Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας κατά του Εκφοβισμού και της Βίας στο Σχολείο.

 
 Δήλωση ευρωβουλευτή ΝΔ,
  κ.Γιώργου Κουμουτσάκου

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης των συμπερασμάτων του Συμβουλίου των Υπουργών Παιδείας και του Προεδρεύοντος Υπουργού κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου ότι ενσωματώθηκε σε αυτά το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της Βίας και του Εκφοβισμού στο Σχολείο, ο ευρωβουλευτής ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε:
«Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση .....
το γεγονός ότι το Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας της ΕΕ υιοθέτησε σήμερα το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά του Εκφοβισμού και της Βίας στο Σχολείο, ενσωματώνοντάς το στα συμπεράσματά του.
Το Ψήφισμα αυτό υποβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από ελληνική πρωτοβουλία και έτυχε της υποστήριξης της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών, όλων των πολιτικών ομάδων.
Θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό Παιδείας, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, και να τον ευχαριστήσω για τη συνεργασία και την αμέριστη υποστήριξή του, ώστε να γίνει ένα ακόμη κρίσιμο βήμα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της βίας, που τραυματίζει τις ζωές όλο και περισσότερων μαθητών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.Χρειαζόμαστε τη μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εγρήγορση των Ευρωπαίων πολιτών για την εκρίζωση του νοσηρού αυτού φαινομένου». 
Το κείμενο του Ψηφίσματος:
 
ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ
σύμφωνα με το άρθρο 123 του Κανονισμού
για την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά του εκφοβισμού και της σχολικής βίας
Γεώργιος Κουμουτσάκος, Alexander Alvaro, Roberta Angelilli, Maria Badia i Cutchet, Keith Taylor

Γραπτή δήλωση για την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά του εκφοβισμού και της σχολικής βίας
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

έχοντας υπόψη τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (UNCRC),

έχοντας υπόψη το άρθρο 123 του Κανονισμού του,
Α.
εκτιμώντας ότι η βία αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς συνιστά σοβαρή απειλή για την ανάπτυξη των θυμάτων, καθώς και την ψυχική και πνευματική τους υγεία και τους στερεί την ισότιμη πρόσβαση σε βασικά αγαθά.
Β.
εκτιμώντας ότι τα παιδιά αποτελούν την πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα και επομένως, το σχολείο οφείλει να είναι ένα ασφαλές περιβάλλον, που να εστιάζει στο συμφέρον του παιδιού.
Γ.
επειδή η ψυχική, λεκτική, σεξουαλική και ψυχολογική βία, συμπεριλαμβανομένων των απειλών και της σωματικής τιμωρίας, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών στη ζωή, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια.
1.
καλεί την Επιτροπή να υποστηρίξει την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά του εκφοβισμού και της σχολικής βίας με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις σοβαρές συνέπειες αυτού του φαινομένου.
2.
ενθαρρύνει τα κράτη μέλη, ως συμβαλλόμενα μέρη στην UNCRC, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των παιδιών από όλες τις μορφές ψυχικής ή ψυχολογικής βίας, περιλαμβανομένου του εκφοβισμού μέσω διαδικτύου, και να δώσουν τα μέσα σε νέους, γονείς, δασκάλους, σε πρόσωπα υπεύθυνα για τη φροντίδα άλλων και στην κοινωνία σαν σύνολο να προλαμβάνουν και να καταπολεμούν τον εκφοβισμό.
3.
καλεί τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν την δια βίου εκπαίδευση επαγγελματιών που ασχολούνται με παιδιά και να ενθαρρύνουν την ενεργητική συμμετοχή νέων – και μέσω των νέων τεχνολογιών – στην εξάσκηση ειρηνικής επίλυσης διαφορών.

4.
αναθέτει στον Πρόεδρό του να προωθήσει αυτή τη δήλωση, μαζί με τα ονόματα των υπογραφόντων, στην Επιτροπή, το Συμβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών.

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια στον ανωτέρω Ευρωβουλευτή, ο οποίος μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες συναδέλφους τους ψήφισαν και το παρακάτω:

    http://ksipnistere.blogspot.gr/2014/02/blog-post_8398.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο