Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Τραπεζικός πανικός και πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία

 
    Οι Βούλγαροι ηγέτες ζήτησαν από τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται και να μην τραβήξουν τις καταθέσεις τους σήμερα που άνοιξαν οι τράπεζες (30 Ιουνίου), μετά τον πανικό που επικράτησε όταν δύο μεγάλες τράπεζες ήγειραν ανησυχίες σχετικά με την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας. Οι πολιτικές δυνάμεις επίσης συμφώνησαν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 5 Οκτωβρίου.
Ο «τραπεζικός πανικός» στις Corporate Commercial Bank (CCB) και First Investment Bank, ο τέταρτος και τρίτος μεγαλύτερος δανειστής της Βουλγαρίας αντίστοιχα, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το φτωχότερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύο σχεδόν δεκαετίες.
Η κεντρική τράπεζα είπε ότι υπάρχει μια σκόπιμη και συστηματική προσπάθεια αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος της Βουλγαρίας και έχει υποσχεθεί να λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία των αποταμιεύσεων των πολιτών. Επίσης έχει ξεκινήσει και ποινική έρευνα.
 «Δεν υπάρχει καμία αιτία πανικού. Δεν υπάρχει καμία τραπεζική κρίση, υπάρχει μια κρίση εμπιστοσύνης και υπάρχει μια εγκληματική επίθεση», τόνισε ο Πρόεδρος Rossen Plevneliev χθες μετά από περισσότερο από τέσσερις ώρες συνομιλιών με τους ηγέτες των κύριων πολιτικών κομμάτων της Βουλγαρίας και στελέχη της κεντρικής τράπεζας.
 «Πρέπει να την ξεπεράσουμε και οι υπεύθυνοι να διωχθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό του νόμου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας δήλωσε ότι συνέλαβε πέντε άτομα ύποπτα για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με την υγεία των τραπεζών με την αποστολή τυχαίων e-mail και μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας προς τους πελάτες.
Την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα πήρε τον έλεγχο της CCB, της οποίας οι πελάτες περιλαμβάνουν πολλές κρατικές επιχειρήσεις, αφού πρώτα οι καταθέτες έσπευσαν να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους λόγω αναφορών των μέσων ενημέρωσης περί υπόπτων συμφωνιών που αφορούσαν στην τράπεζα. Η τράπεζα έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία.
Πολιτική αβεβαιότητα
Η κεντρική τράπεζα και οικονομολόγοι δήλωσαν ότι η CCB είναι μια ειδική περίπτωση και η μετάδοση των προβλημάτων σε άλλες τράπεζες θα είναι περιορισμένη. Όμως, την Παρασκευή οι καταθέτες σχημάτισαν ουρές έξω από τα υποκαταστήματα της First Investment Bank για να αποσύρουν τα χρήματά τους. Η τιμή της μετοχής της μειώθηκε κατά 24%.
Η τράπεζα έκλεισε τα υποκαταστήματά της την Παρασκευή το απόγευμα επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα, αλλά είπε ότι είχε αρκετά χρήματα για να καλύψει τη ζήτηση των πελατών και δήλωσε ότι θα ανοίξει εκ νέου κανονικά τη Δευτέρα.
Ωστόσο ο τραπεζικός πανικός συνέπεσε με μια περίοδο μεγάλης πολιτικής αβεβαιότητας.
Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Πρωθυπουργού Plamen Oresharski δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από μαζικές διαδηλώσεις από την στιγμή που ανέλαβε ένα χρόνο πριν και δήλωσε ότι θα παραιτηθεί σύντομα μετά την εκλογική αποτυχία στις Ευρωεκλογές των σοσιαλιστών που είναι εταίρος στην κυβέρνηση.
Έχει συμφωνηθεί να διεξαχθούν εκλογές στις 5 Οκτωβρίου.

πηγή:euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο