Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Πλήθος κόσμου και το ...αδιαχώρητο στη παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Μπαμπάνη στην Αθήνα


        Ασφυκτικά γεμάτη ήταν η αίθουσα στη Στοά του Βιβλίου, στην Αθήνα, από τη συμμετοχή του κόσμου, στη παρουσίαση χθες βράδυ 21 Νοεμβρίου 2013, του βιβλίου της Μαρίας Μπαμπάνη «Στον ίσκιο της Βελανιδιάς», την οποία διοργάνωσαν η Αιτωλική πολιτιστική Εταιρεία και η Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και Τέχνης.
     Πολύ μικρή αποδείχτηκε η αίθουσα για να χωρέσει όλους αυτούς που προσήλθαν να παρακολουθήσουν την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση, στο έξοχο και γεμάτο ιστορία και μνήμες βιβλίο της Μαρίας Μπαμπάνη: «Στον ίσκιο της Βελανιδιάς».  Το αδιαχώρητο, με αποτέλεσμα κάποιοι να καθίσουν στην πάνω αίθουσα αλλά και να επιστρατευθούν έξτρα καρέκλες...........



     Το βιβλίο που εξέδωσε πρόσφατα η Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και Τέχνης μαζί με τον σύλλογο φίλων της Βελανιδιάς και τον Σύλλογο Αγραμπελιωτών αποτυπώνει μέσα από τις σελίδες του μνήμες για τις βελανιδιές, που άλλοτε σε συγκινούν κι άλλοτε κρύβουν τρυφερότητα και ομορφιά και περνάνε στο κάθε αναγνώστη απ’ τη μνήμη στην καρδιά του.

    Ο Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής γλωσσολογίας, πρόεδρος της ΑΙΠΟΕ είχε τον κύριο λόγο στο συντονισμό της εκδήλωσης, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, προλόγισε την εκδήλωση και έδωσε το λόγο στους ομιλητές.

-Η Έρη Σταυροπούλου-Αλεξίου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής φιλολογίας στη φιλοσοφική σχολή Αθηνων, με εξαιρετικό λόγο έκανε  λεπτομερή και άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση υψηλού επιπέδου καθήλωσε το κοινό και παρέθεσε λεπτομέρειες από τις σελίδες του βιβλίου για τις νοσταλγικές μνήμες, τις συγκινήσεις από το παρελθόν, και τις γλυκές περιγραφές της συγγραφέως.

-Ο Σταμούλης Μακρής, Δικηγόρος Πρόεδρος της Ένωσης Αστακηνών,  ο οποίος τόνισε τον ιστορικό πλούτο του βιβλίου αφού αναφέρθηκε στην ιστορία του βελανιδοδάσους και μίλησε με θερμά λόγια για τους ήρωες του βιβλίου και τη συγγραφέα.

-Η Πηγή Χαντζή φιλόλογος από το Στρογγυλοβούνι, η οποία ήταν η εκπληξη της βραδιάς, αφού προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση λέγοντας θερμά λόγια για το βιβλίο μιλώντας στη βλάχικη γλώσσα.

-Ο Μπάμπης Τσελεπής, Πρόεδρος της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της συγγραφέως και τόνισε ότι το καταπληκτικό αυτό βιβλίο αποτελεί παρακαταθήκη για το γενέθλιο τόπο μας, καθηλώνοντας το ακροατήριο με την αστείρευτη ρητορική του δεινότητα.

-Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε η ίδια η δημιουργός του βιβλίου Μαρία Μπαμπάνη, η οποία συγκινημένη, ευχαρίστησε όλους τους συγχωριανούς και φίλους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και τους φίλους της Βελανιδιάς που την βοήθησαν και την ενθάρρυναν στην πραγματοποίηση αυτού του έργου, που  ολοκλήρωσε  με  σεβασμό προς τον τόπο της και τη βελανιδιά και με μοναδικό  κίνητρο, την αγάπη της γι’ αυτόν.

        Στο τέλος προσφέρθηκαν, γλυκά και αναψυκτικά από τους διοργανωτές σε όλους τους παρευρισκόμενους και έτσι «γλυκά» έκλεισε η παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι: 
    Ο Αρχιμανδρίτης  Δημήτριος Στρατής και ο Πρωθιερεας Πατήρ  Βασίλειος Πόπης ο π. Βουλευτής Παναγιώτης Δελημήτσος,  ο Αντιδήμαρχος Ιλίου Ιωάννης Χαραλαμπόμπουλος,  η Τζοβάνου Αικατερίνη προισταμένη ειρηνοδικείου Αθηνών, ο π. πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ξηρομέρου Βασίλειος Μουρκούσης, ο Δημοτικός σύμβουλος Ξηρομέρου Γιάννης Ζορμπάς, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών Δημήτρης Στεργίου,  η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεοφανοπούλου-Κοντού Δήμητρα, η Μαρίκα Θωμαδάκη Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών,  ο καθηγητής πανεπιστημίου Kολέζας Nικόλαος, ο δικηγόρος Γιώργος Καρατζογιάννης, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος συγγραφέας, ο ποιητής Κώστας Καρούσος,     ο δάσκαλος και σχολικός σύμβουλος Πέτρος Μπερερής, οι συγγραφείς Διονύσης Μπερερής, Μπάμπης Κουβέλης, Πάνος Λαζαρόπουλος, Γιώργος Μπαρμπαρούσης, Αλέκος Κυριαζής, Νικος Μήτσης, Χρήστος Κορέλλας, Αντώνης Βασιλείου, Χάρης Μελισσάρης και ο Γιάννης Καρύτσας.
   Ο σκηνοθέτης Τάκης Μπαμπούρης, ο Χρήστος Μάτζαρης από την Ένωση Αστακηνών, Ο δικηγόρος Μπόνης Δημήτριος, ο Αντιστράτηγος Γιάννης Μπούρος, η επιμελητρια του βιβλίου Άντα Πετρανάκη, τα μέλη της Ξηρομερίτικης Εταιρίας Λόγου  Γιώργος Κουβέλης,  Γεώργιος Μπαρμπαρούσης  και Χρήστος Γαζέτας, ο π. πρόεδρος συλλόγου Κατούνας  Βαγγέλης  Κουτιβής, από το σύλλογο Θυρρείου η Σώζου Ελευθερία,  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγραμπέλου Γιώργος Τσέλιος, ο Αθανάσιος Αναγωστέλος π. πρόεδρος του Συλλόγου Αετινών Αθήνας, ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Χρυσοβίτσας Μάκης Ζορμπάς, από το Σύλλογο Βελανιδιάς ο Χρήστος Σαλτογιάννης και η Αλεξία Νούσια, ο εκδότης Ηλίας Ζαπαντιώτης, οι πολιτικοί μηχανικοί: Τάσος Φιλιππίδης, Μάρκος Κατσουράκης, Ηλίας Ναιλιάνας, ο επιχειρηματίας Μιχάλης Μπούτσης, κ.α. 

































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο