Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Εντυπωσιακή η 4η Ιππική συνάντηση στον Αστακό (ΦΩΤΟ)

   



 Δεκάδες φίλοι των αλόγων παρακολούθησαν χθες Κυριακή το πρωί, 14 Σεπτεμβρίου 2014, την επίδειξη που έγινε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην είσοδο της πόλης του Αστακού και που την διοργάνωσε ο Ιππικός Σύλλογος Ξηρομεριτών «Ο Φίλιππος». 
      Τα πανέμορφα άλογα επέδειξαν εξαιρετικό θέαµα µε τους ικανότατες αναβάτες τους να τα καθοδηγούν µε µαεστρία. Παιδιά, πεπειραμένοι αναβάτες αλλά και πολλές γυναίκες έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και κρατούσαν µε δεξιοτεχνία τα γκέµια....

ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ….


































































































11 σχόλια:

  1. Παιδιά (του site )...έλεος!!

    Εννιά στις 10 αναρτήσεις για άλογα και αγιασμούς και πανηγύρια στις εκκλησιές της κάθε βουνοκορφής!!

    Να το προσέξετε αυτό!!
    Μας μετατρέπετε (ιδεολογικά) σε χώρα
    των Αγιατολάχ.
    Τόσο θρησκεία και πανηγύρι(καλαματιανά) ούτε επί χούντας δεν είχαμε.

    Βοηθήστε και εσείς (ως blog) να καλλιεργηθεί στον κόσμο μια αντίληψη και προσέγγιση διαφορετική για το τι είναι πολιτισμός.

    Το χόμπι του καθενός να καβαλάει ένα ψωριάρικο μουλάρι και να κάνει σούζες για να εντυπωσιάσει το γκομενάκι που δεν του "κάθεται" ας μην το αναγάγουμε σε πολιστισμό και είδηση.

    Το πανηγυράκι στο κάθε κατσάβραχο που στήνεται για να εορταστεί ο Αγιος Ιουλιανός ...ας γιορταστεί απο τους τοπικούς κρεοπώλες που τζιράρουν .Εμάς γιατί να μας συγκινεί;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις απόλυτο δίκιο αγαπητέ φίλε. Προφανώς όμως το μπλογκ προβάλλει ότι συμβαίνει... Τι θάλεγες για ένα καλοκαιρινό υπαίθριο διήμερο με θέατρο και μουσική και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα στον προφήτη Ηλία στο στρατόπεδο του Καραϊσκάκη, με δωρεάν φάβα (όχι σουβλάκια)... αφιερωμένο κάθε φορά σ΄έναν υψηλό σκοπό- στόχο της τοπικής κοινωνίας? ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς τον ανώνυμο των 5:02

    Εγω το εκλαμβάνω ως σοβαρή πρόταση και όχι ως ξηρομεριτικο (φθηνό και κρύο ) χιούμορ.

    Η πολιτιστική εκδήλωση γιατί πρέπει να συνοδεύεται από φαβα και όχι από πατροπαράδοτη φασολάδα όπως στα sixty's(ταινίες με Νίκο Ξανθόπουλο κ.λ.π)

    Πολιτισμός δεν είναι τι θέλει(ή νομίζει) ότι θέλει η πλειοψηφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ/Α ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ : ΟΛΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΧΩΝΙΑΣΜΕΝΑ ΣΕ ΕΝΑ ΛΗΘΑΡΓΟ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΡΙΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΝΙΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΣΜΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΟΧΙ ΝΕΚΡΟ ΚΟΙΜΩΜΕΝΟ ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΙΠΠΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ ΕΔΩ ΠΗΓΑΙΝΕ ΑΛΛΟΥ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ziriafestival ???

    Kαλά ας μην προσγειώσουμε ανώμαλα τους αλογομουρηδες και του θρησκευτικούς Ταλιμπαν της περιοχής!!

    Ας το πάμε ...λάου λάου ....να το κάνουμε στην Κουκουμίτσα ...και να φέρουμε κανένα Μήτσο Πουλικάκο ...κανένα Αγγελάκα ...κανένα Ross Daily .

    Mια χαρά είναι και τα θαλασινά (κανένα γαυρο , καμια σαρδέλα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς τον Ανώνυμο Ταλιμπάν των 10 και 56.

    Υπάρχει ένα μαγικό κουμπάκι στο πληκτρολόγιο σου και λέγεται Caps Lock !!
    Xρησιμοποίησέ το άφοβα!!

    Ενδεικνύεται χριαστιανικώς και πολιστιστικώς !!

    Ανάδειξη εθίμων δεν την βλέπω!!
    Γκαβός είμαι???
    Σε κάθε ξωκλήσι που γιορτάζει βλέπω την παραμονή λειτουργία ..την επαύριο ξανά λειτουργία ...και στο ενδιάμεσο χαρούμενους κρεοπώλες να ακονίζουν τους σουγιάδες για τα καχεκτικά* αρνιά.

    Εικάζω ότι τα καχεκτικά αρνιά οφείλονται στο ότι οι τοπικοί επιχειρηματίες ασχολούνται πολύ με τα σταυροκοπήματα ..και λιγοτερο με την εκτροφή των προβάτων .

    Εμ πάσει περιπτώσει ....βοηθειά μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς τον ανώνυμο των 2.39...
    ...επίσης υπάρχει και άλλο ένα μαγικό κουμπάκι, αυτό του mouse, το αριστερό.. ξέρεις.. αυτό με το οποίο οποίο κάνουμε κλικ μόνο σε όποιο link-άρθρο θέλουμε να "ανοίξουμε".. τα υπόλοιπα απλά τα προσπερνάμε αν δεν μας ενδιαφέρουν.. αυτό γίνεται είτε με την πλαινή γραμμή κύλισης στην οθόνη, είτε με το κουμπάκι roller του ποντικιού μας. Αν δεν αρέσουν σε κάποιον τα άρθρα,
    ότι και να αφορούν, άλογα, πανηγύρια, εξωκλήσια, τοπικές γιορτές κτλ. απλά δεν τα διαβάζει.. βέβαια μπορεί κάποιος να ανήκει σε εκείνους τους "προοδευτικούς" - γραφικούς πλέον, που βγάζουν σπυράκια μόλις βλέπουν εκκλησίες και πανηγύρια και τους ενοχλούν τα "σταυροκοπήματα", οι λειτουργίες κτλ. Μπορεί να θεωρεί "banal" ή "passe"... δικαίωμά του και σεβαστή η άποψη του καθενός. Άλλωστε δημοκρατία έχουμε (;) και να χαίρεσαι γι' αυτό γιατί αν ήμασταν όντως Αγιατολάχ (εσύ ξέρεις τι εννοείς με αυτή τη λέξη..) δεν θα είχε την ελευθερία να λέει ο καθένας ότι του κατέβει... οπότε απλά είναι τα πράγματα.. χαλάρωσε και σεβάσου τα πιστεύω των άλλων...
    Τώρα όσο για τους κρεοπώλες, άσε να πουλήσουν και αυτοί κανένα κομμάτι κρέας. Το ψωμί τους βγάζουν. Τί θες να κάνουν; Κλέφτες να γίνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς ανώνυμο 2 & 12

    Τρελός παπάς σε βάφτισε;;

    Ευτυχώς και μου έδειξες το πλήκτρο κύλισης ...αλλά κάτι παράξενο συμβαίνει ...όπου και να το κατευθύνω σε αγιασμούς και πανηγύρια πέφτω!!!
    Επίσης πέφτω σε βαθιά σκέψη που ο κυριος με τα ΚΕΦΑΛΑΊΑ περιμένει να μάθει τα έθιμα (ποιά είναι αυτά οι σουζες των αλόγων ;;) της περιοχής απο τα μπλογκς και όχι απο την ίδια την ζωή που βιώνει ως νέος κάτοικος ξηρομέρου.

    Επίσης γιατί δεν έρχεται ο τουρίστας στην Κατούνα ...διότι τα blogs δεν δείχνουν ...τους αγίους του Ξηρομέρου!!!

    Μπαίνουμε στα blos τα τοπικά για να μάθουμε ειδήσεις ...αν χρειαζόμασταν τα θρησκευτικά πανηγύρια ...θα μπαίναμε στον Κουπεπε που έχει και μόνιμη επικοινωνία με την Αγιορείτικη Κοινότητα...και την ρωσική ορθοδοξία.

    Ας πιστευει ότι θέλει ο καθένας ...το μόνο που με προβληματίζει κατά πόσο είναι είδηση για ένα blog κάθε τρεις και λίγο αγιασμοί και το σφαχτά έξω απο τα ξωκλήσια.

    Οι κρεωπώλες να πουλήσουν ότι θέλουν ...αλλά είδηση δεν είναι τα σφαχτά με τα οποία βγάζουν selfies.

    Kοίτα τριγύρω σου και δες εάν αυτό που αντικρίζεις σε μια χρεοκωπημένη Ελλάδα είναι Δημοκρατία ...εάν είναι δημοκρατία σου την χαρίζω και πάρτην να πορευεσαι στο 21 αιώνα.

    Ποτέ να μην αναρωτηθείς γιατί ο νομός και η περιοχή μας (Ξηρόμερο και Βόνιτσα ) βρίσκεται στο απόπατο της αναπτυξης (προτελευταίος σε ανάπτυξη ο Νομός μόνο πάνω απο την Φλώρινα)

    Για το ποσό σκατά πολιτισμό εκπέμπει η περιοχή κάνε μια γύρα στα FM για να καταλάβεις ότι το σκυλάδικο που μας πνίγει καθημερινά και το χιπ χοπ έχουν κάψει τα μυαλά της περιοχής.

    Μια ανάρτηση στο youtube με ένα ξανθό ξέκωλο που παίζει κλαρίνο στο τελευταίο πανηγύρι στο μοναστηράκι είναι αρκετό για να αυνανίσει τα ματάκια των καρά-βλαχου της περιοχής.

    Λαός και κοινωνία για τα πανηγύρια που εάν δεν βοηθήσουν και τα τοπικά blogs με τις ειδήσεις που επιλέγουν να περνάνε ...έχει τα περιθώρια (ο λαός) να πάει ακόμα παρακάτω στο βούρκο του ΤΙΠΟΤΑ.

    Η προσευχή είναι μια προσπάθεια εσωτερική(ΑΤΟΜΙΚΉ) επικοινωνίας με το Θεό με αντίτιμο την "άλλη" καλή ΖΩΗ.

    Τις κοινωνίες και τον πολιτισμό τους τις αναδεικύουν οι συλογικότητες και η γνώση που περικελίουν και όχι η προσευχή.

    Αν δεν το καταλαβαίνετε ..συνεχείστε να ζουμαρετε φωτογραφικά στα κρεμασμένα βυζαντινά σημαιάκια στις γιορτές των ξωκλησιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. προς ανώνυμο 1.30 ...
    Καταλαβαίνω την αγωνία σου να έρθει ο τουρίστας στην Κατούνα και την αγάπη που έχεις για το μέρος από το οποίο προφανώς κατάγεσαι ή μπορεί και να μένεις (αν κατάλαβα καλά από τα συμφραζόμενα), αλλά δε νομίζω οτι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τον τουρισμό που ονειρεύεσαι, οι εικόνες από τα πανηγύρια σε ένα site όπως το Ξηρόμεροnews. Χαλάρωσε λίγο, δεν διαβάζεις το Reuters.
    Είναι αλήθεια ότι το συγκεκριμένο site, "παραφορτώνει" πολλές φορές τα άρθρα του με φωτογραφίες και μάλιστα όχι με τις καλύτερες σε ότι αφορά την ποιότητα της λήψης και της επιλογής αυτών (αυτό ας το λάβει υπόψη και ο χειριστής του Blog). Άλλο πράγμα αυτό, άλλο πράγμα όμως να ειρωνεύεται κάποιος τα θρησκευτικά πανηγύρια και αυτούς που συμμετέχουν σε αυτά και "σταυροκοπιούνται". Τί να κάνουμε, στην Ελλάδα ζούμε, αυτά είναι μέρος της κουλτούρας μας και γαλούχησαν γενιές και γενιές, καλώς για μένα, πέρα βέβαια από τα θρησκευτικά πιστεύω του καθενός που πιστεύω ότι πρέπει να είναι σεβαστά χωρίς να τα ειρωνεύεται κάποιος. Επείδή ακριβώς δεν ζεις σε Αγιατολάχ Χώρα, μπορείς να "πετάς" ελεύθερα ότι θες.
    Για την τουριστική Κατούνα που ονειρεύεσαι (...δεν ξέρω τί έχεις στο μυαλό σου, σε ότι αφορά τον τουρισμό για ένα ορεινό χωριό όπως η Κατούνα αλλά αυτό είναι δικό σου θέμα..), μπορεί αυτά (πανηγύρια κτλ) να είναι περιττά αλλά για κάποιους είναι σημαντικά.
    Σχετικά με την ενημέρωση που αγωνιωδώς αναζητάς, υπάρχουν πάρα πολλά sites στα οποία μπορείς να την αναζητήσεις και είμαι σίγουρος ότι δεν έχεις το ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS ως αποκλειστική πηγή ενημέρωσης. Σε αντίθετη περίπτωση μπορώ κάλλιστα να σου προτείνω πολλά σχετικά ενημερωτικά sites. Πιστεύω ότι με τον καιρό το συγκεκριμένο blog θα πάρει τα μηνύματα και θα βελτιωθεί, αλλα δεν γίνονται όλα αυτόματα πατώντας ένα κουμπί.
    Αν διάβαζες προσεκτικά την προηγούμενη απάντησή μου θα έβλεπες ότι όταν αναφέρθηκα στην Δημοκρατία έβαλα ένα ερωτηματικό (;) οπότε εδώ τουλάχιστον συμφωνούμε. Όσο για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της περιοχής που αναφέρεις, δεν διαφωνώ μαζί σου. Δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές δυστυχώς. Για την περίπτωσή σου όμως υπάρχει και το www.e-radio.gr.
    Σχετικά με τις αναρτήσεις στο youtube απ'ότι βλέπω τις παρακολουθείς στενά. Είμαι σίγουρος πάντως, οτι το βίντεο με την χοντρή και το κλαρινο το έχεις δει τουλάχιστον δύο φορές... Μπορείς αν θες, να πάρεις μια κάμερα και να φτιάξεις ένα ωραίο βιντεάκι με τις ομορφιές του τόπου σου και να το ανεβάσεις στο youtube. Μία απλή κίνηση για να "αντισταθείς" σε αυτούς που ανεβάζουν τις χοντρές με τα κλαρίνα.
    Ο τύπος του νεοέλληνα που είναι κριτής των πάντων πίσω από την ανωνυμία του υπολογιστή, ξάπλα στον καναπέ ή το κρεβάτι του, θα ήταν καλό να αντικατασταθεί με αυτόν που παίρνει πρωτοβουλίες και δρά. Δράση χρειάζεται και όχι λόγια. Πρώτα ατομική και μετά συλλογική. όλοι έχουν γίνει κριτές των πάντων.
    Γενικά, ας αφήσουμε στην άκρη ειρωνίες και φράσεις όπως "αλογομούρηδες", "θρησκευτικοί Ταλιμπάν", "σταυροκοπήματα". Χαρακτηρισμοί τέτοιου τύπου, δεν ταιριάζουν με το επίπεδο του πολιτισμού που επαγγέλεσαι. Ας κοιτάξει ο καθένας τι μπορεί να κάνει πρώτα ο ίδιος για την ανάδειξη του τόπου του.
    Αν έχεις προτάσεις για την ανάδειξη του πολιτιστικού επιπέδου της περιοχής σου μπορείς ελεύθερα να τις προτείνεις στους αρμόδιους και αν τελικά πραγματοποιηθούν θα νιώσεις τότε ότι πραγματικά έκανες κάτι για τιν τόπο σου.
    Ως τότε βεβαια, τα πληκτρολόγια θα πάρουν φωτιά....
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. προς Ανώνυμο των 1 και 30

    1) Δεν έχω σχέση καμιά με την Κατούνα (ούτε έχω γεννηθεί ,ούτε έχω ποτέ διαμείνει εκεί).Είχα την τύχη κάθε μέρα (και κάθε στιγμή )της ζωής μου να βλέπω λίγα μέτρα μακρυά μου θάλασσα.

    2)Αναφέρομαι σε blogs τοπικά (π.χ. Κατούνα) διότι αυτά υπάρχουν και διαμορφώνουν ειδήσεις και συνειδήσεις και σκέψεις.

    3)Δεν με απασχολεί εάν κάποιος είναι φανατικά θρήσκος ..με απασχολεί ότι η πηγή πληροφόρησης (π.χ. blogs) εθίζει (μέσω της είδησης) στην ιδέα ότι πολιτισμός είναι τα σημαιάκια με το δικέφαλο αετό που κοσμούν τα ξωκλήσια.

    4) Δεν μπορεί κανένα blog να γίνει New York Times ...αλλά μπορεί να γίνει μια καλή πηγή πληροφόρησης ..κυρίως για αυτούς που δεν μένουν στην περιοχή αλλά ακολουθούν τις εξελίξεις απο μακρυά (π.χ. λόγω επαγγελματος)

    5)Την πολιτιστική μου πληροφόρηση την παίρνω μέσω του vtuner και όχι του e-radio.gr ( σε πληροφόρηση σε βλέπω να είσαι πίσω)

    5)Τα τοπικά FM δείχνουν και το πολιτιστικό χάλι της περιοχής.
    Όποιος τολμάει να ξεφύγει απο το μαντρί με τα σκυλάδικα και τα γυφτο-δημοτικά με την Τασία Βέρα και τον Βελισάρη χαρακτηρίζεται θολο-κουλτουριάρης.
    Δοκίμασε να μπεις σε ένα οποιοδήποτε λεωφωρείο του ΚΤΕΛ ...θα πήξεις στον Καρναβά και στο Μάκη Χριστοδουλόπουλο.
    ...και δοκίμασε να μπεις σε ένα λεωφωρέιο της Λευκάδας ή της Πρέβεζας.

    Δεν ξέρω εάν φταίει ...η κατάρα που έδωσε στον τόπο....κατά την Παράδοση ... ο πάτερ Κοσμάς ο Αιτωλός(τον λόγο τον έχει ο Κουπεπες με τον Παισιο) αλλά έχω την αίσθηση ότι ο οικονομικός πάτος που βρίσκεται ο Νομός (συνολικά σε σχέση με τους υπόλοιπους νομούς πρέπει να έχει σχέση και με την τεράστια πνευματική ένδοια στην περιοχή.

    6) Δεν είπα ξανθια χοντρή με το κλαρίνο ...αλλά ξανθό ξέκωλο..έχει διαφορά.

    Και για να κλείσουμε εδώ την θεματική ενότητα ...ποτέ δεν κατάλαβα γιατί κάθε πανυγύρι το συνοδευουν τα blogs και με καμιά 50αριά φωτογραφίες που ζουμάρουν στα σημαιάκια με τον βυζαντινό δικέφαλο αετό ....και στα οπίσθια(το κάνουν διακριτικά ...αλλά το κάνουν) φρέσκων κορασίδων της περιοχής.
    Βάλτε ρε παιδιά μια φωτογραφία με τον δικέφαλο αετό, βάλτε άλλη μια με το εκλησίασμα ...αντε και άλλη μια με το εξωτερικό της εκκλησίας ...και μετά ξανά του χρόνου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο