Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Επιλογή υψηλού ρίσκου ο όμιλος που θα αναλάβει την αξιοποίηση του Ελληνικού

 
Το μεγαλύτερο «φιλέτο γης», ένα από τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου, η έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, παραχωρείται τελικά στον Όμιλο Lamda Development σε συνεργασία με τα επενδυτικά funds, Fosun και Al Maabar, στο τίμημα των 915εκ. ευρώ, με την παράλληλη δέσμευση υλοποίησης έργων, κόστους 1,25 δις. Ευρώ. Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, αποδέχτηκε ως συμφέρουσα τη μοναδική προσφορά που είχε προκριθεί στην τελική φάση αξιολόγησης, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία των υπόλοιπων ενδιαφερομένων. 
Ήδη έχουμε ασκήσει δριμεία κριτική για τον διαγωνισμό, που τελικά προκρίνει έναν και μοναδικό υποψήφιο. Αυτό όμως που πρέπει εν προκειμένω να καταδειχθεί, είναι ότι μελετώντας τα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου Lamda Development για τα τελευταία χρόνια, άμεσα κατανοούμε, ότι δεν αποτελεί φερέγγυο εγγυητή της επένδυσης, αν δεν προβεί στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου,  ύψους 150εκ. ευρώ, που έχει ήδη προαναγγείλει.
 
Όπως τονίζουν σε κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών, οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα και Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο εν λόγω Όμιλος εμφάνιζε ζημίες για τουλάχιστον δύο έτη (2012 & 2013) ύψους 91.9εκ. ευρώ και 48,6εκ. ευρώ αντίστοιχα. Παράλληλα η διαθεσιμότητα ρευστότητας κατά τα ίδια έτη μειώνεται από 116εκ. ευρώ σε 43εκ. ευρώ. Ο μακροπρόθεσμος και βραχυπρόθεσμος δανεισμός ανέρχεται στα 530εκ. ευρώ και οι προσημειώσεις του ομίλου είναι της τάξης των 189εκ. ευρώ.
 
Είναι σαφές, ότι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προέβη σε μία επιλογή υψηλού ρίσκου, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία μόνο για μια εκ των τριών εταιρειών που συμμετέχουν του σχήματος για την επένδυση.
 
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει υποχρέωση να δημοσιοποιήσει και τα  οικονομικά στοιχεία των υπολοίπων funds του σχήματος που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, τα οποία διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της επένδυσης, καθώς και τι ποσοστό δανεισμού από τον προαναφερθέντα δανεισμό του Ομίλου, αντιστοιχεί στους Χρηματοοικονομικούς Συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, Citigroup& Piraeus Bank που γνωμοδότησαν για την πρόταση.
 
Απαιτείται απόλυτη διαφάνεια στα θέματα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε μία γκρίζα γραμμή, καθώς οι επιλογές που λαμβάνονται τώρα, θα δεσμεύσουν τους έλληνες πολίτες για πολλά χρόνια στο μέλλον.
Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ.:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο