Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Πάνος Καλογιάννης: «Έσβησε» το αγροτικό εισόδημα

     Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ» του Πάνου Καλογιάννη, Προέδρου Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας 

-«Έσβησε» το αγροτικό εισόδημα
-Στήριξη από Περιφέρεια και Πολιτεία αλλά και ενεργοποίηση των αγροτοκτηνοτρόφων με πρωτοβουλίες για να ξαναπάρει μπρος η πρωτογενής παραγωγή στην Αιτωλοακαρνανία

     Αντιμέτωποι με μεγάλη πτώση των εισοδημάτων τους αλλά και με μια πολιτεία «εχθρική» απέναντι στον πρωτογενή τομέα είναι οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού μας. Η αύξηση του κόστους παραγωγής, η εμφάνιση του καταρροϊκού πυρετού και τα οικονομικά και άλλα εμπόδια που ορθώνονται απέναντί τους, οδηγούν πολλούς από αυτούς στο να πάρουν την δύσκολη απόφαση να εγκαταλείψουν τις ασχολίες τους. Προκειμένου να αντιστραφεί αυτή η τάση, χρειάζεται τόσο η στήριξη από πλευράς πολιτείας όσο και η εισροή «νέου αίματος» και αλλαγή νοοτροπίας στους αγρότες. Για όλα αυτά, μίλησε στην εφημερίδα «Σ» ο Πάνος Καλογιάννης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας.

     Τα πολλά προβλήματα, τις δυσκολίες αλλά και τα εμπόδια που κάνουν δύσκολη τη ζωή των αγροτών και των κτηνοτρόφων του νομού, περιέγραψε σε συνέντευξή του στη «Σ» ο Πάνος Καλογιάννης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας. Συμψηφισμός επιδοτήσεων με οφειλές προς τον ΟΓΑ, η εμφάνιση του καταρροϊκού πυρετού και οι πενιχρές αποζημιώσεις, ακριβό πετρέλαιο, ζωοτροφές και φάρμακα αλλά και μια πολιτεία που αντιμετωπίζει τους αντιμετωπίζει σχεδόν ως επιχειρηματίες, δημιουργούν ένα εχθρικό περιβάλλον για τον πρωτογενή τομέα στην χώρα μας.......



    Πιάνοντας τα ζητήματα ένα-ένα, ο κ. Καλογιάννης κατέδειξε την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι από την πολιτεία. «Το υπουργείο Γεωργίας πήρε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να συμψηφίζονται οι οφειλές στον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις. Είναι αλήθεια ότι χρωστάμε πολλά λεφτά, πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ κι αυτό είναι πρόβλημα. Όταν όμως ετοιμάζεται ρύθμιση για τις οφειλές, γιατί δεν δίνουν χρόνο και σε εμάς να υπαχθούμε αλλά μας λένε ότι στο τέλος του μήνα θα μας πάρουν τα λεφτά», αναρωτιέται ο ίδιος.

   Με τον ίδιο πρόχειρο τρόπο αντιμετωπίστηκε και η εμφάνιση του καταρροϊκού πυρετού που αποδεκάτισε ολόκληρα κοπάδια στην Αιτωλοακαρνανία, αφού τα νεκρά ζώα υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες. Ένα απαρχαιωμένο σύστημα προσμέτρησης των ενισχύσεων όμως και ο φόβος ότι αυτές μπορεί πολύ εύκολα να χαθούν, οδηγεί τους παραγωγούς στο να μη δηλώνουν τις απώλειές τους. Έτσι, από τη μια ρέματα και λαγκαδιές μετατράπηκαν σε υπαίθρια νεκροταφεία ζώων, ενώ από την άλλη οι αποζημιώσεις που δίνονται και μάλιστα μέσω λανθασμένων στοιχείων, μόλις και μετά βίας προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση.

     Παρόμοια είναι και η εικόνα για την γεωργική παραγωγή, αφού ο νομός δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει το «σοκ» που επακολούθησε μετά την παύση της καπνοκαλλιέργειας. Οι διαφόρων ειδών «εναλλακτικές» καλλιέργειες, όπως οι βιολογικές, δεν προχώρησαν όπως έπρεπε, ειδικά από τη στιγμή που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ανανεώνει τις πενταετίες ενώ και η ελαιοπαραγωγή, ένα από τα «δυνατά χαρτιά» της Αιτωλοακαρνανίας, και φέτος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
       Το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη, τόσο εξαιτίας της ανόδου των τιμών των φυτοφαρμάκων και των σπόρων αλλά και το κόστος του πετρελαίου, ενώ τα γνωστά προβλήματα τον ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ ταλαιπωρούν τους αγρότες που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ούτε καν το στοιχειώδες, νερό για να ποτίσουν τα χωράφια τους. «Το εισόδημά μας έχει μειωθεί πάρα πολύ, είναι «Χ», είναι «νεκροκεφαλή», απλά δεν υπάρχει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καλογιάννης, και συμπληρώνει «με όλα αυτά δεν είναι να απορεί κανείς που πλέον δεν καλλιεργείται ούτε το ένα τρίτο των καλλιεργούμενων εκτάσεων του νομού. Πολλοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και τα παρατάνε».

      Μπορεί η κατάσταση να είναι πραγματικά δυσχερής για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει ο πρωτογενής τομέας να αφεθεί εντελώς στην μοίρα του ή ότι δεν υπάρχουν και άνθρωποι, κατά κανόνα νέοι, οι οποίοι κοιτάζουν πλέον με άλλο μάτι το χωράφι και επιθυμούν την ενασχόλησή τους με τα αγροτικά. 

      Την προοπτική αυτή αλλά και μια μικρή δυναμική που έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται, θέλει να εκμεταλλευτεί ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας με πρωτοβουλίες των ίδιων των νέων αγροτών αλλά και με στήριξη των προσπαθειών τους από την πολιτεία.
        Κατ΄αρχήν, και για θέμα τόσο της καλύτερης οργάνωσης και του συντονισμού των ενεργειών αλλά και για την καλλιέργεια νέων αντιλήψεων, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας δρομολογεί την δημιουργία ομάδων παραγωγών. 
     Έχοντας ως βάση την Πάλαιρο, την Βόνιτσα και την Κατούνα, οι ομάδες αυτές θα αναλάβουν να οργανώσουν τους κατά τόπους αγρότες και κτηνοτρόφους, να «ανακαλύψουν» πιθανές καλλιέργειες και κίνητρα. «Προσπαθούμε να καταλάβει ο κόσμος ότι όταν δεν υπάρχει εισόδημα, δεν υπάρχει και μέλλον, κι εμείς δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο το τώρα αλλά πρέπει να δούμε και το μετά, πρέπει να δούμε και τι θα γίνεται το 2020», τονίζει ο κ. Καλογιάννης.
      Ο ίδιος παρατηρεί ότι ελέω οικονομικής κρίσης τα χωριά γεμίζουν πάλι από κόσμο, νέους σε ηλικία, οι οποίοι δεν αρκούνται «στο να πίνουν ένα καφέ με τη σύνταξη του πατέρα τους» και αναζητούν διεξόδους στο χωράφι, το οποίο «τάισε» γενιές και γενιές. Με τη δημιουργία των τριών ομάδων που θα λειτουργού ανεξάρτητα αλλά θα συνεργάζονται μεταξύ τους, ευελπιστεί ότι ο κόσμος θα «πάρει μπρος» και θα επαναδραστηριοποιηθεί, οι νέοι που θα ασχοληθούν, θα μεταλαμπαδεύσουν πιο σύγχρονες ιδέες και αντιλήψεις ενώ η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να βρει απήχηση και σε άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.
        Τις ενέργειες αυτές του κ. Καλογιάννη στηρίζει τόσο ο δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας, Γιώργος Αποστολάκης, όσο και η Αντιπερειφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνα Σταρακά. Προκειμένου όμως να γίνουν εφικτά όλα αυτά, είναι απαραίτητη η στήριξη και από την κεντρική Πολιτεία, τόσο υλικά όσο και ηθικά. Πρώτα απ’ όλα, και ειδικά όσον αφορά στην Αιτωλοακαρνανία, πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της ύδρευσης. Οι υπολειτουργούντες ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ κρατάνε το νερό μακριά από το χωράφι και κάνουν δύσκολο το ξεκίνημα κάθε καλλιεργητικής προσπάθειας. Πολλές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές ενώ κάποιες δεν λειτουργούν για μόλις λίγες χιλιάδες ευρώ που απαιτούνται για τις αναγκαίες επισκευές.
       Το φράγμα τον Αχυρών, ενώ θα μπορούσε να υδροδοτήσει όλο τον κάμπο της Κατούνας και του Αετού, δεν διαθέτει ανάλογο σχέδιο. Το δίκτυο άρδευσης «σκόνταφτε» πάντα επάνω στο γεγονός ότι οι αγρότες των παραπάνω περιοχών δεν επιθυμούσαν τον αναδασμό τη γης τους. Τώρα όμως που τα πράγματα έχουν δυσχεράνει, οι προσκολλημένες στο παρελθόν αντιλήψεις έχουν μεταστραφεί και δηλώνουν έτοιμοι να συζητήσουν με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το τι πρέπει να γίνει ώστε να φτάσει το νερό στα χωράφια τους.
      Παράλληλα όμως, χρειάζεται και η στήριξη των αγροτών και ειδικά των νέων, στα πρώτα τους βήματα. Με τις «κάνουλες» της τραπεζικής χρηματοδότησης να είναι σφικτά κλειστές, η μόνη διέξοδος μοιάζει να είναι τα διάφορα προγράμματα νέων αγροτών. Αν και πολλοί θεωρούν επιτυχημένο το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε φέτος, υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης. Το ζήτημα δεν είναι μόνο το ποσό των ενισχύσεων, αλλά και η αναζήτηση καινούριων καλλιεργειών, η ενημέρωση και διαρκείς εκπαίδευση των αγροτών και η δημιουργία σε αυτούς ενός αισθήματος ότι στις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν, θα έχουν ουσιαστική βοήθεια.
       «Περιφέρεια και Πολιτεία πρέπει να συνεργαστούν και να στηρίξουν την Αιτωλοακαρνανία, που είναι ο φτωχότερος νομός της χώρας», συνεχίζει ο κ. Καλογιάννης, για να καταλήξει «η καθημερινότητά μας, γίνεται συνεχώς όλο και πιο δύσκολη».

Κώστας Καρακώστας
ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

1 σχόλιο:

  1. Έφτασε στους δήμους εγκύκλιος σχετικά με την ταφή των νεκρών ζώων,θύματα του καταρροικου πυρετού; γνωρίζει κανείς κάτι;είναι σοβαρό το θέμα!ας ρωτήσουν οι υπεύθυνοι του blog και να ενημερώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο