Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Ερώτηση για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Ερώτηση για τα τα προβλήματα στην λειτουργία και τους απλήρωτους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Μωραΐτης και Διαμάντω Μανωλάκου.
 


Αναλυτικά η ερώτηση:

«Θέμα: Για τα προβλήματα της λειτουργίας και των απλήρωτων εργαζομένων στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι (Π.Β.Σ.)
Το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» από την ΕΕ και τους εθνικούς πόρους - χρήματα έτσι και αλλιώς του Ελληνικού λαού - λόγω της υποχρηματοδότησης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση, στις παρεχόμενες υπηρεσίες και στη μεγάλη καθυστέρηση της καταβολής των αποδοχών στους εργαζόμενους για πολλούς μήνες.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενώ έπρεπε να καλύπτει πανελλαδικά περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπων (βαριά ανάπηροι, υπερήλικες, ηλικιωμένα ζευγάρια, μοναχικά άτομα κλπ), με την αντίστοιχη στελέχωση και εξοπλισμό στις κρατικές υποδομές (τοπική διοίκηση και Κέντρα Υγείας), απευθύνεται μόνο σε 100.000 περίπου ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με ανεπαρκή προσωπικό και μέσα, παρέχοντας στοιχειώδεις υπηρεσίες, πολύ πίσω από τις ανάγκες.
Το επόμενο βήμα που ήδη προωθείται από την κυβέρνηση είναι να συνδέονται οι παροχές με τα χρεοκοπημένα από το κράτος και το κεφάλαιο ασφαλιστικά ταμεία σε ανταποδοτική βάση και με τις απ’ ευθείας πληρωμές αυτών που τις χρησιμοποιούν. Οι εργαζόμενοι του προγράμματος σχεδιάζεται να απολυθούν και να μετατραπούν σε «επιχειρηματίες» μέσω των «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων» που θα πωλούν τις υπηρεσίες. Στη πορεία πολλές από αυτές τις «κοινωνικές επιχειρήσεις», στα πλαίσια του ανταγωνισμού θα κλείσουν και ορισμένες που θα μπορούν να είναι κερδοφόρες θα μετατραπούν σε ιδιοκτησία επιχειρηματιών, όπως έγινε σε άλλες χώρες της ΕΕ, με την εκμετάλλευση των αναγκών των ηλικιωμένων και των αναπήρων. Πρόκειται για την υλοποίηση της ευρωενωσιακής πολιτικής, με την οποία ενισχύεται η εμπορευματοποίηση βασικών κοινωνικών - λαϊκών αναγκών και η κρατική παροχή τους να περιορίζεται στην αντιμετώπιση των περιπτώσεων που είναι κάτω ή στα όρια της εξαθλίωσης. Είναι πολιτική που προωθείται ενιαία από την κυβέρνηση και τα κόμματα που υποστηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και των εκλεγμένων τους στην τοπική διοίκηση.
Η κυβέρνηση έχει ευθύνη άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να εξασφαλίσει την πληρωμή όλων των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και την απρόσκοπτη μηνιαία καταβολή των μισθών. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να μονιμοποιηθούν όλοι, να προσληφθεί επιπλέον όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να αναπτυχθούν πανελλαδικά πλήρως οι υπηρεσίες ενταγμένες στους Δήμους και στα κρατικά Κέντρα Υγείας. Να χρηματοδοτηθούν πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό και με την αξιοποίηση κονδυλίων από την ΕΕ. Να παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες σε όλους όσους έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις και απολύτως δωρεάν, αποσυνδεδεμένες από την ασφαλιστική, εισοδηματική κλπ. κατάστασή τους.
Ερωτάται ο κ. υπουργός, πως τοποθετείται στα παραπάνω ζητήματα».

1 σχόλιο:

  1. Να θέσω και εγώ δύο ερωτήματα στον κύριο Μωραίτη

    1)Πότε το ΚΚΕ θα αποζημιώσει τους απολυμένους του Ριζοσπάστη και της Τυποεκδοτικής.

    2)Πόσο αριστερό είναι να πουλάει ένα "αριστερό κόμμα" τον "902" στον αεριτζίδικο καπιταλισμό (offshore)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο