Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Προστασία της δημόσιας υγείας με πιο προσιτή υγειονομική περίθαλψη

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθεί και έχει επιτύχει να βελτιώσει τα δικαιώματα των ασθενών που αναζητούν θεραπεία σε άλλη χώρα από αυτή της κατοικίας τους, παρ’ ότι τα κράτη μέλη συνεχίζουν να διαχειρίζονται τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και τους προϋπολογισμούς τους. Οι ευρωβουλευτές έχουν επίσης εγκρίνει νομοθεσία για τα φάρμακα, προκειμένου να ενισχυθούν η ασφάλεια και οι μηχανισμοί προειδοποίησης, αλλά και να γίνει ταχύτερη η πρόσβαση σε φθηνότερα φάρμακα, τα λεγόμενα γενόσημα.

Η υγεία μας, φυσικά, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το περιβάλλον μας, δηλαδή τον αέρα, το νερό και τις χημικές ουσίες γύρω μας, καθώς και από τις τροφές που καταναλώνουμε.
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την επικαιροποίηση των κανόνων για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, που ενισχύουν το δικαίωμα των ασθενών στην υγειονομική περίθαλψη σε άλλη χώρα της ΕΕ και εξασφαλίζουν την επιστροφή των εξόδων περίθαλψής τους στο εξωτερικό, και μάλιστα σε επίπεδο ίδιο με αυτό της χώρας της συνήθους διαμονής τους. Οι νέοι κανόνες εισάγουν επίσης ταχύτερα χρονικά περιθώρια για την έγκριση των γενόσημων και εγγυώνται έτσι στους ασθενείς την ταχύτερη πρόσβαση σε φθηνότερα φάρμακα.
Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές, σε συνέχεια της περίπτωσης του φαρμάκου "Mediator" για τον διαβήτη, ενέκριναν πιο γρήγορους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς προειδοποίησης και απόσυρσης, ώστε να γίνεται δυνατή η ανάληψη δράσης όταν εντοπίζονται εγκεκριμένα φάρμακα με πιθανό κίνδυνο για την υγεία. Θέσπισαν επίσης νομοθεσία για την εξάλειψη της πώλησης πλαστών φαρμάκων.
Τα μέλη του ΕΚ εργάζονται επί του παρόντος για τη βελτίωση της ασφάλειας των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, μετά από τα σκάνδαλα με τα ελαττωματικά εμφυτευμάτα στήθους και τα τοξικά μέταλλα σε εμφυτεύματα ισχίου.
Επίσης, ετοιμάζουν νομοθέτημα που άπτεται της αποσαφήνισης των κανόνων που διέπουν τις κλινικές δοκιμές για τα νέα φάρμακα  με στόχο την ενθάρρυνση της έρευνας και την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών.
Σε συνέχεια των πανδημιών του ιού της γρίπης H1N1 και του Ε.coli, η ΕΕ ενίσχυσε το σύστημα ταχείας αντίδρασης σε περιπτώσεις διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας επιτρέποντας στα κράτη μέλη σε περίπτωση πανδημίας να αγοράζουν τα φάρμακα από κοινού και συνεπώς σε χαμηλότερες τιμές.
Οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν επίσης τις νέες προτάσεις για τον έλεγχο της εμπορίας του καπνού με στόχο την αποτροπή των νέων από το να γίνουν καπνιστές. Οι προτάσεις αυτές αποτελούν αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ των μελών του ΕΚ και των υπουργών της ΕΕ. Αναμένεται ότι θα εγκριθούν και επισήμως από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο