Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΑΣΤΑΚΙΩΤΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ

…όπως παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση «Παρασκευή απόβραδο», που πραγματοποιήθηκε στο στέκι του Συλλόγου Γυναικών Αστακού, την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013.
Επιμέλεια: Αποστολίνα Π. Μάντζαρη – Ιωαν. Δ. Γουλές

Όλγα Παπαστάμου (1927-1996)
   Ποιήτρια. Διέπρεψε στη Γαλλία. Τιμήθηκε από τον δήμο Παρισίων με το χρυσό μετάλλιο της πόλης. Το έργο της έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έχει τιμηθεί με 30 διεθνή βραβεία. Στη γερμανική κατοχή ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Έζησε βίο λιτό και φτωχικό. Ο δήμος Αγρινίου πρόσφατα έδωσε το όνομά της σε δρόμο. Το πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρεται στο έργο της............



Ενδεικτικά, παρατίθεται ποίημα της Όλγας Παπαστάμου:
....................................................................

Κώστας Γ. Καρούσος 
      Γεννήθηκε στον Αστακό. Είναι γιος του συμπαθέστατου Γιώργου Τέλια και της Σοφίας. Ασχολήθηκε με το θέατρο και τη δημοσιογραφία, με την ποίηση και τη ζωγραφική από νωρίς. Έχει γράψει πάνω από 15 ποιητικές συλλογές.  Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και κατόπιν γραμματέας της Ένωσης Αιτωλ/νάνων Λογοτεχνών, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των περιοδικών επί 10ετία (1997-2006) του Συμποσίου Ποίησης της Αθήνας. Είναι Γενικός Γραμματέας Ελλήνων Λογοτεχνών εδώ και μια 10ετία. 
    Ο πρόεδρος Ελλήνων Λογοτεχνών χαρακτηριστικά αναφέρει:
    «Ο λόγος του μεστός, φιλοσοφημένος, βαθιά λυρικός εκφράζει νοήματα πηγαία... μέσα σ’ έναν καταιγισμό φωτεινών χρωμάτων… και αποχρώσεων με προσαρτήσεις πινάκων ζωγραφικής του ίδιου, που αιφνιδιάζουν με την πρωτοτυπία τους. 
Όντως ευρηματική η ποίησή του. Στοχαστική σκέψη, που χρήζει ερμηνείας… με εξάρσεις έκφρασης αδρής, υφολογικά υψώνει το λόγο σε απροσπέλαστα βάθρα.» 
Παρατίθεται δείγμα της ποίησης του Κώστα Καρούσου:

.........................................

Αλέξανδρος Ν. Βαρόπουλος 
   Ποιητής. Γεννήθηκε στο Καραϊσκάκη Αστακού. Είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός (δάσκαλος). Τελευταία εξέδωσε ένα δίτομο πολυσυλλεκτικό έργο, ιδιαιτέρως αξιόλογο. Ασχολείται συστηματικά με την λογοτεχνία και την ποίηση. Από το 1986 μέχρι και σήμερα, έχει γράψει πάνω από 17 ποιητικές συλλογές. Κλασικός λυρικός ποιητής με θυμοσοφία, οξυδέρκεια και σατυρικό χιούμορ.
Ακολουθεί δείγμα της ποίησής του:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο