Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Απαγορεύεται η ελεύθερη συλλογή οστρακοειδών από τον Αμβρακικό Κόλπο


Απαγορεύεται η ελεύθερη συλλογή οστρακοειδών από την περιοχή του Αμβρακικού κόλπου στα διοικητικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, όπως ενημερώνει το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, με αφορμή το γεγονός ότι την περίοδο των εορτών της Αποκριάς και ειδικότερα κατά την «Καθαρά Δευτέρα» (αλλά και κατά τη διάρκεια της νηστείας που ακολουθεί), εθιμοτυπικά καταναλώνονται μύδια και διάφορα άλλα οστρακοειδή. ....

Να σημειωθεί πως η απαγόρευση αυτή ισχύει αφενός μεν γιατί δεν υπάρχει καθορισμός ζώνης και αφ’ ετέρου σύμφωνα με το Π.Δ. 227/2003 απαγορεύεται η συλλογή μυδιών από 1η Νοεμβρίου κάθε έτους μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους.
Με βάσει τα ανωτέρω, οι καταναλωτές θα πρέπει να προμηθεύονται μύδια που προέρχονται από οργανωμένες οστρακοκαλλιέργειες οι οποίες λειτουργούν σε εγκεκριμένες ζώνες καλλιέργειας δίθυρων μαλακίων και τα οποία συνοδεύονται υποχρεωτικά από παραστατικά έγγραφα ότι έχουν περάσει από κέντρο αποστολής, που είναι εγκεκριμένη εγκατάσταση και παρέχει εγγυήσεις ότι έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι και είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
Επιπλέον, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν όταν αγοράζουν μύδια και άλλα οστρακοειδή τα κελύφη τους να είναι κλειστά, δηλαδή τα οστρακοειδή να είναι ζωντανά και κατά την διάνοιξη τους το ενδοθυρικό υγρό να είναι διαυγές.
Να σημειωθεί πως ήδη έχει δοθεί εντολή από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του ελέγχου που διεξάγουν οι ελεγκτικές αρχές, όπως Κτηνιατρικές, Υγειονομικές, αναφορικά με την Τμήματα Εμπορίου, να υπάρξει αρχικά εντατικοποίηση των ελέγχων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και επιπλέον κατά την διάρκεια των ελέγχων αυτών θα πρέπει να εξετάζονται όλα τα παραστατικά έγγραφα, που υποχρεωτικά συνοδεύουν τα οστρακοειδή προέλευσή τους και τα οποία οφείλουν να επιδεικνύουν οι πωλητές στα διάφορα σημεία πώλησης ή διάθεσης αυτών, καθώς και να υπάρχει σε εμφανές σημείο καρτελάκι που να αναγράφει την προέλευσή τους και τα στοιχεία του παραγωγού, ή τον κωδικό αριθμό του κέντρου αποστολής για την ενημέρωση των καταναλωτών.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο