Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ταλαιπωρία για τους ετεροδημότες- προθεσμία μέχρι τις 14 Μαρτίου

Δύο εβδομάδες προθεσμία έχουν ακόμα οι ετεροδημότες, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση και να μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στο δήμο τον οποίο κατοικούν.
Σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία, καθώς τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών θα χρειαστεί να ψηφίσουν σε δύο διαφορετικά σημεία.....
 Πιο συγκεκριμένα, οι ετεροδημότες έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στην περιοχή όπου διαμένουν στις ευρωεκλογές, αλλά είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν στην πόλη που είναι δηλωμένοι ως δημότες, προκειμένου να ψηφίσουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Εάν λοιπόν κάποιος ετεροδημότης δεν ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία μέχρι τις 14 Μαρτίου, θα πρέπει την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών να μεταβεί στο δήμο που είναι εγγεγραμμένος για να ψηφίσει, ενώ τη δεύτερη Κυριακή θα πρέπει να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του για τις ευρωεκλογές και στο δήμο του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εφόσον βέβαια υπάρξει δεύτερος γύρος.
Όπως επισημαίνει ο Στρατής Μαραγκός, διευθυντής Μηχανογράφησης του υπουργείου Εσωτερικών, οι πολίτες αυτοί καλό θα ήταν να διαγραφούν από τους καταλόγους των ετεροδημοτών, ώστε να ψηφίσουν στο ίδιο σημείο και για τις ευρωεκλογές.
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013, 104.247 άτομα είχαν τον τίτλο του ετεροδημότη σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Εσωτερικών, ωστόσο κατατίθενται συνέχεια νέες αιτήσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, δήλωσε πως «οι ετεροδημότες που ψηφίζουν στις εκλογές, ψηφίζουν στον τόπο που διαμένουν. Μέχρι τις 14 Μαρτίου, οι πολίτες έχουν το δικαίωμα αυτό να το αλλάξουν. Μπορούν αν θέλουν να αλλάξουν τα εκλογικά τους δικαιώματα».
Για παράδειγμα, ένας πολίτης που κατοικεί μόνιμα στο Δήμο Αθηναίων, αλλά έχει τα εκλογικά του δικαιώματα σε άλλο δήμο, δεν μπορεί να ψηφίσει στην Αθήνα για την εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη. Έχει όμως, σύμφωνα με τον υπουργό, τη δυνατότητα να μεταφέρει τα εκλογικά του δικαιώματα. Όσοι επομένως επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, αλλά έχουν εγγράφει ως ετεροδημότες, θα πρέπει ως τα μέσα Μαρτίου να κάνουν αίτηση για διαγραφή τους από τους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών και να μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στον τόπο κατοικίας τους.

aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο