Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΝΙΚΗ ΦΟΥΝΤΑ: Διαχρονική και ανεπίτρεπτη η απαξίωση του Μουσείου Θυρρείου

Άμεσα να δρομολογηθούν ενέργειες αναβάθμισής του

    Με πλείστες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις έχουμε καταδείξει τη βαθιά αντίθεσή μας στην απαξίωση της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς και ζητούμε να αναλάβει επιτέλους το Υπουργείο Πολιτισμού το θεσμικό του ρόλο και να προστατεύσει τους χώρους φύλαξης και προστασίας των αρχαιοτήτων μας. Αυτό, όμως, που συμβαίνει στο Μουσείο Θυρρείου στον Δήμο Ακτίου–Βόνιτσας, είναι αναμφισβήτητα ένα διαχρονικό “έγκλημα” υποβάθμισης και αδιαφορίας.
      Το μοναδικό αρχαιολογικό μουσείο στην περιοχή δυτικά του Αχελώου, λειτουργεί από το 1962 και φιλοξενεί εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, με σπανιότατα αρχαιολογικά ευρήματα ανάμεσά τους.
    Η χρόνια απαξίωση του Μουσείου κορυφώθηκε, όταν κατόπιν εντολής του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η ΛΣΤ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αποφάσισε – χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και κατοίκους – να μεταφέρει κάποια σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο μουσείο της Ναυπάκτου, σηματοδοτώντας επί της ουσίας -αν όχι το κλείσιμο- την περαιτέρω υποβάθμιση του μουσείου Θυρρείου.  Χάρις στην έγκαιρη παρέμβαση και διαμαρτυρία των πολιτών, η μεταφορά τελικά ακυρώθηκε........



     Τις τελευταίες μέρες, αν και έγιναν 1122 προσλήψεις σε ομολογουμένως υψίστης σημασίας αρχαιολογικούς χώρους, εντούτοις το Μουσείο Θυρρείου δεν συμπεριλήφθηκε στους χώρους που έχουν μεγάλη ανάγκη σε ανθρώπινο δυναμικό, -αν και ένας και μόνο μόνιμος υπάλληλος θα μπορούσε να λύσει πολλά από τα ζητήματα επισκεψιμότητας και λειτουργίας του χώρου. Χάθηκε και αυτή η ευκαιρία;
      Με νέα παρέμβασή της η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, ζητά επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Πολιτισμού για το μέλλον του Μουσείου Θυρρείου και τις ουσιαστικές ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ώστε να σταματήσει η απαξίωσή του. Ζητά να εξεταστεί, στο πλαίσιο των πρόσφατων προσλήψεων, η δυνατότητα ενίσχυσης του Μουσείου με προσωπικό, αλλά και επίσημες διευκρινίσεις για την απόφαση μεταφοράς αρχαιοτήτων.
     Η διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς δεν πρέπει να γίνεται με αποφάσεις που λαμβάνονται εν κρυπτώ, χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση και διάλογο. Πρέπει να καταστεί σαφές, προς πάσα κατεύθυνση, ότι η πολιτιστική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Ανακτορίου, μιας περιοχής που παλεύει να αναδειχθεί και τουριστικά αξιοποιώντας με μεγάλη καθυστέρηση τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του.
     Έχουμε υποχρέωση απέναντι στην ιστορία του τόπου μας και στις μελλοντικές γενιές να σεβόμαστε και να προστατεύουμε την ιστορία και την κληρονομιά μας. Η παρακαταθήκη μας οφείλει να είναι η διάσωση του αρχαιολογικού και ιστορικού μας πολιτισμού.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Φούντα:


1 σχόλιο:

  1. κ.Φούντα όταν ψηφίζατε το μνημόνιο δεν σκεφτήκατε την "απαξίωση της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς" όπως λέτε. Φάσκει κι αντιφάσκει η ΔΗΜΑΡ στην προσπάθειά της από τη μια να καταθέσει στην πλουτοκρατία διαπιστευτήρια ικανού διαχειριστή των συμφερόντων της και ταυτόχρονα να ψηφοθηρίσει, καλλιεργώντας αυταπάτες στο λαό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο