Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Eντατικοί έλεγχοι για τη “μαύρη” εργασία στην Αιτωλοακαρνανία

Σε Βόνιτσα, Αμφιλοχία και Μενίδι εστιάζει το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Αγρινίου και η ΕΥΠΕΑ 
Συνεχίζοντας τους ελέγχους για την ανασφάλιστη, κυρίως, εργασία αλλά και για λοιπές εργασιακές παραβάσεις ,έλεγχοι που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και στην προκειμένη περίπτωση το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Αγρινίου με την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου του ΙΚΑ, (ΕΥΠΕΑ) εστιάζει αυτή την περίοδο στα τουριστικά σημεία του νομού......
Οι έλεγχοι θα γίνονται από το διάστημα 13 Ιουνίου μέχρι 10 Οκτωβρίου εντατικά και κυρίως σε εργασιακούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ-μπαρ, εστιατόρια κλπ), με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Αγρινίου να εστιάζει στην περιοχή της Βόνιτσας, της Αμφιλοχίας και του Μενιδίου.
Την πρώτη εβδομάδα των ελέγχων δεν σημειώθηκαν σοβαρές παραβάσεις, οι υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας Αγρινίου όμως, συνεχίζουν να «σαρώνουν» της περιοχές ευθύνης τους, σε καθημερινή βάση. Οι έλεγχοι που γίνονται άλλωστε, δεν περιορίζονται μόνο σε ότι αφορά την ανασφάλιστη εργασία, αλλά εκτείνονται και σε όποια τυχών παράβαση της εργασιακής νομοθεσίας εντοπιστεί (ωράρια, πληρωμές, ρεπό κλπ).
Άλλωστε, όπως σχολιάζει στο «Γ» και ο προϊστάμενος του τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Αγρινίου κ. Δημήτρης Μερμίγκης, το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας στον νομό φαίνεται να «καταλαγιάζει» αφού ο φόβος του προστίμου των 10.000 ευρώ στην επιχείρηση ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο που απασχολεί αναγκάζει την εργοδοσία να προβεί στην ασφάλιση του υπαλλήλου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται πάντοτε οι θεμιτοί τρόποι ασφάλισης του εργαζομένου από την εργοδοσία.
Όλο και συχνότερο είναι άλλωστε το φαινόμενο της ημιασφάλησης, παρότι ο υπάλληλος μπορεί να δουλεύει πλήρες ωράριο ή σε πολλές περιπτώσεις περισσότερες ώρες από αυτές που και το πλήρες ωράριο προβλέπει. Συμβαίνει ακόμη και η ασφάλιση του εργαζομένου να αφορά τυπικά μία ή δύο μέρες εργασίας την εβδομάδα, αλλά οι πραγματικές μέρες που απασχολείται είναι πολύ περισσότερες: «Δεν μένουμε λοιπόν στο να ελέγξουμε αν ο εργαζόμενος είναι ασφαλισμένος, αλλά προσπαθούμε να δούμε και αν τηρούνται τα υπόλοιπα εργασιακά δικαιώματα», εξηγεί ο κ. Μερμίγκης.
Το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Μεσολογγίου εστιάζει τους ελέγχους στη Ναύπακτο, ως την πλέον τουριστική περιοχή της αρμοδιότητας του τμήματος για την θερινή περίοδο.

Πρόστιμα  τον Μάιο
Η μη εστίαση της υπηρεσίας αποκλειστικά σε ότι αφορά την αδήλωτη εργασία και οι έλεγχοι που πραγματοποιεί κατά καιρούς και για λοιπές παραβάσεις του νόμου περί εργασιακών, έφεραν αποτελέσματα τον προηγούμενο μήνα. Σε ελέγχους της Επιθεώρησης Αγρινίου σε χώρο λιανικού εμπορίου στην περιοχή του Αγρινίου, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν καταγεγραμμένα τα ωράρια των υπαλλήλων, ενώ κατά τη διάρκεια ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην ίδια περιοχή εντοπίστηκαν παραβάσεις που είχαν να κάνουν με ρεπό, μισθοδοσία κλπ. Το σύνολο των προστίμων που υποβλήθηκαν για τις παραπάνω περιπτώσεις άγγιξε το ποσό των 10.000 ευρώ.
Μέχρι και σήμερα τα τμήματα του ΣΕΠΕ ανά την Ελλάδα πραγματοποιούν ελέγχους στις πιο απομακρυσμένες περιοχές από αυτές στις οποίες εδρεύουν με δικά τους μεταφορικά μέσα. Το χρόνιο ζήτημα της παροχής υπηρεσιακών αυτοκινήτων εισακούστηκε από το αρμόδιο Υπουργείο και τα τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας ανά την Ελλάδα περιμένουν από την ερχόμενη εβδομάδα τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα, ενώ για το τμήμα του Αγρινίου προβλέπεται ένα τέτοιο όχημα.
Η προσπάθεια για σαρωτικούς ελέγχους με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του φαινομένου της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων συνεχίζεται αμείωτα από την επιθεώρηση εργασίας, παρά τον μικρό αριθμό των εργαζομένων της αλλά και το εύρος της δουλειάς που το κάθε τμήμα αναλαμβάνει: από καταγγελίες και ελέγχους, μέχρι επίλυση εργατικών διαφορών, πολλές φορές ακόμη και… τηλεφωνικά.

ΜΑΡΙΝΑ ΖΑΡΚΑΒΕΛΗ-ΓΕΓΟΝΟ

agrinionews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο