Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Στο τόπο εξόρυξης γύψου στο Ξηρόμερο, η KNAUF δημιουργεί ένα τεράστιο περιβαλλοντολογικό πάρκο!




    Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου είναι ευαισθητοποιημένος σε θέματα περιβαλλοντολογικής προστασίας και με εμφανή  παρουσία  σε δράσεις που προασπίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των συμπατριωτών μας. 
    Πρόσφατη δράση, αυτή, του εμπλουτισμού με γόνο κυπρίνου της λίμνης Αμβρακίας, που έγινε στις 20 Νοεμβρίου 2013, σε συνεργασία με τον Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας και τοπικούς φορείς της περιοχής. 
       Επωφελούμενοι της εν λόγω δράσης και δεδομένης της ευκαιρίας, αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε για να επισκεφθούμε τον λατομικό χώρο που γίνεται  η εξόρυξη  γύψου από την Γυψοβιομηχανία  KNAUF......

 
      Ύστερα από συνεννόηση με τον Δ/ντή του Εργοστασίου KNAUF κ. Κουκαριώτη Στέλιο, (υπεύθυνο  για το χώρο της περιβαλλοντολογικής αποκατάστασης) της άλλοτε λατομικής έκτασης, που ήδη έχει γίνει εξόρυξη του γύψου, στη περιοχή ΓΥΨΑΡΑ, εδαφικής έκτασης της Δημοτικής Ενότητας Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, από τη γνωστή  Γυψοβιομηχανία  KNAUF, που  δραστηριοποιείται επί χρόνια  στη περιοχή.
     Ο κ. Διευθυντής, προθυμοποιήθηκε να μας συνδράμει και όρισε μία ομάδα εργαζομένων της εταιρείας KNAUF, να μας ξεναγήσει, γιατί ο χώρος δεν είναι προσπελάσιμος για το κοινό.
       Έχοντας εκ των προτέρων ανησυχία και  προδιάθεση για την αρνητική εικόνα του λατομικού χώρου που θα αντικρίζαμε, κάνοντας συνειρμούς με παρόμοιες καταστάσεις σε άλλες περιοχές της χώρας μας, αλλά και έχοντας εικόνα παλαιοτέρων χρόνων του συγκεκριμένου χώρου, μείναμε πράγματι έκπληκτοι, βλέποντας να απλώνεται μπροστά μας, όσο πιάνει το ανθρώπινο μάτι, ένα πανέμορφο καταπράσινο τοπίο, ένα θαυμάσιο οικολογικό πάρκο  με χιλιάδες θάμνους και δέντρα φυτεμένα, περιποιημένα, «δεμένα» αρμονικά μεταξύ τους σ’ όλη την επίμαχη έκταση, με τέλεια χωροταξική μελέτη, περιφραγμένη και απόλυτα ασφαλής !
     
       Την περιήγησή μας στο χώρο ανέλαβε ο κ. Σκεπετάρης Νεκτάριος επικεφαλής του κλιμακίου της εταιρείας, που μαζί με τους εργαζομένους: Μολώνη  Γεώργιο υπεύθυνο μηχανικό, Χρήστο Τίγκα Πρόεδρο εργαζομένων του εργοστασίου KNAUF, Αποστόλη Καρακώστα, Αποστόλη Γερονικολό, Παναγιώτη Μαλτέζο, Βασίλειο Μπαλάφα,  και Κώστα Τσιούνη, μας ενημέρωσαν λεπτομερώς για το μεγάλο αυτό εγχείρημα που είναι μία καινοτομία στα περιβαλλοντολογικά δεδομένα της χώρας μας.
       Το άλσος αυτό, επεκτείνεται σε ακτίνα περίπου διακοσίων (200) στρεμμάτων και υπάρχουν σαράντα δύο (42) διαφορετικά φυτά και θάμνοι που ευδοκιμούν απόλυτα στη περιοχή μας, όπως βελανιδιές, αριές, άγριες ελιές, κουτσοπιές, ακακίες, κυπαρίσσια, λεύκες,   κλπ.
     Τα δέντρα επίσης που είναι  φυτεμένα,  ανέρχονται σε είκοσι χιλιάδες (20.000)  και συνεχώς αυξάνονται.
     Είναι συνδεδεμένα και ποτίζονται αυτόματα με τελειοτάτου τύπου αρδευτικό σύστημα που τροφοδοτείται από γεώτρηση, που έχει  διανοιχθεί αποκλειστικά  γιαυτό το σκοπό.
      Τα στάδια αποκατάστασης μετά την εξόρυξη του γύψου από το έδαφος είναι τρία. Προέχει η επιχωμάτωση του εδάφους, ακολουθεί η  δεντροφύτευση και η υποστήριξη των δέντρων και τελευταία γίνεται η  άρδευση και η περίφραξη  του χώρου.
       Επίσης, στο εν λόγω πάρκο, έχουν προβλεφθεί  πλατείες και αμφιθέατρα για διάφορες πολιτιστικές, οικολογικές και πανεπιστημιακές εκδηλώσεις.
      Πράγματι, η όποια  καλογραμμένη περιγραφή γιαυτό το συγκεκριμένο χώρο, υπολείπεται κατά πολύ της εικόνας, η οποία πέρα της θελκτικής καταπράσινης φύσης, σε συνδυασμό με την πανοραμικότητα  της λίμνης,  δημιουργεί ένα υπέροχο οπτικό θέαμα.
      Επίσης, θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία στους εργαζομένους της εταιρείας, που είναι επιφορτισμένοι με την συντήρηση και προστασία αυτού πανέμορφου πάρκου που με εντυπωσιακή αγάπη και προσήλωση  μεριμνούν με μεράκι και περισσή  φροντίδα  για  την περιποίηση του χώρου και των δέντρων, κλέβοντας πολλές φορές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους.
      Με δική τους μέριμνα, όπως  είπαν με υπερηφάνεια, αναπαράγουν σε φυτώρια, δύσκολα είδη δέντρων όπως το πουρνάρι κλπ δέντρα, για να διανθίσουν πιο αποτελεσματικά τη φυσική χλωρίδα της περιοχής μας και ν’ αναδείξουν μια καινοτόμα περιβαλλοντολογική δράση στη καρδιά του Ξηρομέρου.
     Στεκόμαστε με σεβασμό στο έργο τους, είμαστε συμπαραστάτες τους στην προάσπιση του περιβάλλοντος και τους παροτρύνουμε να συνεχίσουν με το ίδιο μεράκι το έργο τους, που θα αποφέρει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα ανεκτίμητης αξίας για την περιοχή μας.

    Ως επίλογο όλων των παραπάνω, φαίνεται πλέον ότι ΥΠΑΡΧΕΙ  ΕΛΠΙΔΑ. Η αρμονική και αγαστή συνύπαρξη  της βαριάς βιομηχανίας με την αγάπη και την ευαισθησία για το περιβάλλον μπορεί να επιφέρει θαυμάσια αποτελέσματα… 










 



5 σχόλια:

  1. τουλάχιστο να μείνει και κατι καλό καλό για το τοπο μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. h knauf einai upoxreomeni apo tous nomous na kanei apokatastasi tou peribalontos kai malista me to idos tis xloridas pou einai stin perioxi, otan teliosi h apokatastasi tha paradothei ena parko pou tha einai episkepsimo apo olous kai tipota den tha thimizei to topio pou upirxe prin, h latomiakes epixiriseis den katastrefoun tin perioxi an ginete me ton sosto tropo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καιαλλες εταιρειες είναι υποχρεομενες να σεβονται το περιβαλλον και μαλιστα γειτονικες και όμως δεν το κανουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ποιο σημείο ακριβώς είναι και πως μπορούμε να το επισκεφτούμε Ξηρόμερο ;
    Πάντως μπράβο τους έτσι πρέπει να είναι
    Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
    Αγρίνιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πρεπει αυτές τις ενεργειες να τις επικροτούμε. Συγχαρητήρια στη κναουφ ...το αξίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο