Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Ερώτηση ΚΚΕ για εργατικά ατυχήματα στην Ιόνια Οδό.


Τα εργατικά ατυχήματα στον οδικό άξονα της Ιόνιας οδού είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Τις τελευταίες μέρες δύο ακόμη ατυχήματα έχουν καταγραφεί. Ένα στην περιοχή του Ευήνου και το δεύτερο στην Στάνου Αμφιλοχίας 
Οι εργαζόμενοι του κλάδου, εκτός από την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα τους, την τρομοκρατία, την κακοπληρωμένη ή και απλήρωτη εργασία, καλούνται να δώσουν και την ίδια τους τη ζωή, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν, έστω και για μια ήμερα, το φαγητό για την οικογένεια τους.....
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι εργοδότες να αποθρασύνονται και οι εργαζόμενοι κάτω από την πίεση της μεγάλης ανεργίας που μαστίζει την μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής τάξης, ιδιαίτερα της περιοχής, να αναγκάζονται να εργαστούν κάτω από αυτές τις συνθήκες για ένα μεροκάματο, το οποίο είναι στην κυριολεξία του τρόμου, όταν ο εργάτης πηγαίνει στην δουλειά του και δεν ξέρει αν θα γυρίσει πίσω.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες πανηγυρίζει η συγκυβέρνηση, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ότι έρχεται η ανάπτυξη, ξεκίνησαν τα έργα στους οδικούς άξονες ότι έχουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Κουβέντα όμως ότι οι οδικοί άξονες περνούν πάνω από τα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων και ότι έχουν μετατραπεί τα εργοτάξια σε σφαγεία.
Για το ΚΚΕ αποτελεί μια ακόμα τραγική απόδειξη των συνεπειών της κυρίαρχης πολιτικής που στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου πετσοκόβει τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής. Εντατικοποιούν τη δουλειά και δεν παίρνουν μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων.
Αναδεικνύονται οι εγκληματικές ευθύνες της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων για τις σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς όσο και για την παντελή έλλειψη των απαιτούμενων ελέγχων.
Η συγκυβέρνηση φέρει την κύρια ευθύνη για το ότι οι επιθεωρήσεις εργασίας όχι μόνο δεν παίρνουν μέτρα, δεν κάνουν τους απαιτούμενους ελέγχους αλλά, με ενέργειες ή παραλείψεις τους, «βάζουν πλάτη» για να συγκαλύψουν τις ευθύνες της εργοδοσίας τόσο σε σχέση με τα μέτρα ασφάλειας που δεν παίρνονται όσο και για τα εργατικά ατυχήματα-τραυματισμοί που γίνονται και δεν έρχονται στην επιφάνεια.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα παρθούν προκειμένου:
·        Να διερευνηθούν οι συνθήκες των ατυχημάτων και να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους.
·                     Οι συνθήκες εργασίας και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας να γίνουν τέτοια, ώστε να μη θρηνεί η εργατική τάξη νεκρούς και τραυματίες.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο