Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Ξαφνικός θάνατος για τους αγρότες

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Απώλειες 30 εκατ. το χρόνο στην Αιτωλοακαρνανία: Το κρίσιμο θέμα της νέα ΚΑΠ (2015-2020) και τις προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ παρουσίασε στο Παπαστράτειο ο γενικός διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Κολυβάς. Κριτική από Θωμά Κουτσουπιά για την αδιαφορία Περιφέρειας, Δήμων, Βουλευτών.
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, κάτι που όπως επισημάνθηκε έγινε μόνο στο Αγρίνιο, λόγω της αγωνίας και της πίεσης που άσκησε η Ένωση Αγρινίου, η ΠΑΣΕΓΕΣ, αυτή τη φορά δια του γενικού της διευθυντή κ. Γιάννη Κολυβά, παρουσίασε τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί σχετικά με τον τρόπο «επένδυσης» των κοινοτικών κονδυλίων στη γεωργία και την κτηνοτροφία, εστιάζοντας στις μεταβολές που θα επιφέρει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ… και στα όσα θα επακολουθήσουν αν το υπουργείο επιμείνει στην επιλογή του μοντέλου των τριών περιφερειών......

Να σημειωθεί ότι η τελική απόφαση θα πρέπει να κατατεθεί στην Ε.Ε. στις 1 Αυγούστου, πράγμα που σημαίνει ότι απομένουν μόλις δέκα ημέρες για να πειστεί το υπουργείο ότι είναι λάθος να μην θεωρηθεί όλη η χώρα ως μια περιφέρεια, ως προς τον τρόπο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, κάτι που για την Αιτωλοακαρνανία θα σημάνει απώλειες 30 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο. Χρήματα που θα λείψουν όχι μόνο απ’ τους παραγωγούς αλλά συνολικά απ’ τον τόπο, όπως σωστά επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, ασκώντας δριμιά κριτική για την απουσία και την αδιαφορία της Περιφέρειας, των Δήμων, των Βουλευτών (εμφανίστηκε μόνο ο Γ. Βαρεμένος, ο οποίος και κατέθεσε, μάλιστα, τις δικές του σκέψεις).
Ο κ. Κουτσουπιάς σημείωσε, μάλιστα, ότι σε άλλες περιοχές είναι οι Περιφέρειες που παίρνουν την πρωτοβουλία διοργάνωσης αναλόγων εκδηλώσεων: «Εδώ τους έχουμε καλομάθει και έχουν αράξει… Περιμένουν άλλοι να γίνουν οι κακοί προς το υπουργείο… Αν είναι να έρχονται μόνο όταν θέλουν να τους ψηφίζουμε, να μας το πουν, να ξέρουμε κι εμείς τι να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ο  κ. Κολυβάς ξεκίνησε την εισήγησή του  χαρακτηρίζοντας «αλά καρτ» τη νέα ΚΑΠ και εξηγώντας πως με εξαίρεση δυο υποχρεωτικές συναποφάσεις, του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και του Ευρωκοινοβουλίου, την πράσινη ενίσχυση με το ανελαστικό ποσοστό του 30% και την στήριξη για τους νέους αγρότες με το ελαστικό ποσοστό μέχρι 2% του εθνικού φακέλου, όλα τα υπόλοιπα είναι επιλογή του κράτους μέλους να τα εφαρμόσει.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ, ανέφερε σε άλλο σημείο, εδώ και ένα χρόνο έχει προσεγγίσει την νέα ΚΑΠ: «Κάναμε μελέτη, καταλήξαμε σε ορισμένα σενάρια- «μοντέλα προσομοίωσης»- τα οποία και έχουμε παρουσιάσει στους Έλληνες αγρότες σε πάνω από 30 ημερίδες σε όλη την χώρα και έχουμε καταλήξει σε μία πρόταση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία και περιμένουμε μόλις μπει η πρόταση του σε διαβούλευση να καταθέσουμε και επίσημα πλέον».
Όπως ανέφερε ο κ. Κολυβάς η πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ, από τα τέσσερα σενάρια που έχει επεξεργαστεί, είναι «όλη η Ελλάδα μία περιφέρεια» και αυτό γιατί, είναι πιο απλή και ελέγξιμη η διαχείριση, ενώ μεταφέρονται χρήματα και στην κτηνοτροφία.
Πιο αναλυτικά, τα δύο σενάρια έγιναν με διοικητικά κριτήρια και τα άλλα δύο με αγρονομικά. Το ένα σενάριο προτείνει «όλη η χώρα μια περιφέρεια», το δεύτερο μία έως 13 περιφέρειες όσες είναι και οι διοικητικές περιφέρειες της χώρας, το τρίτο επικεντρώνει τα κριτήριά του σε καλλιέργειες και βοσκοτόπους και το τέταρτο σε πεδινές καλλιέργειες και βοσκοτόπους και ορεινές αντίστοιχα. Η πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι: Όλη η Ελλάδα μία περιφέρεια. Και αυτό γιατί, είναι πιο απλή και ελέγξιμη η διαχείριση και μεταφέρονται χρήματα και στην κτηνοτροφία.
Όσον αφορά στις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους αγρότες για την νέα ΚΑΠ ο κ. Κολυβάς σχολίασε: «Οι αντιδράσεις μπορεί να είναι έντονες αλλά η απόφαση είναι απόφαση. Αν δεν λειτουργήσει η νέα ΚΑΠ σημαίνει ότι ένα μέρος του εθνικού φακέλου δεν θα έρθει στην Ελλάδα και θα μείνει στις Βρυξέλλες και αυτό νομίζω ότι κανένας αγρότης δεν το θέλει».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
agrinioreport.

3 σχόλια:

  1. ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΛΕΙΨΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ, ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΑ ΘΑ ΛΕΙΨΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ, ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΓΩ ΛΕΩ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΥΠΗΘΟΥΝ, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ-ΚΑΙ ΨΑΡΑΔΕΣ.[ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΑΔΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΤΗ ΛΕΝΕ ΓΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ.]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί. Δεν τους περνάτε με της ντομάτες οι κύριοι βουλευτές που ήταν ο περιφερειάρχης που ήταν ήμαστε άξιοι της μοίρας μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο προεδρος της ΕΑΣ Ξηρομερου κ. Αρετακιας τι λεει για ολα αυτά? Τι τον νοιαζει τωρα για τους αγροτες αφου το σκοπο του τον πετυχε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο