Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

           Σε λίγες μέρες αρχίζει η νέα σχολική χρονιά. Μετά από αρκετό καιρό ξεκούρασης και παιχνιδιού τα παιδιά καλούνται να επιστρέψουν σε πρόγραμμα διαβάσματος και υποχρεώσεων. Η σωστή προετοιμασία των παιδιών είναι το πρώτο βήμα για μια καλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς! 
     Τις επόμενες ημέρες, τα παιδιά καλό θα ήταν να αρχίσουν σιγά-σιγά να μπαίνουν σε λίγο πιο συστηματικούς ρυθμούς, αν δεν θέλουμε οι πρώτες ημέρες του σχολείου να τους φανούν βουνό! Ειδικά για τα παιδιά που θα φοιτήσουν στην πρώτη τάξη, η πρώτη μέρα στο σχολείο αποτελεί ορόσημο. Για κάποια παιδιά αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα μείνουν τόσες ώρες μακριά από δικούς τους ανθρώπους. 
     Για όλα τα παιδιά ισχύει ότι, όσο καλύτερα και νωρίτερα προετοιμαστεί το παιδί από τους γονείς του για τη σημαντική αυτή αλλαγή στην καθημερινότητά του, τόσο πιο εύκολα και θετικά θα τη δεχτεί! 
      Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς.......



Συζητήστε με το παιδί και προετοιμάστε το ψυχολογικά για τη νέα αρχή
     Επισημάνετε στο παιδί ότι το σχολείο είναι ένας χώρος που κάνουμε καινούριους φίλους, μαθαίνουμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία μας βοηθάνε να γίνουμε δημιουργικοί και χρήσιμοι άνθρωποι. Αν το παιδί αντιδρά αρνητικά, συζητήστε για την αρνητική εμπειρία που προφανώς βίωσε την περασμένη χρονιά στο σχολικό χώρο και στηρίξτε το. Η νέα σχολική χρονιά είναι η ευκαιρία για αλλαγές και βελτίωση των σχέσεων με τους γύρω του, με τη βοήθεια πάντα των γονιών και των εκπαιδευτικών.

Ωράριο ύπνου
Οι ρυθμοί το καλοκαίρι είναι χαλαροί και ανέμελοι, όμως όταν ξεκινά το σχολείο υπάρχει αυστηρό ωράριο για την ώρα που πρέπει να ξυπνήσει το παιδί, ενώ εξίσου αυστηρό πρέπει να γίνει και το ωράριο του ύπνου. Για να κάνετε τη μετάβαση στο νέα αυτό ωράριο λίγο πιο εύκολη για τα παιδιά, προσπαθήστε από τώρα να τα ξυπνάτε λίγο πιο νωρίς κάθε πρωί και να τα κοιμίζετε λίγο πιο νωρίς το βράδυ. Επιπλέον, είναι χρήσιμο το παιδί να αντιληφθεί νωρίς ότι πέρα από δικαιώματα έχει και υποχρεώσεις. Οπότε, το παιδί μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να ξυπνάει μόνο του. Έτσι, γίνεται πιο αυτόνομο, αναλαμβάνει την ευθύνη των υποχρεώσεών του και δεν τα περιμένει όλα από τους γονείς του.
Σχολικός εξοπλισμός
Τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά, ιδιαίτερα στο Δημοτικό, θέλουν να αγοράσουν πολλά πράγματα για τη νέα χρονιά. Συνήθως, είναι προτιμότερο να περιμένετε μέχρι το απόγευμα της πρώτης μέρας του σχολείου, οπότε οι δάσκαλοι έχουν ενημερώσει τα παιδιά για το τι πραγματικά χρειάζονται, τα οποία κατά κανόνα είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που έχετε φανταστεί. Φροντίστε να τοποθετήσετε ετικέτες με το όνομα του παιδιού σε ό,τι κι αν του αγοράσετε, γιατί το πιθανότερο είναι ότι και άλλα παιδάκια θα έχουν τα ίδια πράγματα (π.χ. σάκες, κασετίνες, τετράδια) και σίγουρα κάποια στιγμή θα τα μπερδέψουν. Πολλοί γονείς αποφεύγουν να πάρουν μαζί τα παιδιά τους για την αγορά των σχολικών ειδών, επειδή συνήθως τα παιδιά θέλουν οτιδήποτε δουν. Αυτή, όμως, η στιγμή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να μάθετε στο παιδί σας πως να συμπεριφέρεται ως καταναλωτής.

Ρούχα για το σχολείο
Τα ρούχα του σχολείου πρέπει να είναι άνετα και να μπαινοβγαίνουν εύκολα, ειδικά από το ίδιο το παιδί. Τα ρούχα πρέπει να μη δυσκολεύουν το παιδί, όταν πηγαίνει στην τουαλέτα ή συμμετέχει στο μάθημα της γυμναστικής. Πριν του αγοράσετε νέα ρούχα, ελέγξτε π.χ. αν το μπουφάν που δοκιμάζει το παιδί φοριέται εύκολα κι αν το παιδί μπορεί να κουμπώσει μόνο του το φερμουάρ του. Επίσης, τα παπούτσια των παιδιών είναι προτιμότερο να δένουν χωρίς κορδόνια.

Δημιουργήστε πρόγραμμα
Τα παιδιά, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουν, αγαπούν το πρόγραμμα. Νιώθουν ασφάλεια με αυτό και μαθαίνουν εύκολα να το ακολουθούν πιστά. Το πρόγραμμα είναι καλό να περιλαμβάνει τις ώρες που είναι στο σχολείο, τις ώρες που αφιερώνει για τις διάφορες εξωσχολικές του δραστηριότητες και τις ώρες που το παιδί ξεκουράζεται ή παίζει. Είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν κάποιους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν στην καθημερινότητά τους, ώστε να προσαρμόζονται πιο εύκολα στα νέα δεδομένα. Είναι ευθύνη των γονιών ώστε να προσανατολίζουν τα παιδιά προς την κατεύθυνση αυτή. Καθορίστε, λοιπόν, μια συγκεκριμένη ώρα που το παιδί πρέπει να κοιμηθεί, συγκεκριμένη ώρα για παιχνίδι, ηλεκτρονικά και διαδίκτυο. Επιπλέον, μεταδώστε στο παιδί υγιείς διατροφικές συνήθειες και κυρίως αυτή του πρωινού.

Μετά το σχολείο;
Μαζί με την έναρξη του σχολείου, ξεκινούν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αποφασίσετε, μαζί με το παιδί, ποιο χόμπι θα ήθελε να παρακολουθήσει. Φροντίστε, όμως, να μη γεμίσετε όλα τα απογεύματά του με δραστηριότητες! Το παιδί χρειάζεται χρόνο για ξεκούραση, παιχνίδι, και ακόμα περισσότερο χρόνο για να περνά μαζί σας.

Η αγωνία των γονιών
Συχνά, οι γονείς έχουν περισσότερη αγωνία από τα παιδιά για τη νέα σχολική χρονιά και είναι εκείνοι που τους κρατούν σφιχτά το χέρι έξω από το σχολείο, σκεπτόμενοι πως πέρασαν τα χρόνια και πόσο μεγάλωσε το παιδί τους. Τα παιδιά, όμως, αντιλαμβάνονται την αγωνία αυτή των γονιών και αυτό μπορεί να τους δημιουργήσει άρνηση για το σχολείο, κάτι που κανένας γονιός δε θέλει. Αν αυτό που νιώθετε για το σχολείο είναι ενθουσιασμός και χαρά, το πιθανότερο είναι ότι εξίσου θετικά θα επηρεάσετε και το παιδί σας. Φροντίστε, λοιπόν, να το προετοιμάσετε με καλή διάθεση, διαβεβαιώστε το ότι θα το περιμένετε την ώρα που θα σχολάει ή θα είστε στο σπίτι όταν θα επιστρέφει από το σχολείο και, αν είναι δυνατόν, οργανώστε την πρώτη μέρα για το σχολείο μία μικρή γιορτή, με πλούσιο πρωινό και τραγούδια! Επιπρόσθετα, βγάλτε και μία αναμνηστική φωτογραφία από τη μέρα εκείνη και τηρήστε το «έθιμο» για την πρώτη μέρα κάθε σχολικής χρονιάς!
     Να θυμάστε ότι κάθε προσαρμογή απαιτεί χρόνο! Δεν είναι εύκολο να περάσουν τα παιδιά από την ξεγνοιασιά στον απαιτητικό ρυθμό του σχολείου. Όταν οργανωθεί σωστός προγραμματισμός, υπάρχει πάντα χρόνος για διάβασμα, δραστηριότητες, ψυχαγωγία και παιχνίδι.

ΠΗΓΕΣ:
http://www.mama365.gr (12/08/2014)
http://www.dietup.gr (12/08/2014)
https://www.google.gr (12/08/2014)

To blog του Δημοτικού Σχολείου Παλαίρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο