Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

«Τραγούδια της Ρούμελης», το νέο cd του Βασίλη Κολοβού και του Βασίλη Σαλέα

Μερικές συναρπαστικές στιγμές, με την ευκαιρία αυτή, από τη γνωριμία μου με συντοπίτη μας δάσκαλο και μεγάλο  τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών


Γράφει ο: Δημήτρης Στεργίου*
 Η ταχυδρομική θυρίδα μου μου επιφύλαξε μια συγκινητική έκπληξη. Άνοιξα τον φάκελο και διάβασα ένα σημείωμα : «Στον αγαπητό κι ένθερμο πατριώτη μου Δημήτρη Στεργίου εγκάρδια προσφορά». Η προσφορά ήταν του φίλου μου συντοπίτη μας από τις Φυτείες και γνωστού δάσκαλου και τραγουδιστή κυρίως δημοτικών τραγουδιών Βασίλη Κολοβού. Η προσφορά αφορούσε το νέο του cd υπό τον τίτλο «Τραγούδια της Ρούμελης – Ακριτικά – Παραλογές».....


     Με τον Βασίλη Κολοβό με συνδέουν πολλές αναμνήσεις και γεγονότα. Κατ΄ αρχάς, είναι συντοπίτης μου και πάντα ήμουνα υπερήφανος για τη μουσική και ασματική του πορεία. Ύστερα, ήταν δάσκαλος και στο Δημοτικό Σχολείο της Παλαιομάνινας, ενώ, παράλληλα με το επάγγελμά του ως εκπαιδευτικού, γοήτευε τους πάντες με τις μελωδικές φωνητικές του χορδές με τις οποίες διέλυε και διαλύει τη γνωστή νοθεία και την ανούσια κακοποίηση της  γνήσιας ελληνικής μουσικής και ασματικής παράδοσης. Αλλά, η γνωριμία μας δεν είχε συνέχεια. Η σκληρή ενασχόληση με τη δημοσιογραφία, οι πιεστικές επαγγελματικές υποχρεώσεις και ευθύνες δεν μού επέτρεπαν να παρακολουθώ την εντυπωσιακή πορεία του Βασίλη Κολοβού ως δασκάλου και τραγουδιστή.
Κι ενώ όλα είχαν ξεχαστεί, μια βραδιά ήμουνα προσκεκλημένος στο σπίτι ενός φίλου δασκάλου, του Βασίλη Καρατζά. Η ζεστή φιλοξενία του ενισχυόταν από τη θαλπωρή του αναμμένου τζακιού, το οποίο σχεδόν είχε εξουδετερώσει τη χειμωνιάτικη παγωνιά στο βουνό. Όλα ήταν έτοιμα για το τραπέζι από τον οικοδεσπότη και την οικοδέσποινα, αλλά, όπως μας είπαν, θα περιμένουμε λιγάκι διότι περίμεναν και ένα άλλο φίλο τους. Και ξαφνικά ακούστηκε το κουδούνι στην πόρτα. Ο οικοδεσπότης την άνοιξε και μπήκε μέσα στο ζεστό σπίτι ο Βασίλης Κολοβός! Εξεπλάγημεν όλοι. Εξεπλάγην ο γράφων διότι ποιος θα περίμενε να ερχόταν ο Αιτωλοακαρνάνας Βασίλης Κολοβός χειμωνιάτικα σε βουνό της Αττικής! Εξεπλάγη ο Βασίλης Κολοβός διότι δεν περίμενε ποτέ, όπως είπε, ότι θα συναντούσε σε βουνό της Αττικής τον Αιτωλοακαρνάνα δημοσιογράφο Δημήτρη Στεργίου. Εξεπλάγησαν και οι οικοδεσπότες διότι δεν περίμεναν ότι θα συναντιόνταν στο τραπέζι δύο παλιοί φίλοι και συντοπίτες.
       Είπαμε με τον Βασίλη τα δικά μας και μετά το φαγητό μας περίμενε άλλη έκπληξη. Ο Βασίλης έβγαλε από την τσέπη του μια κασέτα με δημοτικά τραγούδια και κάηκε το πελεκούδι. Όλοι σηκώθηκαν και χόρευαν συνεχώς, ενώ μάταια οι οικοδεσπότες προσπαθούσαν να με κάνουν να σταματήσω το χορό. Και σχεδόν … ξημέρωσε!
Τα γράφω όλα αυτά διότι ο Βασίλης Κολοβός είναι ένας γνήσιος Αιτωλοακαρνάνας, όπως γνήσια είναι και η φωνή του. Και σε συναρπάζει με την απλότητα, το πάντα χαρούμενο πρόσωπό του και τις ιστορίες του από την πορεία του ως δασκάλου και τραγουδιστή. Το ίδιο έκανα και την ίδια μέρα που παρέλαβα το νέο cd του με τα 18 ρουμελιώτικα τραγούδια του, τα οποία, μαζί με τη μελωδική φωνή του, γοητεύει και το κλαρίνο του μεγάλου κλαρινοπαίχτη Βασίλη Σαλέα. Τη συνεργασία αυτή με τον Βασίλη Σαλέα ο Βασίλης Κολοβός τη χαρακτηρίζει ως σταθμό στη ζωή του.
    Έτσι, λοιπόν, μετά τη συνεργασία του με  αξιόλογους παραδοσιακούς μουσικούς και, κυρίως, Ηπειρώτες, όπως  οι Τάσος Χαλκιάς, Βασίλης Σούκας, Πετρολούκας Χαλκιάς,  και πολλούς άλλους κατά την πολύχρονη θητεία του στο δημοτικό τραγούδι, ο Βασίλης Κολοβός ενίσχυσε ακόμα περισσότερο με το νέο  cd με τα 18 δημοτικά τραγούδια του τις μελωδικές φωνητικές χορδές με το απαράμιλλο κλαρίνο του Βασίλη Σαλέα. Το cd αυτό συνοδεύεται από ένθετο κείμενο του καθηγητή της Βυζαντινής Μουσικής  κ. Κώστα Ι. Μάρκου.
     Από τα 18 αυτά ρουμελιώτικα τραγούδια, τα  13 ανήκουν στην κατηγορία των ακριτικών, τρία στην κατηγορία των παραλογών και δύο είναι ποιμενικά με ρίζες το ένα στα ακριτικά και το άλλο στις παραλογές.
«Τα περισσότερα τραγούδια, επισημαίνει στον πρόλογό του ο  κ. Μάρκος, προέρχονται από τη μουσικοποιητική παράδοση της Ορεινής Δωρίδας, από όπου παλαιότερα τα είχα καταγράψει από ντόπιους αυθεντικούς εκτελεστές. Έτσι, με την παρούσα κυκλοφορία, επανέρχεται έστω και αυτός ο μικρός αριθμός τραγουδιών και επανεντάσσεται στην ασματική μας παράδοση, με την εξαίρετη φωνή του κ. Βασίλη Κολοβού, καθώς και με το άριστο παίξιμο του διακεκριμένου κλαρινοπαίχτη, επίσης Ρουμελιώτη, Βασίλη Σαλέα, που διασώζει το ιδιαίτερο τοπικό χρώμα, συγκινεί τον ακροατή και τον ταξιδεύει στους κάμπους και τα ψηλά βουνά της Ρούμελης.».
     Ο Βασίλης Κολοβός γεννήθηκε στις Φυτείες Βόνιτσας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Από έξι ετών τον έβαζαν και έψελνε  στη Θεία Λειτουργία το «Σε υμνούμεν», όπως τα άκουγε στο ραδιόφωνο το πρωί από τον πρωψάλτη της Μητρόπολης Αθηνών Σπύρο Περιστέρη. Μετά τις σπουδές του στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λάρισας στράφηκε, παράλληλα, με το επάγγελμά του ως δασκάλου,  στο δημοτικό τραγούδι, κι έγινε ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές και συνεχιστές του.
Τα 18 δημοτικά τραγούδια του cd είναι τα ακόλουθα: 1) «Της Άρτας το γιοφύρι».  2) «Της Απολησμονημένης». 3) « Ο Μάης». 4) «Καλότυχη καλόιμοιρη». 5) «Αη- Γιώργης». 6) «Λαλήστε αηδονάκια και πουλιά». 7)Του Κωνσταντή». 8) «Ένα πουλί θαλασσινό». 9) «) γυρισμός του ξενιτεμένου. 10) «Η Λιογέννητη». 11) «Αντρειωμένη κόρη». 12) «Του μικρού βλαχόπουλου». 13) «Λεβέντης εροβόλαγε» 14) «Του Τσαμαδού». 15)  «Ο ήλιος επαντρεύτηκε». 16). Λεβεντονιά απόχτησε». 17) «Το Κάστρο της Ουργιάς». 18) «Του κυρ Βοργιά».


(* Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Στεργίου γεννήθηκε στην Παλαιομάνινα Αιτωλοακαρνανίας  και διετέλεσε διευθυντής μεγάλων αθηναϊκών εφημερίδων και περιοδικών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο