Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Επικίνδυνη ατραπός

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καρπετάς*

Την περίοδο αυτή που όλοι βιώνουμε μια πρωτοφανή κρίση και ένα αβέβαιο μέλλον, το δίκαιο και η ηθική είναι ασφαλές σταθερές, στις οποίες μπορεί να ακουμπήσει η κοινωνία.
Αληθινός δείκτης του πολιτισμού μας, δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης, το μέγεθος των πόλεων, ούτε η αφθονία των συγκομιδών, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Αντί του ήθους, της εντιμότητας, της αρετής, επικρατεί ένας χυδαίος πολιτικός τυχοδιωκτισμός, ένας πολιτικός ακροβατισμός, ο οποίος μας οδηγεί σε ηθική διολίσθηση και σε πολιτική και κοινωνική παρακμή. ....


Το δίδαγμα του Μακιαβέλλι ότι η πολιτική οφείλει να μη λογαριάζει τα μέσα για την επιτυχία των σκοπών έχει πολλούς υποστηρικτές ακόμα και στις δύσκολες και επώδυνες μέρες που περνάμε σήμερα.
Όμως η πολιτική οφείλει να έχει τη δική της ηθική, την ηθική της ευθύνης με κριτήριο αξιολόγησής της, την εφαρμογή του δικαίου και την επιδίωξη του κοινού αγαθού και όχι τα προσωπικά κίνητρα.
Η ηθική της ευθύνης είναι πολιτική αρετή που δεν διδάσκεται αλλά εμπνέεται, κατευθύνεται και αποκτάται. Όσοι λοιπόν οδηγούνται  στην επικίνδυνη ατραπό της ηθικής εκτροπής στην πολιτική, πρέπει να γνωρίζουν ότι το έπαθλο των αγώνων ενός πολιτικού, κατά τον Θουκυδίδη είναι «το γόητρο στους σύγχρονες και η φήμη στους μεταγενέστερους». Αυτά αποκτώνται μόνο με αυτοέλεγχο και αυτογνωσία, γιατί μέσω αυτών αφυπνίζεται η συνείδηση όλων μας.

 
*Κωνσταντίνος Καρπέτας, δικηγόρος, πρόεδρος Περιφερειακού Συμβούλιου Δυτικής Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο