Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Απ. Κατσιφάρας: «Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας να γίνει στην Αρχαία Ολυμπία που το δικαιούται και της το οφείλουμε»


       Την αντίθεσή του στην απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να ανάψει η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων στις 30 Απριλίου 2014 στο Παναθηναϊκό Στάδιο, εκφράζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας με ψήφισμα που εξέδωσε, ενώ ο Περιφερειάρχης καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία και να γίνει στην Αρχαία Ολυμπία η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σοβαρό αυτό θέμα που έχει προκύψει και συμπεριελήφθη στην ημερήσια διάταξη του σημερινού Περιφερειακού Συμβουλίου με εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρα, εκφράστηκε από τους Συμβούλους η έκπληξη και η δυσαρέσκεια για αυτή την απόφαση της Δ.Ο.Ε., κατά την οποία κάνουν λόγο για εκδήλωση αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
«Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου η συγκεκριμένη Τελετή να γίνει στην Αρχαία Ολυμπία που το δικαιούται και της το οφείλουμε. Το γνωρίζει εδώ και δύο μήνες μετά από παρεμβάσεις από όλους τους φορείς. Δεν είναι δυνατόν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης να μας εγκαλούν για αυτά που δεν έκανε η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν» σημείωσε με νόημα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας» και συμπλήρωσε: «Στόχος μας πρέπει να είναι η αναβάθμιση του ιστορικού αυτού θεσμού και η περαιτέρω προβολή της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και φυσικά όχι η υποβάθμισή της και η διάσπασή της σε κομμάτια όπως ορισμένοι επιθυμούν».

«Μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι παρότι η διεξαγωγή των αγώνων είναι  προγραμματισμένη  για τον Αύγουστο η εκδήλωση όπως την αναφέρουν πλέον, της τελετής αφής  προγραμματίστηκε εσπευσμένα για τις 30 Απριλίου, ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου. Αυτό το επιχείρημα της ΔΟΕ, ανοίγει το ζήτημα του  τεμαχισμού και της εμπορευματοποίησης  της Ολυμπιακής Φλόγας  και μην ξεχνάμε ότι ‘εκ του ελάσσονος το μείζον’ (argumentum a minori ad majus) γεγονός, όμως που σε καμία περίπτωση δεν μας επιτρέπει περαιτέρω εφησυχασμό» επεσήμανε ο κ. Καφύρας.
Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας: «Αντιτιθέμεθα σε αυτή την εξέλιξη και για το γεγονός αυτό αφού η Αρχαία Ολυμπία ως γενέτειρα πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων και λίκνο των ηθικών αξιών του Ολυμπισμού αποτελεί το σημείο αναφοράς και των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, αφού εδώ, πριν χιλιάδες χρόνια βρήκαν την απόλυτη έκφρασή τους, όχι απλά κάποια αγωνίσματα, αλλά οι πανανθρώπινες αξίες της ευγενικής άμιλλας, της φιλίας και της συναδέλφωσης των νέων όλου του κόσμου, αξίες για τις οποίες καθιερώθηκαν οι συγκεκριμένοι αγώνες» και κατέληξε: «Ο,τιδήποτε άλλο τους υποβαθμίζει και τους μετατρέπει σε απλή αθλητική εκδήλωση. Στόχος μας πρέπει να είναι η περαιτέρω αναβάθμιση και προβολή  της τελετής αφής με νέες δράσεις με την συμμετοχή της  κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων».
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο