Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Εφημερίδα Ημερησία: Το master plan της επένδυσης του Ρότσιλντ στο Μεγανήσι.

Στις 23 Οκτωβρίου με ανάρτηση μας (δείτε εδώ) σας ενημερώναμε για πρώτη φορά για τις τεράστιες επενδύσεις των εκατομμυρίων ευρώ που είναι στα σκαριά στην περιοχή μας, και πως γίνεται όλα αυτά να συνδυαστούν με τις ιχθυοκαλλιέργειες που ετοιμάζονται να σωρεύσουν εδώ ελέω της ΚΥΑ 2505/4.11.2011. Τότε από μερικούς εισπράξαμε ειρωνικά σχόλια και θυμηδία και ότι τι είναι αυτά που λέτε, πρόκειται για όνειρα. Το θέμα αρχίζει να αναδεικνύεται όλο και πιο πολύ και έχει φτάσει ήδη και πολύ ψηλά. Τουριστική περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους με εξαιρετική τουριστική προοπτική η περιοχή της ζώνης Α3. Ας δούμε τι γράφει η εφημερίδα Ημερησία σε ολοσέλιδη καταχώρηση της.

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη.

«Σάρκα και οστά» αναμένεται να πάρει τα επόμενα χρόνια μια από τις σημαντικότερες παραθεριστικές - τουριστικές επενδύσεις, η οποία ήδη έχει προσελκύσει πολύ γνωστά ονόματα επιχειρηματιών και ανθρώπων του διεθνούς jet set. ..............
Ο λόγος για την κατασκευή του πολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών που συνδυάζεται με ξενοδοχεία πέντε αστέρων και μαρίνες στο Μεγανήσι στην περιοχή «Κεφάλι». Όλες οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ είναι έτοιμο το master plan της επένδυσης που αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ. Η «ΗτΣ» παρουσιάζει σήμερα το αρχιτεκτονικό σχέδιο που έχει λονδρέζικο αέρα καθώς εκπονήθηκε από ένα από τα γνωστότερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Βρετανίας, το «Studio Seilern Architects».
Ο σχεδιασμός του σημαντικού αυτού project στο Μεγανήσι ξεκίνησε με βασικό σκεπτικό ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η φυσιογνωμία του νησιού αλλά και να εξασφαλιστεί η ιδιωτικότητα των «rich and famous» που ήδη αγοράζουν πολυτελείς βίλες. Η «ιέρεια» της μόδας, Μιούτσια Πράντα, προχώρησε πρόσφατα στην αγορά οικοπέδου στο Μεγανήσι και συγκεκριμένα εντός της έκτασης των 2.850 στρεμμάτων που ανήκει στον λόρδο Τσαρλς Τζέικομπ Ρότσιλντ, έναν από τους ισχυρότερους Βρετανούς τραπεζίτες, η οικογένεια του οποίου συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες του πλανήτη.
Η Πράντα αγόρασε την προνομιούχο έκταση προκειμένου να κτίσει δύο πολυτελείς βίλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εταιρεία του λόρδου Ρότσιλντ, Gmax, έχουν απευθυνθεί κι άλλοι υποψήφιοι αγοραστές. Μεταξύ αυτών είναι ο Παύλος, υιός του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου, μαζί με τη σύζυγό του, Μαρί Σαντάλ. Επίσης, ενδιαφέρον για την αγορά γης έχει εκδηλώσει ο Βρετανός γλύπτης Α. Καπούρ, ενώ σε διαπραγματεύσεις φέρεται να βρίσκονται ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο πρίγκιπας Κάρολος, η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας και η Νικόλ Κίντμαν.
Όπως φαίνεται στο master plan των Βρετανών αρχιτεκτόνων στους οποίους απευθύνθηκε η οικογένεια Ρότσιλντ, το συγκρότημα με τις πολυτελείς βίλες βρίσκεται σε μοναδική θέση πάνω στο Μεγανήσι. Τα οικόπεδα έχουν θέα 360 μοιρών και άμεση πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και στο υπόλοιπο νησί μέσω του οδικού δικτύου. Ηδη, έχει ολοκληρωθεί ο βασικός δρόμος που θα οδηγεί στο συγκρότημα με τις βίλες, η δαπάνη του οποίου έφτασε τα 4 εκατ. ευρώ.

Πώς θα αξιοποιηθεί.
Οι αρχιτέκτονες του γραφείου Seilern χώρισαν τη χερσόνησο στο «Κεφάλι» σε δύο μέρη. Η μία πλευρά διαθέτει μεγάλα οικόπεδα στα οποία θα κτιστούν οι επαύλεις των πλουσίων, ενώ η βόρεια πλευρά είναι κατάλληλη για τουρισμό και αναψυχή.
Η ανάπτυξη του ιδιωτικού «χωριού» πλουσίων γίνεται σε οκτώ προνομιούχα οικόπεδα, που κυμαίνονται από 4 έως 40 εκτάρια το καθένα (δηλαδή 40 έως 400 στρέμματα), τα οποία διατηρούν την ιδιωτικότητά τους και την ασφάλεια των υψηλών καλεσμένων. Καθεμία από τις επαύλεις δηλαδή θα είναι απομονωμένη από τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες και θα είναι απόλυτα προστατευμένη.
Εκτός από τις πολυτελείς επαύλεις, το master plan περιγράφει και την ανάπτυξη τουριστικών και παραθεριστικών υποδομών. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων, το ένα με θέα προς την Κεφαλλονιά και το δεύτερο με δυτικό προσανατολισμό και συγκεκριμένα προς τα νησιά Κάλαμος και Καστός.
Στο αρχιτεκτονικό σχέδιο δεσπόζει μια μεγάλη πολυτελής μαρίνα, κάτω από το «Port Hotel», η οποία θα εξυπηρετεί τα σκάφη των ιδιοκτητών και των υψηλών προσκεκλημένων. Επίσης, στα ανατολικά της έκτασης έχει προβλεφθεί και δεύτερη μαρίνα σκαφών αναψυχής. Ωστόσο, σημαντικό είναι ότι θα αναπτυχθεί επίσης ένα ολόκληρο χωριό πολυτελών κατοικιών, ξεχωριστά από τις βίλες των πλούσιων ιδιοκτητών. Η κατασκευή των κατοικιών, που εκτιμάται ότι θα είναι από 100 έως 500 τ.μ. η καθεμία, θα εξαρτηθεί από τις πωλήσεις που θα γίνουν. Κάθε ένα από τα εξοχικά θα αναπτυχθεί σε μεγάλη έκταση.
Κοντά στο συγκρότημα των εξοχικών σπιτιών έχει προβλεφθεί η ανάπτυξη καταστημάτων για την εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών, ταβέρνα, μίνι μάρκετ, μια εκκλησία αλλά και μικρό ξενοδοχείο για τη διαμονή του προσωπικού των πολυτελών κατοικιών. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη και την κατασκευή ενός μεγάλου μνημείου αλλά και spa πολυτελείας.
Αξιοσημείωτη είναι η πρόβλεψη για τη δημιουργία αγροκτήματος παραγωγής βιολογικών προϊόντων. Εκεί, σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο, θα μπορούν να αναπτυχθούν αγροτικές καλλιέργειες και εκτροφή ζώων.

Το νησί Κυθρός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Ρότσιλντ, εκτός από τα περισσότερα από 2.700 στρέμματα που έχει αγοράσει στο Μεγανήσι, διαθέτει και το κοντινό νησάκι Κυθρός, το οποίος έχει έκταση 800 στρεμμάτων. Το σχέδιο προβλέπει την παράλληλη ανάπτυξη των δύο νησιών, με τον Κυθρό να μετατρέπεται σε παραθεριστικό προορισμό με την κατασκευή περιορισμένου αριθμού εξοχικών, γηπέδου γκολφ εννέα οπών, καθώς κι ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων που θα διαθέτει και κέντρο θαλασσοθεραπείας, spa κ.λπ.
Το εντυπωσιακό έργο στο Μεγανήσι έρχεται να συμπληρώσει το παζλ στο Ιόνιο Πέλαγος και στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία έχει ήδη ονομαστεί «γειτονιά των Κροίσων και διασήμων». Το Μεγανήσι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Λευκάδα και μόλις 40 λεπτά από την Αθήνα με αεροπλάνο, που μπορεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ακτίου. Στην ίδια γειτονιά βρίσκεται ο Σκορπιός του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ αλλά και δίπλα στη νήσο Αρκούδι, στην οποία η οικογένεια Περρωτή έχει προγραμματίσει την κατασκευή συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών. Λίγα μίλια δυτικότερα βρίσκονται οι Εχινάδες νήσοι και ειδικά η νήσος Οξυά του Εμίρη του Κατάρ. Ο σεΐχης Αλ Θάνι σχεδιάζει την κατασκευή ενός art island, ενός νησιού για τον πολιτισμό, στο οποίο θα δημιουργηθούν μουσείο, αίθουσες τέχνης και κατοικίες που θα φιλοξενούν τα πιο γνωστά ονόματα του πολιτισμού παγκοσμίως. Το έργο αναμένεται να κοστίσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ.
Στην ίδια περιοχή, και συγκεκριμένα στην Ιθάκη, έχουν κατατεθεί προτάσεις για την ανάπτυξη μεγάλων παραθεριστικών συγκροτημάτων. Η εταιρεία ΑΓΥΙΑ Α.Ε. έχει ήδη καταθέσει φάκελο προς έγκριση στο Invest in Greece για την ένταξή της στις διατάξεις περί στρατηγικών επενδύσεων - fast track, με σκοπό την αξιοποίηση ιδιόκτητης έκτασης συνολικής επιφάνειας περί τα 12.000 στρέμματα. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία του πολυτελούς θέρετρου «Ithaca Resort», που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη παραθεριστικού-τουριστικού χωριού, ένα 5άστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα, κέντρο θαλασσοθεραπείας, γήπεδο και κτίριο λέσχης γκολφ, μαρίνα, συνεδριακούς χώρους αλλά και παραθεριστικές κατοικίες.
Παράλληλα, για την Ιθάκη υπάρχει πρόταση Αυστραλών επενδυτών για την ανάπτυξη έργου συνολικού προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ σε μία έκταση συνολικής επιφάνειας 3.000 στρεμμάτων.

Λονδρέζικος... αέρας. Ποιο είναι το αρχιτεκτονικό γραφείο που έκανε τη μελέτη.
Το Studio Seilern Architects ιδρύθηκε το 2005 από την αρχιτέκτονα Christina Seilern. Εχει ιδιαίτερη εμπειρία στον σχεδιασμό πολυτελών κατοικιών, εμπορικών ακινήτων, μεικτών χρήσεων καθώς και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Βασικό αρχή του γραφείου είναι ότι η αρχιτεκτονική δεν πρέπει να στηρίζεται μόνο στον σχεδιασμό και την καινοτομία, αλλά στην ικανότητα να παραδώσει ένα έργο από τη σύλληψη μέχρι την ολοκλήρωσή του. Εχει υλοποιήσει έργα στη Βρετανία, την Ευρώπη και την Αφρική κατά κύριο λόγο, με βασικότερα: συγκρότημα κατοικιών στην ακριβότερη περιοχή του Λονδίνου, το Kensington, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξοχικές κατοικίες στο Γκστάαντ. Σε εξέλιξη είναι η ανάπτυξη συγκροτήματος κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων 74.000 - 92.500 χιλιάδων τ.μ. στη Γκάνα, κατοικίες στο Λάγος της Νιγηρίας καθώς και το Banana Island στην ίδια περιοχή, ένα εξαιρετικό συγκρότημα κατοικιών και γραφείων προϋπολογισμού 19 εκατ. δολαρίων.

Αντιδράσεις για τις ιχθυοκαλλιέργειες. Η Πράντα γνωρίζει για τα... ψάρια;
Οι επενδύσεις που έχουν σχεδιαστεί στην περιοχή από τις Εχινάδες νήσους μέχρι τη Λευκάδα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν σε προϋπολογισμό το 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το επενδυτικό «μπουμ» κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα καθώς η θαλάσσια περιοχή Αστακός - Μύτικας - Κάλαμος - Καστός έχει καθοριστεί ως ζώνη ιχθυοκαλλιέργειας Α3, σύμφωνα με το χωροταξικό σχέδιο των ιχθυοκαλλιεργειών που είχε θεσπιστεί πριν από τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα εγκατασταθούν τεράστιες μονάδες, οι γνωστοί «κλωβοί» για ψάρια που, όμως, υπάρχει κίνδυνος να «εγκλωβίζουν» τις μεγάλες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Κινητοποιήσεις.
Το γεγονός αυτό έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι προχωρούν σε συνεχείς κινητοποιήσεις κατά των ιχθυοκαλλιεργειών, ενώ η υπόθεση έχει φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έπειτα από ερώτηση Ιταλών ευρωβουλευτών. Όπως λένε χαρακτηριστικά κάτοικοι της περιοχής «δεν είναι δυνατόν σε απόσταση 7 - 10 μιλίων να σχεδιάζονται τεράστιες επενδύσεις και έργα τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, την ίδια ώρα που η θαλάσσια περιοχή θα γεμίσει από κλουβιά ψαριών. Και χαριτολογώντας τονίζουν: Η Πράντα, που αγόρασε οικόπεδο στο Μεγανήσι, γνωρίζει ότι θα είναι περικυκλωμένη από ιχθυοκαλλιέργειες;».
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν κινηθεί δικαστικά για την επέκταση των καλλιεργειών και ζητούν να σταματήσει η ανεξέλεγκτη χωροθέτησή τους, η οποία, όπως τονίζουν, θα πλήξει τον τουρισμό της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός θα πρέπει να συμπεριλάβει οπωσδήποτε τα ακόλουθα:
1. Αναλυτική αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης (είδος, αριθμός μονάδων, παραγωγές, απασχολούμενοι στον τομέα, κοινωνικο-οικονομικά στοιχεία, προβλήματα σε τοπικό επίπεδο, καταγραφή παραμέτρων παρακολούθησης ποιότητας του περιβάλλοντος κ.λπ.).
2. Εκτίμηση και αξιολόγηση των δυνατοτήτων, προβλημάτων, περιορισμών κάθε περιοχής και διατύπωση προτάσεων με την προετοιμασία βασικών εργαλείων (χάρτες, σχέδια, στοιχεία) για την τεκμηρίωση των αποφάσεων.
3. Διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο για τις προτεινόμενες αναπτυξιακές δραστηριότητες. Στις περισσότερες περιοχές το δίλημμα δε θα έπρεπε να περιορίζεται σε «τουρισμός ή υδατοκαλλιέργειες», αλλά στη δυνατότητα εξεύρεσης της βέλτιστης λύσης με τη συναίνεση και των κατοίκων, αφού ληφθούν υπόψη.
 
 http://mytikaspress.blogspot.gr

2 σχόλια:

  1. ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑΤΕ. ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΕΝΑ ΚΛΕΙΣΤΟ CLUB, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΕΝΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΤΑ ΠΑΝΤΑ (ΑΠΟ ΦΑΓΗΤΟ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΑΡΜΕΣ), ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΝΑ ΞΕΜΥΤΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ "ΣΤΡΟΥΓΚΑ". ΑΥΤΗ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΤΕ; ΚΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ..... ΒΟΣΚΟΙ ΣΤΑ ΓΙΔΟΠΡΟΒΑΤΑ ΤΟΥ ΡΟΤΣΙΛΝΤ....ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ!!! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ.... ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΟΙΒΑΖΟΝΒΤΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ. ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΟΙ ΜΕΓΑΝΗΣΙΩΤΕΣ, ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΝΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΤΕΤΣΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΞΕΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΒΕΝΖΙΝΗ ΤΟ JET SKI ΤΗΣ ΜΑΝΤΟΝΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΟΒΑΡΚΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΕΡΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΓΩΤΟ ΤΗΝ ΚΟΠΕΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοίταξε να δείς αγαπητέ 4.16. Τουρισμό του στυλ "Βελά" ούτε θέλουμε, ούτε τον επιδιώκουμε και με κάθε τρόπο θα τον αποθαρρύνουμε πλέον. Επιχειρηματίες του στυλ ιχθυοκαλλιεργητές οι οποίοι έχουν τον κόσμο απλήρωτο για μήνες, στο τέλος τούς πληρώνουν με περικοπές, το παίζουν καουμπόϋδες και βάζουν τα δικά τους "θαλάσσια σύρματα", που λέγανε και οι Ινδιάνοι, όπου θέλουν, πάλι δεν θέλουμε. Και μην ξεχνάς φτωχέ μου το ότι το Νυδρί φτιάχτηκε (άναρχα δεν το αμφισβητώ) και ακόμα ζεί χάρη στον Ωνάση. Αν δεν μπορείς να καταλάβεις κι αυτό τότε καταλαβαίνω γιατί το παίζεις αντιρρησίας. Όσο για την Μαντόνα είναι γνωστό ότι της αρέσουν τα χωνάκια. Ε ας φάει ένα κι από μας. Καληνύχτα γιατί έχουμε και δλειές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο