Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Το έγκλημα κατά του Αμβρακικού συνεχίζεται...

           Aπό την 1η Αυγούστου επιτρέπεται κανονικά το ψάρεμα της γαρίδας και όποιος επαγγελματίας ψαράς θέλει μπορεί να ψαρεύει νόμιμα και να βγάζει ένα καλό μεροκάματο.
       Δυστυχώς όμως οι ασυνείδητοι επαγγελματίες ψαράδες που λυμαίνονται τον Αμβρακικό εδώ και χρόνια δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν από την πρώτη μέρα τον παράνομο τρόπο αλιείας με τα «τρατάκια» (συρόμενος σάκος διχτυών που σαρώνει στο βυθό του Αμβρακικού ότι βρει από αλίευμα στο πέρασμά του, ανεξαρτήτου μεγέθους).
    Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το πρωί της Παρασκευής στον Φόρο ως πλανόδιος εμφανίστηκε επαγγελματίας ψαράς από τον Άγιο Θωμά Πρέβεζας που πωλούσε μικρές κουτσομούρες Αμβρακικού με τιμή 8 ευρώ το κιλό, που δεν υπερέβαιναν σε μήκος τα 4 έως 5 εκατοστά. Αυτό το μέγεθος πιάνεται μόνο στο συγκεκριμένο δίχτυ και απαγορεύεται η αλίευση και η πώληση της κουτσομούρας κάτω από 11 εκατοστά μήκος..........



     Δυστυχώς το κύκλωμα της παράνομης αλιείας με πρωταγωνιστές Πρεβεζάνους αλλά και Βονιτσάνους ψαράδες συνεχίζεται και θα πρέπει άμεσα το θέμα να φτάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι πρέπει να ποινικοποιήσουν την παράνομη αλιεία στον Αμβρακικό Κόλπο που υποτίθεται πως προστατεύεται από την συνθήκη Ραμσάρ και να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις σε όσους παρανομούν.
      Είναι τραγικό ότι οι ευαίσθητοι σε θέματα περιβάλλοντος συμπολίτες μας που κινητοποιούνται κατά καιρούς για διάφορα θέματα, δείχνουν να αδιαφορούν για την τεράστια καταστροφή που γίνεται στο οικοσύστημα του Αμβρακικού.
    Το Λιμεναρχείο καλά θα κάνει να αυξήσει και να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, αλλά θα πρέπει άμεσα και το Υπουργείο να αλλάξει το νομικό καθεστώς που διέπει την παράνομη αλιεία στον Αμβρακικό Κόλπο. Έχουμε ευθύνη να παραδώσουμε στα παιδιά μας τους θησαυρούς του Αμβρακικού τουλάχιστον όπως τους παραλάβαμε και να μην επιτρέψουμε σε όσους ασυνείδητους κερδοσκοπούν σε βάρος του να τον καταστρέψουν.

(Δημήτρης Λούπας) www.prevezaposto.gr
http://www.ipiros.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο