για την δημόσια υγεία, αφού η κατάσταση έχει οδηγηθεί στο «κόκκινο»......
Όπως ανακοίνωσε χθες το απόγευμα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος κ. Γαβρίλης Λιατσής, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις της δημοτικής αρχής και εμπλεκομένων φορέων προς την εξεύρεση άμεσης λύσης για να φύγουν τα σκουπίδια, εξασφαλίστηκε τελικώς έκτακτη χρηματοδότηση 150.000 ευρώ  για την μεταφορά τους από το Υπουργείο Εσωτερικών με την συναίνεση του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Κώστα Ασκούνη, με αποτέλεσμα να γίνει αποκομιδή των 1200 περίπου τόνων που έχουν συσσωρευτεί σε κάδους και δρόμους του δήμου.

Ο κ. Λιατσής χαρακτήρισε την εξασφάλιση της έκτακτης χρηματοδότησης ως μια πρώτη νίκη στο πρόβλημα των σκουπιδιών, διασφάλισε όπως είπε ακόμα από το ΕΠΕΡΑΑ χρηματοδότηση για πρόγραμμα ανακύκλωσης που αφορά το σχεδιασμό της τρίτης φάσης των απορριμμάτων και μένει να εξασφαλίσει αυτόν της δεύτερης φάσης που είναι η υπογραφή από τον περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα της αδειοδότησης του χώρου της Οσίας Ξένης και της έγκρισης του φακέλου για τον σχεδιασμό της μεσοπρόθεσμης λύσης.

Μάλιστα ο δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικώς ο περιφερειάρχης θα αποδειχθεί όπως είπε φίλος της πόλης και θα υπογράψει και δεν θέλει να σκέφτεται ότι μπορεί να μην το κάνει, επιμένοντας σε μια τακτική που θα τον καταστήσει  ανεπιθύμητο στον Πύργο! Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, με την συνδρομή των συνεργατών του,  με αρωγούς στην προσπάθεια μου ορισμένους ανθρώπους όπως, τον βουλευτή Κώστα Τζαβάρα που έτρεχε στα υπουργεία, τον Γ.Γ της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Γιώργο Διδασκάλου και τον  αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο, κατάφερε ο δήμος να εξασφαλίσει την έκτακτη χρηματοδότηση.

40 μέρες δήμαρχος με 30 ημερών σκουπίδια στην πλάτη!

«Η μάχη που έγινε τώρα- σημείωσε ο κ. Λιατσής-  έπρεπε να είχε γίνει πριν από καιρό. Το να είσαι 40 μέρες δήμαρχος και να έχεις στην πλάτη σου 30 ημερών σκουπίδια είναι δύσκολο! Έπρεπε όμως να βρούμε λύση. Τα σκουλήκια είχαν μπει στα ΕΛΤΑ και δεν δουλεύανε, άρχισαν  και ερχόταν χαρτιά από τους Δ/ντές των σχολείων ότι τα παιδιά δεν θα πάνε σχολείο για τον κίνδυνο επιδημιών, εμείς δεν κάναμε τίποτα απολύτως για να κρύψουμε αυτήν την εικόνα της πόλης και πάνω απ’ όλα δεν μπορούσαμε να γυρίσουμε την πλάτη στην πραγματικότητα, που ήταν ότι έπρεπε οπωσδήποτε κάτι να κάνουμε. Από μένα υπήρχε μια κόκκινη γραμμή, ότι όλα έπρεπε να γίνουν με νόμιμο τρόπο. Έκλεισα τα αυτιά μου σε όσους με συμβούλευαν για… παράπλευρες λύσεις και είπα ή τώρα θα λυθεί ή ποτέ. Σε λύσεις του παρελθόντος εγώ δεν θα περάσω.»

Σε αυτό το σημείο ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην συμβολή του υπουργού Εσωτερικών κ. Α. Ντινόπουλου  που για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση με την σύμφωνη γνώμη του κ. Ασκούνη του προέδρου της ΚΕΔΕ ο οποίος για πρώτη φορά κι αυτός συμφώνησε γιατί τα αιτήματα για χρηματοδότηση από όλη την Ελλάδα είναι πολλά και πρέπει να κρίνουν ποια είναι τα κρίσιμα και ποια όχι.

«Ελπίζω να καμφθεί η άρνηση του κ. Κατσιφάρα να υπογράψει»

Ωστόσο ο δήμαρχος επισήμανε ότι τώρα που εξασφαλίστηκε σε πρώτη φάση η έκτακτη χρηματοδότηση, το πρόβλημα δεν τελειώνει, ο δήμος θα αρχίσει να ψάχνει το επόμενο διάστημα ξανά χρήματα  αλλά χωρίς τα σκουλήκια στους δρόμους και με δυναμικό μπάσιμο στο θέμα της ανακύκλωσης.

«Ορίστηκε καθ’ ύλην αντιδήμαρχος, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση γι αυτόν τον σκοπό από το ΕΤΕΡΑΑ και την Δευτέρα θα είμαστε στο υπουργείο Περιβάλλοντος για αυτό το θέμα και αρχίζω να είμαι αισιόδοξος ότι θα καμφθεί η άρνηση του περιφερειάρχη του κ. Κατσιφάρα να δεχθεί το φάκελό μας για την αδειοδότηση της Οσίας Ξένης που δίνει οριστικό λύση στο πρόβλημά μας, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Πιστεύω ότι δεν θα έχει την δυνατότητα ο κ. Κατσιφάρας να μας το αρνηθεί μετά από λίγες μέρες, γιατί ο φάκελος είναι πλήρης. Πιστεύω ότι θα σκεφτεί σωστά και θα πράξει ανάλογα. Ελπίζω να μην χρειαστεί ο Πύργος να ξαναβρεθεί μπροστά στον εφιάλτη αυτό των σκουπιδιών που δεν διέφερε και πολύ από αυτόν που ζει εδώ και δύο χρόνια. Αυτή τη στιγμή έχουμε τα χρήματα για να πληρώσουμε τις παλιές οφειλές του δήμου, η έναρξη της αποκομιδής είναι θέμα διαδικασιών. Είμαι ευτυχής που στο τέλος της δύσκολης αυτής μέρας είχα αυτήν την ευχάριστη είδηση. Η μεταφορά δεν αφορά μόνο 1200 τόνους, τόσοι είναι στους δρόμους.  Δεν μπορώ όμως να μην χαμογελάω σήμερα, γιατί θεωρώ ότι είναι ένα πρώτο βήμα, μια μεγάλη νίκη γιατί  ακούσανε το πρόβλημά μας και γιατί να μην μας ακούσουν και την δεύτερη φορά.

Έχω εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για το πρώτο και το τρίτο στάδιο ( για το σχεδιασμό από το ΕΠΕΡΑΑ) και μένει το δεύτερο. Ο δεύτερος φάκελος θέλει μόνο μια υπογραφή του κ. Κατσιφάρα για να υλοποιηθεί. Αν ο κ. Κατισφάρας μου φύγει για κανένα ταξίδι,  για κανένα μήνα και χαθώ μέσα στα σκουπίδια, τότε, το μόνο που μου μένει είναι να κάνω μια ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία και θα ορίσουμε τότε ποιοι είναι και ποιοι όχι οι φίλοι της πόλης μας.

Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, τον κ. Κατσιφάρα θέλω να τον βλέπω φίλο μου, να θεωρώ ότι είναι φίλος της πόλης μας. Αν εκείνος θελήσει να επιμείνει σε μια τακτική που θα τον φέρει απέναντι στην πόλη μας, θα πω ότι είναι εχθρός της πόλης μας, ανεπιθύμητος με ότι αυτό συνεπάγεται…»

Πηγή: Πρωινή
aitoloakarnanianet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο