Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Κόρη της Βουλγάρας η «Μαρία των Φαρσάλων» σύμφωνα με το τεστ DNA

     «Τα τεστ DNA έδειξαν ότι η Σάσα Ρούσεβα είναι η βιολογική μητέρα και ο Ατανάς Ρούσεφ είναι ο βιολογικός πατέρας του παιδιού που ονομάζεται Μαρία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών

    Η Σάσα και ο Ατανάς Ρούσεφ, ένα ζευγάρι βούλγαρων Ρομά, είναι οι βιολογικοί γονείς της μικρής Μαρίας, του ξανθού κοριτσιού που εντοπίστηκε σ' ένα καταυλισμό των Ρομά στα Φάρσαλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του DNA που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας.
    «Τα τεστ DNA έδειξαν ότι η Σάσα Ρούσεβα είναι η βιολογική μητέρα και ο Ατανάς Ρούσεφ είναι ο βιολογικός πατέρας του παιδιού που ονομάζεται Μαρία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σβετλοζάρ Λάζαροφ, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών..........



     Η Μαρία, ηλικίας 4 με 6 ετών, αναμένεται τώρα να μεταφερθεί σε ένα κέντρο υποδοχής της κοινωνικής πρόνοιας της Βουλγαρίας και στη συνέχεια να δοθεί σε ανάδοχη οικογένεια, σύμφωνα με τη Γιάνα Κάνεβα υπεύθυνη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας της Στάρα Ζαγκόρα, σύμφωνα με το πρακτορείο BGNES της Βουλγαρίας.
        Χθες έγινε γνωστό ότι η βουλγαρική αστυνομία εντόπισε οικογένεια Ρομά, η οποία εμφανίζεται ως η πραγματική οικογένεια της ξανθής Μαρίας. Σύμφωνα με τη βουλγαρική αστυνομία, η μητέρα της κατάγεται από την πόλη Νικολάεβο και έχει συνολικά 10 παιδιά, κάποια από τα οποία μοιάζουν με τη Μαρία.
    Μιλώντας στην τηλεόραση η Ρομά Σάσα Ρούσεβα, υποστήριξε ότι είναι η βιολογική μητέρα της Μαρίας. Όπως είπε, το διάστημα που γεννήθηκε το κορίτσι, τον Ιανουάριο του 2009, η ίδια βρισκόταν στην Ελλάδα και γέννησε το παιδί στο νοσοκομείο της Λαμίας.
      Σύμφωνα με τη βουλγαρική αστυνομία η γυναίκα όντως βρισκόταν για ένα διάστημα στην Ελλάδα, στην περιοχή της Πάτρας. Όπως είπε η ίδια η γυναίκα, έδωσε το παιδί στην οικογένεια των Ελλήνων Ρομά, καθώς δεν μπορούσε να το συντηρήσει και επειδή θεώρησε ότι έτσι θα μεγαλώσει καλύτερα. Αρνήθηκε παράλληλα ότι έλαβε οποιοδήποτε οικονομικό αντάλλαγμα. Πληροφορίες από τα βουλγαρικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι γείτονες της οικογένειας ισχυρίζονται ότι το παιδί δόθηκε στους Έλληνες Ρομά με αντάλλαγμα 250 ευρώ. Το αποτέλεσμα του DNA αναμένεται να βγει ακόμα και σήμερα.
         Προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης του ζεύγους των Ρομά από τα Φάρσαλα που εμφανιζόταν ως «γονείς» της μικρής Μαρίας, προτίθενται να καταθέσουν την ερχόμενη Τρίτη, οι συνήγοροι τους καθώς,υπό το φως των νέων εξελίξεων, θεωρούν ότι δεν προκύπτει θέμα «αρπαγής» της μικρής. Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες βάσει των οποίων προφυλακίστηκαν ήταν «αρπαγή ανηλίκου και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης κατ εξακολούθηση». 
      H επιβεβαίωση και από το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας, ότι η εξέταση DNA που έγινε εκεί, έδειξε ότι βιολογικοί γονείς της μικρής είναι οι δυο Ρομά από την Βουλγαρία καθώς και η παραδοχή της βιολογικής μητέρας ότι άφησε την μικρή στην αθίγγανη από το Φάρσαλα, συνάδει με τον ισχυρισμό των δυο κατά την απολογία τους την περασμένη Δευτέρα καθώς είχαν παραδεχτεί ότι επρόκειτο για παράνομη υιοθεσία αλλά όχι για αρπαγή. Οι δυο αθίγγανοι κρατούνται η μεν γυναίκα στις φυλακές Κορυδαλλού ο δε άνδρας στις φυλακές Λάρισας.

Η υπόθεση της Μυτιλήνης
Την ίδια ώρα, ξετυλίγεται το κουβάρι και της υπόθεσης εντοπισμού βρέφους στα χέρια ζευγαριού Ρομά στη Μυτιλήνη. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι το έχουν πάρει από γυναίκα Ρομά που ζει στην Αθήνα για να το μεγαλώσουν, καθώς οι ίδιοι δεν είχαν καταφέρει να κάνουν δικά τους παιδιά. «Προφανώς υπήρξε αναστάτωση, γιατί η υπόθεση συνέπεσε με εκείνη της μικρής Μαρίας αλλά είναι πολύ διαφορετική. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθει στη Μυτιλήνη η βιολογική μητέρα του παιδιού προκειμένου να πιστοποιήσει η ίδια ότι έδωσε το παιδί στους συγκεκριμένους ανθρώπους. Το νεαρό ζευγάρι Ρομά και η μητέρα του ενός εκ των δύο έχουν συλληφθεί και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο.
     Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες των αστυνομικών Αρχών, μετά τον εντοπισμό του βρέφους ηλικίας 2,5 μηνών περίπου, στον καταυλισμό Ρομά στη Μυτιλήνη, το οποίο, όπως διακριβώθηκε, δεν ανήκει στους φερόμενους ως γονείς.
     Ειδικότερα, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (23-10-2013), από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, σε καταυλισμό Ρομά στη Μυτιλήνη, εντοπίστηκε ανήλικο αγοράκι, ηλικίας 2,5 μηνών περίπου, να διαμένει μαζί με τρεις ημεδαπούς Ρομά (2 γυναίκες και 1 άνδρας), ηλικίας 51, 19 και 21 ετών. Στον έλεγχο που ακολούθησε, ο 21χρονος και η 19χρονη, παρουσιάστηκαν ως γονείς του βρέφους.
       Οι τρεις παραπάνω ημεδαποί, προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης και κατά την εξέτασή τους, προέβαλλαν συνεχώς μεταβαλλόμενους ισχυρισμούς, σχετικά με την απόκτηση του παιδιού, οι οποίοι εδραίωναν σφόδρα την πεποίθηση ότι το βρέφος δεν είναι δικό τους.
    Σε βάρος των ανωτέρω, οι οποίοι συνελήφθησαν, σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για το αδίκημα της αρπαγής ανηλίκου, ενώ οδηγήθηκαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.
     Διενεργήθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις DNA, από τα αποτελέσματα των οποίων δεν προκύπτει κληρονομική συμβατότητα, μεταξύ των γενετικών στοιχείων του ανήλικου αγοριού και του 21χρονου και της 19χρονης.
     Οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης για την διαλεύκανση της υπόθεσης, με τη συνδρομή συναρμόδιων Υπηρεσιών, στο πλαίσιο της αστυνομικής συνεργασίας.

Του Κώστα Ονισένκο - Γιάννη Σουλιώτη

http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο