Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών, η γιορτή του Αη Θυμιού στην Κωνωπίνα !




Με μεγάλη λαμπρότητα, ιδιαίτερη  κατάνυξη  και με τη συμμετοχή πλήθος πιστών που προσήλθαν από την ευρύτερη περιοχή, γιορτάστηκε χωριό Κωνωπίνα του κεντρικού Ξηρομέρου, στις 19 & 20 του Γενάρη ο εορτασμός της τοπικής Βυζαντινής εκκλησίας, που είναι αφιερωμένη στη χάρη του Αγίου Ευθυμίου......


Ο εορτασμός ξεκίνησε την Κυριακή  19 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 16.30, όπου τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός μέσα σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης, στην  ασφυκτικά γεμάτη εκκλησούλα, χοροστατούντων του εφημέριου της Κωνωπίνας Δημητρίου Χαμαλέτσου και του ιεροδιακόνου Νικοδήμου Ζαβογιάννη συμμετέχοντος και του ιεροκήρυκα  Κολοχέρη  Αθανασίου.
Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η ευλογημένη και καθιερωμένη αρτοκλασία, που προσέφεραν οι πιστοί και μοιράστηκε στο εκκλησίασμα αντί για αντίδωρο που δίνει ο παπάς στην πρωινή ακολουθία.
Την επόμενη, ημέρα Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 07.00 τελέσθηκε η θεία λειτουργία χοροστατούντος του εφημέριου της Κωνωπίνας πατήρ  Δημητρίου Χαμαλέτσου παρουσία, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολου Κατσιφάρα, του Δημάρχου Ακτίου – Βόνιτσας κ. Νίκου Σολδάτου και του Αστυνομικού Διευθυντού Ακαρνανίας κ. Τσόλκα  Φωτίου..
Παρέστησαν επίσης  στον εορτασμό του Αγίου Ευθυμίου,  ο Αρχηγός του Συνδυασμού “Μαζί στη νέα εποχή” και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας κ. Αποστολάκης Γεώργιος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ Φερεντίνος Ευθύμιος,  Κωνσταντίνος Στούπας, Κομποτιάτης Παναγιώτης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κωνωπίνας κ. Νώντας Τσαμποδήμος, ο Διευθυντής του Εργοστασίου KNAUF κ. Στέλιος Κουκαριώτης,  ο Διοικητής του Α.Τ. Κατούνας, Υπαστυνόμος κ. Δημήτριος Κόκκιος,  ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Πάνος Στούπας,  οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας κ.κ, Παναγιώτης Σαλοδημήτρης, Δημήτρης Τζαβαλάς, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κατούνας κ. Κώστα Κασσούρας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κομπωτής κ. Λίβας Χρήστος, ο Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Βόνιτσας κ. Αποστολάκης Παντελής, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αχυρών κ. Τραυλοστάθης Δημήτριος, ο Πρόεδρος του Σωματείου  Εργαζομένων του Εργοστασίου KNAUF κ Χρήστος Τίγκας,  η Πρόεδρος του Τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κατούνας «Η Αρχαία Μεδεών» κα. Μπουμπούλη Αφροδίτη μαζί με όλα τα μέλη του Δ.Σ, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας κ. Πάνος Καλογιάννης, από τον Αγροτικό Σύλλογο Αγρινίου (Ένωση) ο κ. Γιάννης Τσιώλος,   , καθώς επίσης τοπικοί παράγοντες και πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή που είχαν κυριολεκτικά κατακλύσει τον ναό και τον  αύλιο χώρο του.
Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας  ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου στο θαυμάσιο αύλιο χώρο του ναού,  αναβιώσε  για πρώτη φορά το τοπικό πατροπαράδοτο έθιμο της «μπαζίνας»όπου οι γυναίκες του χωριού,  επιμελήθηκαν για την παρασκευή  και τη διανομή της, σ’ όλους τους παρευρισκομένους, οι οποίοι  είχαν την τύχη να δουν πως παρασκευάζεται «η μπαζίνα»  και να γευτούν ένα υπέροχο θρεπτικό έδεσμα, που στα παλαιότερα χρόνια ήταν συνυφασμένη με τις κρύες μέρες του χειμώνα και ιδιαίτερα τις μέρες του χιονιά, μεγαλώνοντας γενιές και γενιές Ξηρομεριτών.
    Παράλληλα, οι φιλόξενες Κωνωπινιώτισες,  ετοίμασαν  νοστιμότατες ζεστές τσιγαρίδες, που προσέφεραν με κρασί, τσίπουρο  και Ξηρομερίτικα γλυκίσματα και πίτες σ’ όλους τους παρευρισκομένους, οι οποίοι έζησαν μοναδικές στιγμές και γεύτηκαν παραδοσιακά εδέσματα του τόπου μας.
Ακολούθησε «κέρασμα» σε καφενείο του Χωριού, όπου ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κωνωπίνας κ. Νώντας Τσαμποδήμος,  δεξιώθηκε τους επισκέπτες.
Ο εορτασμός του Αγίου Ευθυμίου στο Χωριό Κωνωπίνα του Κεντρικού Ξηρομέρου  έχει καθιερωθεί πλέον, σ’ ένα μεγάλο θρησκευτικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή που χρόνο με το χρόνο παρουσιάζει αυξανόμενη συμμετοχή πιστών που προσέρχονται από όλο τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο.
Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου εκφράζει την ευαρέσκειά του, σ’ όλους όσους προσήλθαν στην Κωνωπίνας, και τίμησαν με την παρουσία τους  τον εορτασμό, της μοναδικής εκκλησίας του Αγίου Ευθυμίου στο  Ξηρόμερο  και το Νομό Αιτ/νίας, ευχόμενος ο Άγιος Ευθύμιος να είναι αρωγός και προστάτης στη ζωή τους.
 Όλους όσους στήριξαν την προσπάθεια του Συλλόγου με οιονδήποτε τρόπο για την επιτυχή έκβαση των εκδηλώσεων για τη χάρη του Αγίου.
Ιδιαίτερα όμως εκφράζει  τις ευχαριστίες  και την αγάπη του,  σ’ όλες τις   Κωνωπινιώτισσες  γυναίκες που πρωταγωνίστησαν στην αναβίωση των πατροπαράδοτων εθίμων του τόπου μας.
Και του χρόνου με υγεία !























































































13 σχόλια:

  1. ΣΟΛΔΑΤΕ ΔΗΜΑΡΧΑΡΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΙΣΩ..ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΕΙΣ ΑΦΗΝΕΙΣ ΚΕΝΟ.ΟΥΤΕ Ο ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ ΟΥΤΕ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΔΕΝ ΣΕ ΦΤΑΝΟΥΝ....ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπραβο στους κονωπινιωτες παντα μας εκπλεισουν ωραια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπρσβο σας λεβεντες ξηρομεριτες. Και του χρονου. Σοφια Πλιακα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΑΓΙΑΚΟΣ. ΠΑΝΤΕΛΗΣ. Συγχαρητηρια στις γυναικες του χωριου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΙΑΤΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΚΩΝΟΠΙΝΑΣ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ? ΑΠΛΑ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ. ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΑΛΛΟΙ ΜΑΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ. ΛΑΜΟΓΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια στο Σύλλογο Κωνωπιωτων και ενα μεγάλο μπράβο στις γυναίκες του χωριού!! Και του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΧΩ ΕΡΘΕΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΚΟΝΟΠΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ 2008 ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΑ ΩΡΑΙΑ ΜΕ ΚΑΤΙ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ.
    ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΕΛΘΩ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΕΥΘΥΜΙΟ
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΣΥΛΟΓΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΟΝΟΠΙΝΙΟΤΕΣ
    ΝΙΚΟΣ ΚΑΨΙΜΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  8. ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΦΙΛΕ ΣΤΗΝ ΚΟΝΟΠΙΝΑ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΝΕ ΤΗ ΠΑΡΤΥ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥΣ
    ΚΑΤΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΥΛΟΓΟ ΟΙΚΟΓΕΝΙΑΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΟΛΗ..
    ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΟΣΟΥΝΕ
    ΑΛΛΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΘΥ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΚΟΝΟΠΙΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ,ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΝΟΠΙΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ... ΚΩΣΤΑΣ ΦΟΥΝΤΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μπραβο ρε παιδια και παλι μπράβο σας για να μη ξεχνάμε και απο που κρατάει η σκουφια μας
    τα παιδια μου δεν ξερουν τι θα πει μπαζινα
    μπραβο σας και σηγχαριτηρια στι κωνιονιοτισσες
    παρασκευας τραικαπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μπραβο ρε παιδια και παλι μπράβο σας για να μη ξεχνάμε και απο που κρατάει η σκουφια μας
    τα παιδια μου δεν ξερουν τι θα πει μπαζινα
    μπραβο σας και σηγχαριτηρια στι κωνιονιοτισσες
    παρασκευας τραικαπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. GIATI RE FILE NA MHN EINAI KAI OI ALLOI SYLLOGOI ETSI ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπερα...Παιδια η παραιτηση του Προεδρου του δημ διαμερισματος της ΚΟΜΠΟΤΗ ΧΡ.ΛΙΒΑ ...ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΦΑ...αφου η σφραγιδα του προεδρου βρισκεται στο Μινι Μαρκετ του χωριου απο τον Προδρο Δ.ΜΠΑΡΚΑ...ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΣΚΕΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ...ετσι ο Κος ΛΙΒΑΣ ΧΡ. ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ....ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο