Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Διευκρινίσεις ζητάει η ΔΗΜΑΡ για τις καθυστερήσεις στα υδατοδρόμια

Συνεχείς είναι οι εξαγγελίες για την λειτουργία των υδατοδρομίων και την δρομολόγηση των πρώτων πτήσεων, χωρίς ακόμη να υπάρχει ουσιαστικό “φως στον ορίζοντα”, παρά την ψήφιση του σχετικού νόμου εδώ και ένα χρόνο -και ενώ βαδίζουμε προς την νέα θερινή περίοδο. Αν και η λειτουργία των υδατοδρομίων συζητείται από το 2003, πάντα προέκυπταν ζητήματα που εμπόδιζαν τη λειτουργία τους, αλλά και την βιωσιμότητα της προαπαιτούμενης επένδυσης (όπως π.χ. το όριο των τριών πτήσεων ημερησίως που μπορεί να εξυπηρετήσει ένα υδατοδρόμιο).....
 Η Δημοκρατική Αριστερά έχει ζητήσει επανειλημμένως διευκρινίσεις μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Συγκεκριμένα, η Βουλευτής Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος του κόμματος Νίκη Φούντα, με πρότασή της προς την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου –που ήδη έγινε αποδεκτή αλλά καθυστερεί χαρακτηριστικά- ζήτησε να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα την προώθηση της δημιουργίας δικτύου υδατοδρομίων στην Ελληνική περιφέρεια. Τώρα η Δημοκρατική Αριστερά καταθέτει εκ νέου ερώτηση, εκδηλώνοντας την δυσαρέσκειά της για τις καθυστερήσεις και ζητά να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες.
 Όπως πληροφορούμαστε, υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν, όπως η αναπροσαρμογή των χρεώσεων των υπηρεσιών υδατοδρομίων, η τροποποίηση από την ΥΠΑ του εγχειριδίου ασφαλείας προκειμένου να είναι συμβατό με το αντίστοιχο των λιμένων, η επίσπευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που θα προσδιορίζουν τις λεπτομέρειες εφαρμογής κλπ.
Και ερωτάται κανείς τόσους μήνες μετά:
•Γιατί ολιγωρούν τα αρμόδια Υπουργεία;
•Γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία καν για το δίκτυο των δρομολογίων;
•Γιατί δεν αποτελεί εθνική προτεραιότητα η δημιουργία ενός δικτύου που θα συνδέει υποβαθμισμένες και ακριτικές περιοχές;
 Με νέα παρέμβασή τους προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Αιγαίου, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, Ασημίνα Αικατερινάρη – Ξηροτύρη και Θωμάς Ψύρρας, επαναφέρουν το ζήτημα και ζητούν διευκρινίσεις για την μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση των υδατοδρομίων, καθώς και σαφές χρονοδιάγραμμα διευθέτησης των εκκρεμοτήτων.
 Η έναρξη λειτουργίας των υδατοδρομίων πρέπει να γίνει άμεσα, τουλάχιστον σε περιοχές που έχουν ήδη έτοιμο φάκελο για αδειοδότηση, σε περιοχές ακριτικές και με δυσκολίες διασύνδεσης με την υπόλοιπη χώρα, αλλά και περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία, που υποφέρουν σε επίπεδο υποδομών – με ένα κάκιστο οδικό δίκτυο, χωρίς κυριολεκτικά άλλες μεταφορικές επιλογές.
 Το δίκτυο των υδατοδρομίων θα αναβάθμιζε την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα άνοιγε θέσεις εργασίας και θα ενίσχυε  την τουριστική ανάπτυξη. Με την καλοκαιρινή περίοδο μάλιστα να ξεκινά πολύ σύντομα, η καθυστέρηση προώθησης του εν λόγω δικτύου είναι ανεπίτρεπτη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο