Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Θα (ξανα)ψηφίσουμε, αλλά ΠΩΣ και ΠΟΙΟΝ;

Γράφει ο: Κωνσταντίνος Δρίβας

      Σε λίγες μέρες θα (ξανά)ψηφίσουμε. Θα επιλέξουμε άτομα που θα διαχειριστούν τα δημόσια θέματα που επηρεάζουν τη καθημερινότητα μας, τις δράσεις της κοινωνίας μας για την επόμενη πενταετία. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό, ήδη σκεπτόμαστε ποιόν θα στηρίξουμε με τη ψήφο μας. Το ερώτημα είναι με βάση ποια κριτήρια επιλέγουμε τους διαχειριστές της εξουσίας.
    Είναι γνωστό ότι οι επιλογές των προσώπων συνήθως γίνονται με βάση τις συγγενικές, οικογενειακές, φιλικές, επαγγελματικές σχέσεις, που παρασέρνουν ένα επιπλέον αριθμό προς ένα υποψήφιο που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν. 
   Κάποιοι ψηφίζουν από εξαναγκασμό στη παρωχημένη κομματική πειθαρχία, όταν το 80% των Ελλήνων δεν έχει εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα. Άλλοι πάλι από προσωπική υποχρέωση, αγνοώντας ότι η ψήφος τους επηρεάζει το σύνολο. 
   Αρκετοί επιλέγουν με βασικό κριτήριο τις κρυφές υποσχέσεις των υποψηφίων για ικανοποίηση ποικίλων ρουσφετιών (διορισμούς, ανάληψη έργων, νομιμοποίηση παραβάσεων, διαγραφή κλήσεων, διάθεση μηχανημάτων για προσωπικό όφελος, διευθέτηση ενός δρόμου, στρώσιμο μιας αυλής, κλπ)............



    Σπάνια επιλέξαμε υποψηφίους, εκτιμώντας τη προσωπικότητα, τις αξίες που καθορίζουν τη πορεία ζωής τους, την ανιδιοτέλεια, τη θέληση να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, τη κοινωνικότητα, την ικανότητα να διοικήσουν, να διαχειρίζονται πολυδιάστατες δράσεις και να δημιουργούν ευκαιρίες, κλπ. 
     Ξεχνάμε ότι ψηφίζουμε συνδυασμούς και όχι ένα πρόσωπο. Ότι η επιλογή προσώπων δεν έχει σχέση με το ΕΓΩ αλλά με το ΕΜΕΙΣ. Ότι οι επιπτώσεις των επιλογών μας επιδρούν στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας .

      Το ίδιο γνωστό το φαινόμενο των «κοψοχέρηδων», την επόμενη Δευτέρα των εκλογών. Όσων, οι ευτελείς ελπίδες ικανοποίησης ιδιοτελών επιδιώξεων,  εξανεμίζονται. Ακόμη και εκείνων που διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες για τις ικανότητες και τους σκοπούς αυτών που ψήφισαν. Όσων, χωρίς σύγκριση και κρίση ή παρασυρόμενοι και αδιάφοροι, ψήφισαν κάποιον υποψήφιο που πιθανόν δεν γνώριζαν. 
      Και δυστυχώς, παρότι η εξαπάτηση επαναλαμβάνεται σε κάθε εκλογή, ακόμα και όταν εξελίσσονταν ξεδιάντροπα μπροστά τους, η ίδια νοοτροπία επιλογής δημοτικών αρχόντων επαναλαμβάνεται. Παρότι (την) πάθαμε, δεν θέλουμε να μάθουμε, από το λάθος. Κρίνουμε πρόσωπα που θα επηρεάσουν τη καθημερινότητα και το μέλλον του τόπου και του συνόλου των δημοτών, με κριτήρια άσχετα των αντικειμενικών ικανοτήτων τους.
       Οι καιροί και οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την επανάληψη τέτοιων φαινομένων. Ο δημότης οφείλει να προσέλθει στη κάλπη με τη σκέψη ότι επιλέγει μεν ατομικά αλλά η επιλογή του αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Ελεύθερος να συγκρίνει τα πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα και τις ικανότητες κάθε υποψηφίου και της ομάδας του, να ζυγιάσει το πρόγραμμά του, να κρίνει και να επιλέξει.  Από τη ψήφο μας εξαρτάται η ευημερία και η πρόοδος του κοινωνικού συνόλου, όχι μεμονωμένων προσώπων και ομάδων συμφερόντων.
       Οι περιφερόμενοι κομματάρχες είναι γνωστοί. Το ίδιο γνωστά και τα συμφέροντα που εκπροσωπούν. Μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης, ουδέν λάθος διορθώνεται
     Ας προσέχουμε λοιπόν στην επιλογή των αρχόντων, αν δεν θέλουμε να καταντήσουμε οι «κοψοχέρηδες της Δευτέρας».  


Κων/νος Δρίβας

1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο