Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας και επικεφαλής της «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ»


ΓΙΑΝΝΗΣ Γ. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
   Βιογραφικό
    Γεννήθηκε στη Ζαχάρω Ηλείας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και μετά την επιβολή της δικτατορίας δημιούργησε με άλλους νέους την Σοσιαλιστική Ένωση Νέων Ελλήνων (ΣΕΝΕ).

Συνέχισε τις σπουδές στη Δημοσιογραφία στο London School of Journalism και στις Εργασιακές Σχέσεις στο Polytechnic of North London. Παράλληλα, εντάχθηκε στο Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ) και αναδείχτηκε γραμματέας της Πολιτικής Εκπροσώπησής του στη Μεγάλη Βρετανία και μέλος του Κέντρου Μελετών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΚ. Την ίδια περίοδο διετέλεσε γενικός γραμματέας της Ελληνικής Αντιδικτατορικής Επιτροπής Λονδίνου (Greek Solidarity Committee).
Με την ιδιότητα του μέλους του Κέντρου Μελετών και Διαφώτισης (ΚΕΜΕΔΙΑ) του ΠΑΚ, συμμετείχε στην Επιτροπή Σύνταξης της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ, της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974, καθώς και στην υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου ολιγομελή επιτροπή που διαμόρφωσε το τελικό κείμενό της. Υπήρξε συνιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Το 1975 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε αναπληρωτής γραμματέας της Επιτροπής Τύπου και ΜΜΕ και μέλος των Επιτροπών ΚΕΜΕΔΙΑ και Οργανωτικού του Κινήματος.
Στις εκλογές του 1977 εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών και ήταν ο νεότερος βουλευτής του Κινήματος.
Από το 1993 έως το 2004 εκλεγόταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ηλείας. Στη Βουλή διετέλεσε πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και μέλος των Επιτροπών Αναθεώρησης του Συντάγματος, Αποδήμου Ελληνισμού, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και της ομάδας εκπροσώπησης της Ελλάδας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Παρευξείνιας Συνεργασίας (PABSEC).
Τον Ιούνιο του 1999 τοποθετήθηκε στη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τη βιομηχανική πολιτική, θέση στην οποία παρέμεινε ως τον Απρίλιο του 2000, οπότε και ανέλαβε υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, υπεύθυνος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και το εξωτερικό εμπόριο.
Το 2001 διορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 2002, λόγω βασικών διαφωνιών με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου για την χάραξη της στρατηγικής των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της χώρας.
Το 2010 ανέλαβε Πρόεδρος στο Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (IAA) με απόφαση του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Σήμερα εξακολουθεί να είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.
Έχει τρία παιδιά, το Γιώργο, το Θοδωρή και την Αμαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο