Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Που κόλλησαν οι επενδύσεις του Κατάρ- H Οξυά και τα υπόλοιπα νησιά

        Στην εμπλοκή, που απέκτησε και δικαστική διάσταση, με το γραφείο του γνωστού αρχιτέκτονα Στ. Αγιοστρατίτη αποδίδουν στελέχη που παρακολουθούν τις κινήσεις του Κατάρ τη στασιμότητα που καταγράφεται στο «μέτωπο» των επενδύσεων στο Ιόνιο.
      Οι Αραβες, που έχουν αποκτήσει σειρά νησιών στο Ιόνιο και άλλες εκτάσεις, προχωρούν με νέους τεχνικούς συνεργάτες, ενώ αυτές τις ημέρες επρόκειτο να εκδικαστεί αγωγή που έχει καταθέσει ο Στ. Αγιοστρατίτης, με την οποία ζητεί περί τα 700.000 ευρώ από την εταιρία Pimara, μέσω της οποίας έχουν γίνει οι περισσότερες επενδύσεις του εμιράτου στην Ελλάδα.........



Στην Οξυά
   Τα σχέδια που είχαν πάντως κυκλοφορήσει για την ανάπτυξη του νησιού Οξυά στο Ιόνιο δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, αφού αποδείχτηκε ότι ήταν προϊόν της συνεργασίας με το γραφείο Αγιοστρατίτη, η οποία έχει διακοπεί εδώ και πάρα πολλούς μήνες.
     Η τύχη της επένδυσης στο νησάκι της Οξυάς θα εξαρτηθεί περισσότερο από την υπομονή του σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι (διετέλεσε εμίρης του Κατάρ από το 1995 ως το 2013, οπότε μεταβίβασε την εξουσία στον 33χρονο γιο του Τανίμ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι) αλλά και την ταχύτητα του ελληνικού κρατικού μηχανισμού. Μάλιστα λέγεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε σχετική κινητοποίηση, «με άνωθεν εντολή», καθώς υπήρξε σειρά δημοσιευμάτων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές από το Κατάρ. Οι τελευταίοι φαίνεται ότι έχουν ως κύρια προτεραιότητα την επιλογή νέων τεχνικών συνεργατών, καθώς θεωρούν ότι ισχύουν οι δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς ότι θα βοηθήσει στην ταχεία αδειοδότηση των επενδύσεων.

Κι άλλα νησιά
Στο χαρτοφυλάκιο του Κατάρ δεν περιλαμβάνεται μόνο η Οξυά, καθώς μέσω κυρίως της Pimara έχει αποκτήσει και τις νησίδες Προβάτι και Μόδι στο σύμπλεγμα των Εχινάδων, έκτασης 1.000 και 200 στρεμμάτων αντίστοιχα. Επιπλέον ελέγχει το 50% του νησιού Πεταλάς, ενώ πέρυσι απέκτησε το ιστορικό ξενοδοχείο «Mirarmare» στην Κέρκυρα και εσχάτως αγόρασε έκταση 15.000 στρεμμάτων στην περιοχή Πόρτο Βρώμη της Ζακύνθου.
    Ο ισχυρός άνδρας του Κατάρ εξακολουθεί πάντως να επιθυμεί επενδύσεις στη χώρα μας, αν και θα περίμενε μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία από ελληνικής πλευράς.

Ενα βήμα εμπρός και δύο πίσω!
      Ο σεΐχης του Κατάρ περιμένει ταχύτητα και ευελιξία από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν την βλέπει. Ποιος ξεχνά τη συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρουσία του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του εμίρη ανακοινώθηκε ότι η Qatar Holding επενδύει στα μεταλλεία Κασσάνδρας; Λίγες εβδομάδες μετά, οι εκπρόσωποι του Κατάρ έμαθαν ότι η συμφωνία ματαιώνεται εξαιτίας των πιέσεων που άσκησαν τα ισχυρά funds που κατείχαν σημαντικό ποσοστό της European Goldfields (ιδιοκτήτης των μεταλλείων που στη συνέχεια συγχωνεύθηκε με την Eldorado Gold).
     Λίγο νωρίτερα είχε υπογραφεί στη Νέα Υόρκη το περίφημο MoU μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του εμίρη για επενδύσεις 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων και για την ανάπτυξη του Ελληνικού. Το Κατάρ συμμετείχε στον διαγωνισμό για το Ελληνικό, αλλά αποχώρησε όταν διαπίστωσε ότι η κατάσταση ήταν περισσότερο πολύπλοκη απ” όσο είχαν ενημερωθεί οι άνθρωποι του εμιράτου.
    Χρειάστηκε η επίσκεψη του επόμενου Ελληνα πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά, στην Ντόχα για να επιστρέψει το Κατάρ στον διαγωνισμό. Στο τέλος αποχώρησε οριστικά, με αποτέλεσμα να μείνει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) μόνο με έναν υποψήφιο για την αξιοποίηση του σημαντικότερου ακινήτου της χώρας.

http://www.dimokratianews.gr
http://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο