Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ: ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ακτιο-Αμβρακία: Ο Κόμβος στο Θύρρειο είναι σχεδόν έτοιμος.....
Ο Λυκειάρχης Νώντας Νικάκης από τη Βόνιτσα, σχετικά με τα οδικά έργα που γίνονται στο νομό, μας γράφει:

Αγαπητοί  Συμπατριώτες,
      Και άλλη φορά έχω αναφερθεί σε δημοσιεύματα της καθημερινής εφημερίδας των Ιωαννίνων «Πρωινός λόγος», ότι ένα μεγάλο μέρος της ειδησεογραφίας της αφορά και την Αιτωλοακαρνανία, διότι ανήκουμε στην ίδια γεωγραφική ενότητα και όχι μόνο έχουμε τα ίδια ήθη, έθιμα, μουσική, κ.α.
       Διαβάστε π.χ. εφημερίδα των Πατρών και αν θα δείτε λέξη να μου τηλεφωνήσετε και επειδή πολλές φορές τονίστηκε από άτομα που παρακολουθούν τα κοινά ότι θα ήταν χίλιες φορές προτιμότερο να ανήκουμε στην περιφέρεια Ηπείρου αλλά  για το θέμα αυτό θα αρθρογραφήσουμε άλλη φορά........


   
  Τώρα για αυτά που αναφέρονται στο παρακάτω δημοσίευμα είναι ευχάριστα  γιατί καθημερινά το 50% των σοβαρών παθήσεων μετακινούνται και νοσηλεύονται στα Γιάννενα και από την περιοχή της ΒΔ Αιτωλοακαρνανίας το 100%και να μην ξεχάσουμε και το τουριστικό μέρος.
    Επιπροσθέτως για τον δρόμο Πρέβεζα Ηγουμενίτσα σύντομα θα βελτιωθεί  εντος του 2014 και το τμήμα από διασταύρωση Πάργας μέχρι και την γέφυρα Αχέροντα και έτσι ο δρόμος αυτός θα έχει ΜΟ ταχύτητας για τους πιο συντηρητικούς τουλάχιστον 90χλμ την ώρα.
     Τέλος για το τμήμα  Λουτράκι περιοχή Κατούνα, Σαμάρι ή Αμβρακία για τους νεώτερους εάν δεν έχουμε  τίποτα στραβοτιμονιές ίσως το καλοκαίρι να σας πούμε  καλημέρα Αγρίνιο αλλά προς το παρόν να κάνετε υπομονή  για ένα μήνα περίπου μέχρι να ολοκληρωθούν κάποιες εργασίες και αφού το περπατήσουμε  ποδαρόδρομο 10-11χλμ με ομάδα φίλων από τη Βόνιτσα θα σας ενημερώσουμε.
      Φαντάζουμε τι χαρά και ικανοποίηση θα αισθανθούν οι φίλοι μας Θεσπρωτοί  και στο Μύτικα ο Νίκος Νταής  και ο Μιλτιάδης Γκαμπρέλας Δ/ντης Β/θμιας Λευκάδος
φιλικότατα
Νώντας Νικάκης

Έστω και αργά «ξεπαγώνουν» κάποιες εργολαβίες σε οδικούς άξονες
ΚΑΤΙ…ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ!
-Στην κυκλοφορία σήμερα ο κόμβος Άρτας και ο δρόμος Καρτέρι - Πάργα
-Προχωρούν οι εργασίες σε Άκτιο - Αμβρακία, παράκαμψη Αμφιλοχίας και γέφυρα Δέσπως
-Πότε θα ολοκληρωθεί η γέφυρα Περιστερίου (;) ρωτά ο Στ. Καλογιάννης...

      Κάτι άρχισε να κινείται στους «παγωμένους» μέχρι χθες αυτοκινητοδρόμους, δίνοντας μια αχτίδα αισιοδοξίας τόσο στις κατασκευαστικές εταιρίες και τους εργαζόμενους που μέχρι χθες… αγνάντευαν τα άδεια εργοτάξια, όσο και στους οδηγούς, που τώρα ταλαιπωρούνται.
     Όσον αφορά την περιοχή της Ηπείρου σήμερα κιόλας δυο οδικά έργα ολοκληρώθηκαν και δίνονται επίσημα στην κυκλοφορία και μάλιστα παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών Στ. Σιμόπουλου.      Πρόκειται για τον ανισόπεδο κόμβο Άρτας, μαζί με το σύνολο της παράκαμψης Άρτας – Φιλιππιάδας από τον κόμβο Σελλάδων μέχρι τον κόμβο Καμπής (τμήμα της Ιόνιας Οδού, μήκους περίπου 20 χιλιομέτρων), αλλά και το τελευταίο κομμάτι του δρόμου Καρτέρι – Πάργα, μήκους 2 χιλιομέτρων. Ας σημειωθεί ότι ο δρόμος αυτός δόθηκε σε τρεις δόσεις, τον Αύγουστο τα 8 χλμ, τον Οκτώβριο τα 5 και σήμερα τα δυο.

Κάτι αλλάζει…
    Με δεδομένο ότι κάποια μικρά τμήματα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων δίνονται σιγά σιγά στην κυκλοφορία, ενώ άλλα άρχισαν να προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, φαίνεται πως μάλλον αφήνουμε πίσω τις κακές μέρες, δίνοντας ταυτόχρονα και μια σημαντική ανάσα στον τομέα της απασχόλησης, αφού οι μηχανές πήραν μπροστά και κάποιες θέσεις εργασίας ανοίγουν.
     Ας σημειωθεί ότι μόλις προχθές ο Γιαννιώτης βουλευτής Στ. Καλογιάννης επανέλαβε πως το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση, οι τροποποιημένες συμβάσεις παραχώρησης για τους αυτοκινητοδρόμους και έτσι θα επιταχυνθούν οι εργασίες σε όλο το μήκος της Ιόνιας οδού.

Η γέφυρα της Δέσπως
    Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα οδικά έργα που ταλαιπωρούν αφάνταστα τους οδηγούς και τα οποία όμως βαίνουν προς αποκατάσταση. ‘Ένα από αυτά είναι στην Γέφυρα της Δέσπως, επί της Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, στο ύψος της Λυγιάς, λόγω των μεγάλων κατολισθήσεων. 
     Φαίνεται όμως πως σε περίπου πέντε μήνες θα πάρει κι αυτό τον… δρόμο του, αφού σύμφωνα και με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στρ. Ιωάννου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2014. Το θετικό στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι δεν χρειάστηκε να διακοπεί η κυκλοφορία, αφού υπάρχει η δυνατότητα να διεξάγεται από το ένα ρεύμα.

Στο δρόμο Άκτιο- Αμβρακία
   Καλά είναι όμως τα νέα και από τις τέσσερις εργολαβίες του αυτοκινητόδρομου Αμβρακία –Άκτιο, οι οποίες εδώ και αρκετό καιρό προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς.
   Όπως αναφέρει το aixminews.gr, πριν από μερικές ημέρες παραδόθηκαν τρεις οδικές παρακάμψεις για την εξυπηρέτηση των οδηγών στο δυτικό τμήμα του έργου και στα σημεία που γίνονται οι αερογέφυρες. Η μια βρίσκεται στο επαρχιακό δίκτυο Βόνιτσας – Παλαίρου, η δεύτερη στο δίκτυο Βόνιτσας – Ακτίου και η τρίτη στην κατεύθυνση προς Λευκάδα. Σημαντική είναι και η πρόοδος που παρατηρείται στο ανατολικό τμήμα του έργου, στην παράκαμψη Αμφιλοχίας.
     Αν και προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι τα νέα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν και από το ερχόμενο καλοκαίρι θα έχουμε τις πρώτες παραδόσεις, όμως τελευταία η πρόοδος στα έργα είναι φανερή.
     Η ροή χρημάτων κυλάει σχετικά ομαλά και οι πληρωμές από το Υπουργείο Υποδομών έχουν πυκνώσει, αφού συνεχώς πιστοποιούνται εργασίες των εργολάβων στα 4 τμήματα. Τα προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις έχουν σχεδόν ξεπεραστεί και δεν υπάρχουν θέματα με την αρχαιολογική υπηρεσία.

Στην Εγνατία
    Όσον αφορά την πορεία των έργων στην Εγνατία στο κομμάτι της Ηπείρου, υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες στελέχη της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» ενημέρωσαν σχετικά την Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκηση Βίκυ Ευταξά. Αυτό που αναφέρθηκε στην συνάντηση είναι ότι έχει ήδη εξεταστεί η δυνατότητα συνεργασίας με την Περιφέρεια για τις μελέτες και τα τεχνικά έργα των δύο κάθετων οδικών αξόνων, Ιωάννινα - Κακαβιά και Ηγουμενίτσα - Σαγιάδα.
     Όσον αφορά τη γέφυρα Περιστερίου αυτή αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές καλοκαιριού, ενώ έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τον ημικόμβο στον Πολύγυρο της Δωδώνης.
Σε εξέλιξη είναι και η μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία κόμβων στο Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας, στην Πεδινή, στο Δροσοχώρι, κ.α.

Ερώτηση Καλογιάννη
     Φαίνεται όμως πως από αυτή την ενημέρωση ο Γιαννιώτης βουλευτής Στ. Καλογιάννης δεν έμεινε ικανοποιημένος, γι’ αυτό και χθες κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με την πορεία των εργασιών στη γέφυρα Περιστερίου. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «η γέφυρα Περιστερίου ήταν το μόνο τμήμα της Εγνατίας Οδού το οποίο δεν είχε δοθεί στην κυκλοφορία, τον Ιούνιο του 2009. Τον Αύγουστο του 2012 αναδείχθηκε από την «Εγνατία Οδός ΑΕ», ανάδοχος του έργου «σταθεροποίησης του επιχώματος» στο Περιστέρι, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, η τεχνική εταιρεία «ΕΝΙΠΕΑΣ ΑΤΕ», με έκπτωση 27,8 %.
     Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» και της εταιρείας «ΕΝΙΠΕΑΣ ΑΤΕ». Η διάρκεια κατασκευής του έργου ήταν 12 μήνες και η χρηματοδότησή του ήταν εξασφαλισμένη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών.
     Το συγκεκριμένο τμήμα ήταν προγραμματισμένο να δοθεί στην κυκλοφορία νωρίτερα, μετά την ολοκλήρωση της προσωρινής εκτροπής του Μετσοβίτικου ποταμού, η οποία εκτιμάτο ότι θα γίνει στις αρχές του φθινόπωρου του 2013.
Ενώ βρισκόμαστε στα μέσα Νοεμβρίου, και υπήρξε παρατεταμένη καλοκαιρία η οποία βοηθούσε την πρόοδο των εργασιών, όχι μόνον δεν έχει δοθεί η γέφυρα Περιστερίου στην κυκλοφορία, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μετά από ένα έτος περίπου».
    Γι’ αυτό ο κ. Καλογιάννης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορηθεί, μεταξύ άλλων, σε ποια φάση βρίσκεται το έργο σταθεροποίησης του επιχώματος και πότε θα δοθεί στη κυκλοφορία. 


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο