Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Τι να κάνετε για να πάρετε επίδομα από 500 έως 1.000 ευρώ

 
Πλησιάζει η ώρα για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα που ανέρχεται σε 500 εκ. ευρώ και αφορά 1 εκ. δικαιούχους. Οι αιτήσεις θα γίνονται στο taxisnet και θα ακολουθηθεί διαδικασία ανάλογη με το επίδομα θέρμανσης, δηλαδή δεν θα κατατίθενται δικαιολογητικά γιατί θα διασταυρώνονται τα εισοδήματα ηλεκτρονικά με βάση τη φορολογική δήλωση. Στις περιπτώσεις των ανέργων, θα ζητούνται από την ΓΓΠΣ στοιχεία από τον ΟΑΕΔ.
Η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να μοιράσει το κοινωνικό μέρισμα λίγο μετά το Πάσχα με πιθανότερη ημερομηνία την 9η Μαΐου.
Ειδικά, σε ό,τι αφορά στους ενστόλους, το εφάπαξ θα τους δοθεί μέσω της τακτικής μισθοδοσίας τους τον Μάιο.
Το ποσό ανά δικαιούχο καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Κάθε δικαιούχος λαμβάνει το κοινωνικό μέρισμα από μία και μόνο πηγή.
Οι δικαιούχοι
Το κοινωνικό μέρισμα προορίζεται για:
Ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον φορέα. Την παροχή δικαιούνται οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη τους, εφόσον οι οφειλές τους στον οικείο ασφαλιστικό φορέα αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος κατά τα ως άνω έτη δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
-Ασφαλισμένους του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ, οι οποίοι έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον ασφαλιστικό τους φορέα. Την παροχή δικαιούνται οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη τους, εφόσον οι οφειλές τους αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος τού συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος κατά τα ως άνω έτη δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
-Υπερήλικες ασφαλισμένους του ΟΓΑ (και τα προστατευόμενα μέλη τους), των οποίων το ασφαλιστικό δικαίωμα και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης.
-Ενστόλους που θα λάβουν 500 ευρώ ανά άτομο, εφόσον έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 1.500 ευρώ. Το συνολικό κονδύλι θα είναι 37 εκατ. ευρώ και θα αφορά σε περίπου 75.000 ένστολους. Οι ένστολοι πρέπει να ήταν εν ενεργεία κατά την 31η Ιανουαρίου εφέτος και θα ληφθούν υπόψη οι συνολικές μεικτές τακτικές αποδοχές του Ιανουαρίου εφέτος. Η ενίσχυση θα καταβληθεί ολόκληρη (500 ευρώ), έως τα 1.500 ευρώ. Για τις αποδοχές πάνω από τα 1.500 ευρώ και έως τα 1.542 ευρώ, θα μειώνεται κατά 12 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον ευρώ αποδοχών.
Τα κριτήρια
Το βασικό σενάριο που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών θέτει ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος πραγματικό ετήσιο εισόδημα 6.000 ευρώ ανά άτομο.
Το συγκεκριμένο ύψος του εισοδήματος θα κλιμακώνεται (κατά το πρότυπο των οικογενειακών επιδομάτων) με συντελεστή 1 για τον άγαμο, με συντελεστή 1/3 για τη σύζυγο και με συντελεστή 1/6 για κάθε παιδί. Δηλαδή, για οικογένεια με δύο παιδιά θα ανέρχεται σε 10.000 ευρώ.
Το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από τα 500 ευρώ έως τα 1.000 ευρώ. Το ανώτατο ύψος των 1.000 ευρώ αναμένεται να αφορά σε πολύτεκνους (τέσσερα και περισσότερα παιδιά), ή σε οικογένεια με τρία παιδιά και άνεργη μητέρα. Για μια τετραμελή οικογένεια, υπολογίζεται ότι το επίδομα θα είναι περίπου 800 ευρώ.
Για τα περιουσιακά κριτήρια, το υπό συζήτηση βασικό σενάριο αφορά σε συνολική ακίνητη περιουσία 50.000 ευρώ (50.000 ευρώ για άγαμο και 100.000 ευρώ για έγγαμο) έως 250.000 ευρώ.
Το συγκεκριμένο ύψος του εισοδήματος θα είναι «με κλίμακα ισοδυναμίας», δηλαδή θα κλιμακώνεται (κατά το πρότυπο των οικογενειακών επιδομάτων) με συντελεστή 1 για τον άγαμο, με συντελεστή 1/3 για τη σύζυγο και με συντελεστή 1/6 για κάθε παιδί. Δηλαδή, θα διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ για οικογένεια με 2 παιδιά.
Υπενθυμίζεται ότι 20 εκ ευρώ προορίζονται για την ανάγκες στέγασης και σίτισης αστέγων, ενώ ανάλογο ποσό θα διατεθεί για την κάλυψη, για ένα έτος, της υγειονομική περίθαλψης ανασφάλιστων.
πηγή: rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο