Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Μείζονος σημασίας η παραγωγή ροδιού

Σε αυτή την περίοδο της έντονης οικονομικής κρίσης, με τα εισοδήματα να συρρικνώνονται, ο «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΡΟΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» φαίνεται να πετυχαίνει τους αρχικούς του στόχους, ώστε τα πιστοποιημένα και τυποποιημένα ρόδια Αιτωλοακαρνανίας, και ο χυμός ροδιού Αιτωλοακαρνανίας, να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική, ευρωπαϊκή και γιατί όχι στην παγκόσμια αγορά.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αρωγός στις προσπάθειες των αγροτών .....
θεωρώντας μείζονος σημασίας την στροφή στην καλλιέργεια ροδιού πραγματοποίησε συνάντηση με τους παραγωγούς του Συνεταιρισμού Ροδιού της Αιτωλοακαρνανίας  ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος, κατά την οποία συζήτησαν διάφορα θέματα που τους απασχολούν, ενώ ενημερώθηκαν για τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.
Η διεύρυνση της παραγωγής του ροδιού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποτελεί σημαντικό στόχο, ώστε, όπως επεσήμανε ο κ. Αγγελόπουλος «να προωθηθεί η ανάπτυξη και η εξωστρέφεια σε σημαντικά αγροτικά προϊόντα», ενώ σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι παραγωγοί, στην Αιτωλοακαρνανία μόνο ο συγκεκριμένος Συνεταιρισμός αριθμεί περισσότερα από 850 στρέμματα και παράγει συνολικά 250 τόνους ροδιού το χρόνο.
Αυτό που ζήτησαν οι παραγωγοί ροδιού από την Περιφέρεια είναι στήριξη ώστε να μπορέσουν να βρουν τρόπο να μεταποιούν το προϊόν τους, ενώ έθεσαν και το θέμα της πιστοποίησης του ροδιού, κάτι για το οποίο ο κ. Αγγελόπουλος τους ενημέρωσε πως ήδη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στο στάδιο διαβούλευσης με τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα.
Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας τους ενημέρωσε πως πρόσφατα, μετά την παρέμβαση της Περιφέρειας, εγκρίθηκε το αίτημα που είχαν κάνει προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου για την αντιχαλαζιακή προστασία (ειδικά δίχτυα).
Η σημαντικότερη όμως αναφορά που έγινε ήταν σχετικά με τον σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όσον αφορά τη δημιουργία και τους σκοπούς του Ηλεκτρονικού Καλαθιού Προϊόντων, μια σημαντική πρωτοβουλία για τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενή τομέα της περιοχής, ενώ ενημερώθηκαν και για το Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων. Για το συγκεκριμένο, μάλιστα, ο κ. Αγγελόπουλος τους ενημέρωσε πως ήδη έχει ζητηθεί από τον Περιφερειάρχη με επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό, η παραχώρηση χώρου στην Αιτωλοακαρνανία που θα αποτελέσει το σημείο συγκέντρωσης των προϊόντων που θα κατευθύνονται, στη συνέχεια, στο Δημοπρατήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο