Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Αντιδρούν οι κομμωτές απέναντι στην τροπολογία που πλήττει τον κλάδο

   Προϋπηρεσία και εξετάσεις ενώπιων επιτροπής δεν κρίνονται πλέον απαραίτητα για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος

    Αντιδρά η Πανελλήνια Κλαδική Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κουρέων-Κομμωτών απέναντι στην τροπολογία που αφορά τον κλάδο και προβλέπει την κατάργηση της προϋπηρεσίας και των εξετάσεων των κομμωτών ενώπιων επιτροπής ως απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος.
     Οι επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν πως ουδέποτε τα αρμόδια υπουργεία διαβουλεύτηκαν με τους ενδιαφερόμενους φορείς, όπως υποστηρίζεται στο άρθρο 7 της τροπολογίας.........



Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρει: 

    «Τροπολογία εναντίον του κομμωτικού κλάδου κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και βάζει ταφόπλακα σε ένα επάγγελμα με 23 χιλιάδες ατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις.
     Στο άρθρο 3 της τροπολογίας καταργείται η προϋπηρεσία, αναγκαία προϋπόθεση και η διαδικασία των εξετάσεων για την πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων. Σε ένα επάγγελμα υγειονομικού ενδιαφέροντος με αντικείμενο τον «άνθρωπο»  καταργεί την προϋπηρεσία και αφήνει απροστάτευτο τον καταναλωτή.
       Ο πτυχιούχος και ο εμπειροτεχνίτης εξασφαλίζει γνώσεις και εμπειρία με την προϋπηρεσία του  έτσι ώστε όταν θα προχωρούσε στην απόκτηση της άδειας, η βεβαίωση άδειας επαγγέλματος,  οι υπηρεσίες που παρέχει θα είχαν εξασφαλίσει κάποια ποιότητα. Τα συναρμόδια υπουργεία παιδείας και θρησκευμάτων, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας ΨΕΎΔΟΝΤΑΙ, όταν υποστηρίζουν στο άρθρο 7 ότι υπήρξε διαβούλευση μεταξύ αυτών και των άμεσα ενδιαφερόμενων φορέων.
      ΟΥΔΕΠΟΤΕ οι φορείς του κλάδου μας διαβουλεύθηκαν με τα προαναφερόμενα υπουργεία για την κατάργηση του Π.Δ. 133/Αύγουστος 2005 που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή τις 5 Αυγούστου. Ως εκ τούτου, ζητούμε από τα αρμόδια υπουργεία να γίνει διαβούλευση με την ομοσπονδία μας και να καταθέσουμε τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας για το επάγγελμά μας».

      Η πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Κομμωτών Κομμωτριών Αγρινίου κα Μαρία Σωτηροπούλου, που διατελεί και Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας, εξηγεί πως, μέχρι πρότινος, οι απόφοιτοι τεχνικής σχολής κομμωτικής, χρειάζονταν εννέα μήνες προϋπηρεσία για να αποκτήσουν την άδεια, οι απόφοιτοι ΙΕΚ 6 μήνες και οι απόφοιτοι Τ.Ε.Σ. έναν χρόνο προϋπηρεσίας: 
     «Μετά το πτυχίο και αφού αποκτιόνταν η απαιτούμενη προϋπηρεσία, για την οποία παρέχονταν η σχετική πιστοποίηση, απαιτούνταν εξετάσεις ενώπιων επταμελούς επιτροπής, που αποτελούνταν από κομμωτές, γιατρό, χημικό, εκπροσώπους του Επιμελητηρίου και του Υπουργείου κλπ και έπειτα δίνονταν η άδεια άσκησης επαγγέλματος. Τώρα αυτή παρέχεται χωρίς καμία εκπαίδευση. Η απειρία των κομμωτών, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», δηλώνει η ίδια που σχολιάζει παράλληλα πως, όσοι μέχρι σήμερα εργάζονταν χωρίς να έχουν περάσει από επιτροπή, πλέον δεν έχουν να φοβούνται τίποτα, «αφού έτσι κι αλλιώς ο έλεγχος από τους αρμόδιους καταργήθηκε».
       Η κα Σωτηροπούλου αναφέρεται και στο τεράστιο πλήγμα που δέχονται οι απόφοιτοι Εργαστηρίων  Ελευθέρων Σπουδών,  για τους οποίους το χαρτί ήταν απλά μια βεβαίωση και μπορούσαν να εργαστούν νόμιμα, με άδεια δηλαδή, μόνο κατόπιν τριών ετών προϋπηρεσίας, ως εμπειροτεχνίτες: «Στην ουσία από τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών δεν μπορούν πλέον να βγάλουν άδεια, αφού αυτή για να δοθεί βασίζονταν μόνο στην προϋπηρεσία τους. Ακόμη και εκείνοι που συμπλήρωσαν προϋπηρεσία από Εργαστήρι, πλέον τους είναι άχρηστη, στο να αποκτήσουν άδεια και να δουλεύουν νόμιμα. Όλος η δουλειά τους, τυπικά, ακυρώνεται», τονίζει η ίδια μιλώντας στο «Γ»,  επισημαίνοντας παράλληλα πως η Ομοσπονδία απαιτεί να μην καταργηθούν οι επιτροπές και η προϋπηρεσία ως απαραίτητα εφόδια για να ασκήσει κανείς το επάγγελμα.

Μαρίνα Ζαρκαβέλη
Εφημερίδα «Γεγονός»
http://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο