Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Νέστορας Χαχάμης: Ο 17χρονος απο την Πάλαιρο που μας κάνει περήφανους εντός και εκτός Ελλάδος!

-Ο 17χρονος Έλληνας συμπατριώτης μας ΙΔΙΟΦΥΙΑ στα μαθηματικά που μας κάνει υπερήφανους - Αδιαφορεί το κράτος!
-Κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στην 55η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα στο Κέιπ Τάουν και το μέλλον διαγράφεται λαμπρό!

       Ο 17χρονος Νέστορας Χαχάμης είναι από την Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας όπου ζει με τους γονείς του απολαμβάνοντας τη φύση, τη θάλασσα και την ησυχία. Εκτός από τα μαθηματικά αγαπάει το σκάκι και τον στίβο.
    Τον περασμένο Ιούλιο συμμετείχε με την ελληνική ομάδα στην 55η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που φέτος διοργανώθηκε στο Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής. Ο Νέστορας κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο.
       Τον συναντήσαμε στην Αθήνα και μας εξήγησε πώς είναι να είσαι «η ιδιοφυΐα του χωριού» και πώς σκέφτεται το μέλλον του.........



-Τι είναι όμως η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα;
    «Η διεθνής μαθηματική ολυμπιάδα λαμβάνει χώρα μια φορά το χρόνο σε διαφορετική πόλη. Σε αυτή συμμετέχουν 109 χώρες, με έξι συμμετέχοντες από κάθε χώρα. Κριτήριο είναι οι συμμετέχοντες να μην έχουν περάσει το 20ο έτος της ηλικίας τους και να μη φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» μας εξηγεί ο Νέστορας και περιγράφει τη διαδικασία:
     «Για να καταφέρεις να συμμετάσχεις στην Ολυμπιάδα πρέπει να περάσεις από τέσσερις πανελλήνιους διαγωνισμούς, στους οποίους συμμετέχουν 20.00 παιδιά!. Θέλει συνεχή προετοιμασία και καθημερινό διάβασμα».

      Και το διάβασμα ο Νέστορας το κάνει μόνος του. Δεν έχει πάει ποτέ σε φροντιστήριο και φροντίζει να εξασκείται με βιβλία και ασκήσεις που βρίσκει στο Διαδίκτυο.  Έχοντας συνηθίσει τις διακρίσεις από μικρός, η πρώτη ήρθε στη δευτέρα Γυμνασίου, δεν αγχώνεται και προετοιμάζεται καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς και όχι μόνο την περίοδο των διαγωνισμών.
     «Προετοιμασία κάνουμε όλο τον χρόνο ο καθένας ξεχωριστά, αλλά μια εβδομάδα πριν τον μεγάλο διαγωνισμό μας καλούν στην Αθήνα και μας κάνουν μερικά μαθήματα» μας λέει. «Ο διαγωνισμός γίνεται σε δύο ημέρες. Δίνουμε τρία θέματα την ημέρα και η εξέταση διαρκεί  4.5 ώρες. Κάποια θέματα είναι πιο εύκολα κάποια θέματα είναι πιο δύσκολα, είναι κλιμακούμενης δυσκολίας».

Το ταξίδι στο Κέπ Τάουν
     Με αγαπημένο μάθημα τα μαθηματικά δεν είχε κάτι να φοβηθεί στην Μαθηματική Ολυμπιάδα. Αυτό που περισσότερο τον δυσκόλεψε στο μακρινό ταξίδι στη Ν. Αφρική ήταν ο καιρός! «Οι συνθήκες δεν ήταν φιλικές προς τους μαθητές. Έκανε πολύ κρύο. Γράφαμε σε γήπεδο και μέναμε σε εστίες οι οποίες δεν είχαν κεντρική θέρμανση».
     Το ταξίδι όμως είχε περισσότερα θετικά: «Γνώρισα τόσα παιδιά με παρόμοια με εμένα ενδιαφέροντα και με πολλά από αυτά γίναμε φίλοι», λέει ο Νέστορας ο οποίος ετοιμάζεται ήδη για την επόμενη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, η οποία προηγείται της Διεθνούς και φέτος θα γίνει στη Ρόδο. 

Η απούσα Πολιτεία…
     Παρόλο όμως που ο Νέστορας αν και μόλις 17 χρονών, κερδίζει χρόνια διακρίσεις στον κλάδο των Μαθηματικών, κανένας δημόσιος φορέας δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί του.
      «Δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς από την πλευρά της Πολιτείας. Γίνονται κάποια σεμινάρια αλλά είναι κυρίως για καθηγητές και πραγματοποιούνται στην Αθήνα», μας λέει αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το γεγονός ότι η χώρα μας δεν κάνει και πολλά για να κρατήσει τα «δυνατά της μυαλά».

    «Πολλά από τα παιδιά που έχουν διακριθεί σε παλαιότερους διαγωνισμούς έχουν επιλέξει να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό», μας εξηγεί ενώ και ο ίδιος συμπληρώνει ήδη αιτήσεις για τα μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. «Κάνω κάποιες αιτήσεις ούτως ώστε να έχω πολλές επιλογές όταν έρθει η ώρα να αποφασίσω. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να φοιτήσω σε ελληνικό Πανεπιστήμιο. Υπάρχουν και εδώ καλές σχολές», μας λέει
       Το μέλλον του το σκέφτεται ως μαθηματικός στην έρευνα ή στην επιστήμη υπολογιστών. Σε λιγότερο από ένα χρόνο θα κληθεί να αποφασίσει πού θα συνεχίσει τις σπουδές του. 
      Προς το παρόν συνεχίζει την προετοιμασία του στην Πάλαιρο, όπου είναι γνωστός ως η «ιδιοφυΐα του χωριού», βοηθώντας τους συμμαθητές όποτε χρειάζεται στα μαθήματα του σχολείου και συνεχίζοντας την προετοιμασία του για την επόμενη διάκριση σε κάποια Ολυμπιάδα!

 http://www.newsbomb.gr/

3 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Νέστορα
    Από καρδιάς ένα μεγάλο εύγε και θερμά συγχαρητήρια για τις επιτυχίες σου.'Εχοντας πλήρη γνώση θέλω να διαβεβαιώσω τους αναγνώστες ότι αυτά που πέτυχες δεν είναι καθόλου εύκολα. Απαιτούν πολλά χαρίσματα που έχεις αναμφίβολα .Στέλνεις με τις επιτυχίες σου ένα μήνυμα και στα άλλα παιδιά .Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο και τίποτε δεν σου χαρίζει κανένας αν δεν προσπαθήσεις. Εύχομαι να σε μιμηθούν και άλλα παιδιά. Σου εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους στόχους που θα θέσεις στη ζωή σου. Η προετοιμασία για τις εξετάσεις για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο απαιτεί διαφορετικά χαρακτηριστικά τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά από την προετοιμασία για τους διαγωνισμούς που πήρες μέρος. Το ξέρεις ότι είμαι στη διάθεση σου ,σε ότι κρίνεις ότι μπορώ ,να φανώ χρήσιμος.
    Θα μου επιτρέψεις ,να συγχαρώ τους γονείς σου και να τους ευχηθώ από καρδιάς, να σε χαρούν και να σε καμαρώσουν σε όσα το επιθυμούν.
    Θα μου επιτρέψεις, να συγχαρώ τους δασκάλους και τους καθηγητές σου για όσα σου πρόσφεραν.
    ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ.
    Κώστας Θ Τριαντακωνσταντής
    Μαθηματικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αστέρι είναι το παιδί και του αξίζουν άπειρα συγχαρητήρια! Μπράβο σου αγόρι μου που τιμάς τη χώρα σου αλλά και τον εαυτό σου με αυτή τη νίκη.Μπράβο αξίζουν και στους γονείς σου,να σε χαίρονται και να σε χαιρόμαστε όλοι οι Έλληνες και δη οι συντοπίτες σου.Μακάρι η πολιτεία να σου δώσει την αρμόζουσα προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπραβο φιλε.η πολιτεια τους καλους τους τους θαβη.Αν εισουν κανας λεχριτης μπορη να σε κανανε και υπουργο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο