Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Ομιλία Μαρίας Τριανταφύλ​λου στο Διακοινοβο​υλευτικό Φορουμ στη Ρωσία.

  Στις 26/6/2014 η βουλευτής  Μαρία Τριανταφύλλου εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε σχετικά με το Ουκρανικό ζήτημα στο Τρίτο Διεθνές Διοακοινοβουλευτικό Φόρουμ στη Μόσχα.
 Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:
« Ο ρόλος , η σημαντικότητα αλλά και τα όρια του διακοινοβουλευτικού διαλόγου απασχολούν αυτό το forum. Και η περίπτωση της Ουκρανικής κρίσης είναι το γεγονός στο οποίο αναφέρθηκαν οι περισσότεροι από τους ομιλητές.
Η Ουκρανική περίπτωση έρχεται να προστεθεί ως ένας κρίκος στην αλυσίδα ενός Διεθνούς καθεστώτος υπερεθνικών ρυθμίσεων, που οικοδομείται από τη Δύση. Είναι ένας δρόμος που περπάτησε και η Ευρώπη συμμετέχοντας στη διάλυση συγκροτημένων κρατών: Το παράδειγμα της Γιουγκοσλαβίας και η ιμπεριαλιστική επίθεση που δέχτηκε από το ΝΑΤΟ με την αρωγή της Ε.Ε στοίχειωσε και θα στοιχειώνει πάντοτε την Ευρώπη. Και το Κόσσοβο αποτελεί το πρώτο ¨ολοκληρωμένο¨ προηγούμενο αλλαγής διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων.
Τώρα, με την ουκρανική κρίση διαγράφεται το πλαίσιο λειτουργίας του νέου σύγχρονου πολυπολιτικού κόσμου από την πλευρά της Δύσης: ωμές επεμβάσεις , αμφισβήτηση και κατάλυση κυριαρχών ανεξάρτητων χωρών. Με την κρίση στην Ουκρανία, σε μια μεγάλη χώρα στη Ανατολικής Ευρώπης , τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Ρωσία , κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά και γεωπολιτικά ανοίγει μια χαίνουσα πληγή στην περιοχή».
 Η βουλευτής αναφέρθηκε στο ρόλο της Ε.Ε , τονίζοντας ¨ότι δεν έχει καμία πολιτική οντότητα , αφού η ουκρανική κρίση κατέδειξε την πλήρη και θεμελιώδη αδυναμία της να λειτουργήσει εποικοδομητικά, ως δύναμη ειρήνης και δημοκρατίας στις εξωτερικές της  σχέσεις». Καυτηρίασε τη ¨σιγήν ιχθύος¨ για ό, τι  πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία από Ευρωπαϊκά μίντια, δηλαδή, κατάλυση της δημοκρατικής νομιμότητας διά των όπλων και του ξένου εκφοβισμού και φιλοναζισμος. Ταυτόχρονα, επεσήμανε , ότι ο ρόλος της Ρωσίας στην ενημέρωση είναι εξόχως σημαντικός.
Επεσήμανε, επίσης, ότι, για να επέλθει λύση στην Ουκρανική κρίση θα πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάλογος , αμοιβαίοι συμβιβασμοί με την άμεση απεμπλοκή του ΝΑΤΟ , άρση του ψυχροπολεμικού κλίματος και του αποκλεισμού Ρώσων βουλευτών από τη δυνατότητα συμμετοχής στις συζητήσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Να μην υπάρξει καμιά νομιμοποίηση σε νεοναζιστικά μορφώματα. Επιπλέον, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί προς την Ουκρανία η οικονομική βοήθεια από Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ με προαπαιτούμενο τις πολιτικές λιτότητας , αυτές δηλαδή που οδήγησαν την Ελλάδα σε κοινωνικό Καιάδα , με 1,5 εκατομμύρια ανέργους , 4.000 αυτοκτονίες , 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους και 25% απώλεια του Ελληνικού Ακαθάριστου προϊόντος.
 Για ολόκληρη την Ευρώπη οι πραγματικές απειλές έρχονται από τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται από το νεοφιλελευθερισμό.
 Τέλος, η βουλευτής ανέφερε πως για το ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση και μελλοντική κυβέρνηση είναι πρόταγμα η ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να αποκτήσει ουσιαστικότερο περιεχόμενο η σχέση της Ε.Ε με τη Ρωσία ως στρατηγικό εταίρο.
Μια σχέση που οφείλει να συνυπολογίζει τα έννομα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση συνθηκών συνεννόησης και συνεργασίας στην Ε.Ε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο