Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Το αμπέλι μου, με την αγράμπελη να μοσχοβολάει στους φράχτες…

Από τις σημειώσεις ενός αμπελουργού

Αναδημοσίευση από http://xaidarisimera.blogspot.gr

Γράφει ο  Δημήτρης Κουβέλης,  ερασιτέχνης αμπελουργός που έχει φτιάξει το αμπέλι του στην πατρίδα του, στη Μαχαιρά Αιτωλοακαρνανίας.

Το βασικότερο αξίωμα της οινοποίησης, είναι: Το καλό κρασί φτιάχνεται στο αμπέλι!!!
Ο κ. Δημήτρης Κουβέλης. 
Το ιδιόκτητο αμπέλι είναι αυτό που θα δώσει την άριστη πρώτη ύλη, για να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικό κρασί. Έτσι λοιπόν, πρώτα από όλα, μακριά από ζιζανιοκτόνα. Τα… χορτάρια δεν είναι κακό, άντε να μειώσουν λίγο την παραγωγή. Αν μας ενδιαφέρει η ποιότητα, τότε δεν πρέπει να μας απασχολούν πολύ. Ας είναι αυτό μια άμυνα στο "διατροφικό πολιτισμό" της εποχής μας. Ας είναι, το φάρμακο του Ιπποκράτη, το "Αίμα" του Χριστού και το 2ο τετραθέμελο του κόσμου τούτου κατά Καζαντζάκη, χωρίς τοξικά.
Η φιλόξενη ξηρομερίτικη πλαγιά, για το 10χρονο φυτό του Διόνυσου, ετοιμάζει το νέο "IN VINO VERITAS" του 2014!.
Φέτος, εξαιρετικά βροχερή χρονιά, κυρίως τον Απρίλιο και Μάιο, ήταν πολύ δύσκολη όσον αφορά την προστασία από τον περονόσπορο. Παρότι λόγω των διακοπών του Πάσχα, την περίοδο με τις πολλές βροχές, έτυχε..... 

να βρίσκομαι στο χωριό και να ραντίζω σχεδόν κάθε βδομάδα, χρειάστηκε η εμπειρία των τελευταίων 10 ετών στα ραντίσματα για να έχω την ελάχιστη δυνατή απώλεια.

Οι απώλειες κυμάνθηκαν από 10% έως 50% (!!!) ανάλογα με την ποικιλία. Αυτές μέχρι τις 20 Ιουνίου, που η καιρική αστάθεια επαναλαμβάνονταν σχεδόν ανά βδομάδα. Αλλά μέχρι του Σταυρού, ο δρόμος είναι μακρύς. Ποιος ξέρει τι μας επιφυλάσσει το επερχόμενο καλοκαίρι. Τώρα ήδη έχουν αναλάβει δράση, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, οι πολλές ακρίδες τσιμπολογώντας τις νεαρές ρώγες. Δεν θα αργήσουν πολύ τα πουλιά, οι σφήκες και οι μέλισσες. Όσο για τις αλεπούδες, ευτυχώς που υπάρχει ο σκύλος άγρυπνος φρουρός.

Merlot…οινικά μοιραίο, η βελούδινη γευστική του απαλότητα σε σκλαβώνει.
Αλώβητα από τον περονόσπορο έμειναν τα chardonnay και merlot, επειδή ανθίζουν πρώιμα και είχαν ρογιάσει όταν ήρθαν οι πολλές βροχές. Την πιο μεγάλη ζημιά έπαθε το ντόπιο άσπρο και το cabernet sauvignon. Αυτά τα πέτυχε πάνω στο άνθος και το επιμελημένο ράντισμα ήταν αδύνατο, με αποτέλεσμα να πάθουν και τη μεγαλύτερη ζημιά.

Επίσης φέτος λόγω των πολλών βροχών είχαμε μεγάλη βλαστική ανάπτυξη και τεράστιες βέργες που εύκολα έσπαζαν από το νοτιά.


Κοριτσάνος, ο αρωματικός

Chardonnay…επιφορτισμένο για ακόμα καλύτερο κρασί!
Cabernet sauvignon …με υψηλές προσδοκίες!

 Παπαδ'κό. Κρατάει στην αγκαλιά του μια από τις 533 φιάλες από το υπέροχο λευκό του 2013. Με παραγωγή 500lt/στρ., διαθέτει πλούσιο σώμα και υψηλή συμπύκνωση.
Δημήτρης Κουβέλης
FbDimitris Kouvelis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο