Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Μελέτη για την αειφορική θήρα στον Αμβρακικό

       Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας θα συντάξει την κοινή πρόταση προς το Υ.ΠΕ.Κ.Α. προκειμένου να συμπεριληφθεί στη νέα ρυθμιστική απόφαση του Υπουργείου για τη θήρα στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού, αυτό αποφασίστηκε στην πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (30/7/2014) υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βίκυς Ευταξά.
     Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών (Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού, Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, Κυνηγετικοί Σύλλογοι, Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Υπουργείου, Δ/νσεις Δασών) οι οποίοι επικέντρωσαν τη συζήτησή τους στις εμπειρίες που αποκομίστηκαν κατά την προηγούμενη κυνηγετική περίοδο στο Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού μεταξύ των οποίων ήταν:
-Η μείωση της λαθροθήρας κατά το διάστημα εφαρμογής της ρύθμισης και
-Η υλοποίηση των προϋποθέσεων που περιέγραφε η ρυθμιστική απόφαση από τους εμπλεκόμενους...........



     Από το διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ των παρισταμένων προέκυψαν κοινές διαπιστώσεις σε πολλά σημεία και αποφασίστηκε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να προχωρήσει στη σύνταξη πρότασης προς το Υπουργείο με την οποία:
-θα προτείνεται η παράταση για δύο επιπλέον έτη της ρυθμιστικής απόφασης με την οποία επιτρέπεται το κυνήγι σε συγκεκριμένες και οριοθετημένες περιοχές του Αμβρακικού και υπό προϋποθέσεις.
-θα αποσαφηνίζονται επιμέρους τεχνικά ζητήματα τα οποία θα ενισχύουν τις ήδη υλοποιημένες δράσεις
-θα υποβάλλονται νέες ολοκληρωμένες προτάσεις που θα έχουν ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της αειφόρου θήρας καθώς και την καταστολή της λαθροθήρας
-θα προτείνεται η πιλοτική εφαρμογή μικτών κλιμακίων ελέγχου και φύλαξης που θα δρουν στον υγρότοπο καθ’ υπόδειξη και εντολή των προϊσταμένων των Δ/νσεων Δασών Άρτας , Πρέβεζας και
-Θα εξασφαλίζεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέργεια μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών καθώς και με τη συνδρομή και άλλων διωκτικών αρχών (π.χ. ΣΔΟΕ, Εισαγγελικές Αρχές κ.α.) όπου και όταν κρίνεται απαραίτητο για την καλύτερη αντιμετώπιση και πάταξη της λαθροθήρας.

     Στη σύσκεψη συμμετείχαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής ο κ. Αθ. Οικονόμου, από το Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού οι κ.κ. Δ. Μπαρέλος, Φ. Περγαντής, Ι. Παπαγιάννης, από την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου οι κ.κ. Π. Σκαματζούρας, Χ. Μπρέχας, Σπ. Μπαλαμπέκος , από τον Κυνηγετικό Συλλόγο Πρέβεζας οι κ.κ. Φ. Μπάκας, Π. Βάσιος, ο Γενικός Δ/ντης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων Δ. Ζήκος, ο Δ/ντης Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών Αν. Τσουμάνης, από τις Δ/νσεις Δασών Άρτας , Πρέβεζας οι κ.κ. Εμ. Γοργόλης, Β. Δάλαρος, από τη Δ/νση Υδάτων ο κ. Σ. Τσιπέλης.

http://www.agrinionews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο